Nokiamob danas slavi 4. rođendan!

Slika1

Na današnji dan, prije točno 4 godine, Nokiamob se pojavio u bespućima interneta. Doduše, taj prvi dan su ga jedino pregledali moji bližnji i ja jedno par stotina puta, no početak je početak. Blog je nastao kao nadogradnja mojeg hobija što su mobilni uređaji općenito i iz ljubavi prema Nokia uređajima uz koje sam maštao o budućnosti istih, a koja se tih godina našla pod popriličnom paljbom, često i neopravdanom, od strane raznih blogova i portala. Kako sam netom prije počeo pisati recenzije za partnerski Mob.hr osjetio sam nedovoljnu informiranost vezano uz Nokia brand i neshvaćanje načina djelovanja te kompanije. U roku od godine dana Nokiamob je postao relevantan izvor za sve vijesti vezane uz Nokiju i djelatnici Nokije su nas poprilično podržali, barem u tim prvim danima. Kako su se stvarale određena neslaganja glede načina promoviranja i postavljanja cijena za Nokia uređaje na našim prostorima, Nokiamob se našao u nemilosti PR-a ove kompanije, odnosno Mobisa koji je uslijed jakih veza imao monopol na sve što se Nokije ticalo. Međutim, Mobis nas je u nekoliko navrata snabdijevao uređajima za testiranje pa mu ovom prilikom zahvaljujemo na tom dobrom djelu i nadam se da će se taj proces nastaviti za dobrobit kupaca.

Međutim, kako je vrijeme odmicalo našli smo druge izvore za testiranje uređaja i povezali se direktno sa prekrasnim ljudima iz Nokije (Nokia Connects i MixRadio) koji su nedavno raspušteni, odnosno prodani. Trenutno smo u fazi pronalaženja alternativnih izvora zanimljivih nam uređaja koje bi htjeli recenzirati a tiču se Nokije, direktno i indirektno. Naravno, o svemu ćete biti obavješteni na vrijeme.

 

Malo razbibrige prije nastavka čitanja 🙂

Kako je blog rastao tako su mi se na putu promicanja Nokia imena pridruživali istomišljenici, u prvom redu naš Stipe, pa naknadno Milorad i na kraju Zlatko bez kojih Nokiamob definitivno ne bi bio isti i koji su sama srž bloga. Naravno, blog ne bi imao smisla bez izvrsne zajednice, odnosno naših čitatelja i pratitelja koji nam dolaze iz cijelog svijeta i koji svakodnevnim komentarima, dojavama i općenitom prisutnošću čine ovaj blog većim i boljim. Dapače, ime bloga se i odnosi na Nokiamafiju, odnosno sve one poklonike Nokije koji su tu prvenstveno radi povezivanja i korištenja mobilnih i inih tehnologija u tu svrhu. Kako se Nokia tarsformirala tako su se i teme bloga transformirale, a glavni cilj nam je ostao pratiti sve vezano uz Nokiju i ono što je iz nje proizašlo te biti svojevrsna podrška svima onima koji imaju Nokia logo na nekom od uređaja ili koriste neki vid komercijalne tehnologije koju je Nokia plasirala. Tako danas pokrivamo teme koje se tiču svih odjela Nokije, Jolle, Lumia uređaja, Microsofta odnosno više mobilnoh os-a koji je prisutan na Nokia Lumia modelima, Sailfish os-a, HERE  ali i Androida gdje je  Nokia prisutna sa svojim Z launcherom.

Nokiamob se nije baš financijski proslavio zbog ciljane teme i razumijevanja tržišta za naše djelovanje, ali zato imamo preko 46 tisuća aktivnih korisnika (46.900 Google Analytics) na mjesečnoj bazi, a ta brojka stalno raste iz mjeseca u mjesec. Blog je prebacio i preko 120 tisuća pregleda mjesečno (120.537 Google Analytics) što nije beznačajno, a ništa manje beznačajan nije ni podatatak od preko 8.357 različitih članaka, rezencija, osvrta, demo videa i slično. Zanimljivo je spomenuti kako je Marin napisao 5755 članaka, Stipe 1132, a nedavno ga je prešišao Zlatko sa napisanih 1433 članka. U kreiranju članaka i recenzija su sudjelovali i naši čitatelji, Matt, Kristijan i vjerni Milorad koji je u posljednje vrijeme aktivniji na Twitteru nego li ovdje. na krajnjem kraju to nije ni bitno kad voli Nadellu više od Nokije :).

Zaboravih se dotaknuti statistike vezane uz vas drage čitatelje. Evo iz kojih država ste nas pratili najviše posljednjih godinu dana (Google Analytics):

čitatelji analytics godina

Prisutni smo na skoro svim društvenim mrežama pa nas slobodno možete pretiti preko njih, postavljati nam pitanja, slati fotografije snimljene Lumia uređajima, što god vam padne na pamet. Pronađite nas na Facebooku, Twitteru, Youtube-u i Instagramu .

Kako nam promet raste, bili smo prije godinu dana prisiljeni potražiti novi server koji je poprilično skupa stavka i umalo nas je taj zahvat kođtao zatvaranja bloga. Tu nam je uvelike pomogao prijateljski i partnerski Mob.hr koji nas je udomio na svojim serverima ali nam nabacio i oglasa po stranici :). Veliko im hvala na tome, i zbog toga ih neizmjerno cijenimo.

Računajte na to da svi mi radimo ovo iz ljubavi i bez honorara, osim ako dobijemo promotivne materijale, a rijetko kad uređaje za potrebe bloga. dapače, čak smo u gubitku jer moramo financirati domenu i određene druge troškove koje pokrivamo iz vlatitih sredstava. Nadalje, postali bi i profesionalniji u cijelom poslu da nas naše privatne obaveze u svemu ne sprječavaju pa nam nemojte zamjeriti na dozi neprofesionalnosti (ovo se odnosi na grammar nazije). Zbog napisanog poviše, vidjeli ste da kad pišemo to radimo brzo (okarakterizirano sa puno tipfelera i gram. pogrešaka) i s maksimalnom objektivnošću te ponajprije kritičkim pogledom na vijesti jer ako nismo u stanju promotriti svojim mislima svijet ona možemo komodno zatvoriti oči i prepustiti se drugima.

Imam osjećaj, nadam se da mi kolege dopuštaju, da smo uspjeli u svojem naumu, odnosno stvoriti zajednicu ljudi koji su u većoj ili manjoj mjeri prisutni ali ispunjeni duhom Nokije, odnosno slogom, promišljanjem i entuzijazmom za daljnji nastavak kolaboracije. U ime cijelog Nokiamoba želim vam izraziti zahvalnost na ustrajnosti koju nam prikazujete svaki dan i da nema vas sve ovo skupa bi imalo manji smisao, odnosno bio bi egotrip :).

 

Za kraj!

Mi smo i dalje tu, bez granica, pratit ćemo sva zbivanja vezana uz Nokiju, i koja su iz Nokije proizašla, informirati vas, tu i tamo zabaviti, nasmijati, iživcirati ali sve u duhu spajanja :).

 

Živi i veseli bili i dobro nam došli u Nokia svijet!

 

Pozdrav od Marina, Stipe i Zlatka!

 

Nokiamob.me

08.04.2016.