Osvrt: Nokia 230 početak je kraja običnih telefona iz Microsofta

Nokia 515

Microsoft je predstavio Nokiju 230, obični telefon s naprednim značajkama koje softver ne može pratiti. Testiranje toga uređaja otvorilo nam je oči po pitanju situacije s običnim telefonima u vlasništvu Microsofta, a spoznaja nije optimistična kao po pitanju smartfona, već upravo suprotna – Microsoft se polako povlači s tržišta običnih telefona koje zapravo nikad neće u potpunosti nestati.

Iako smo već nebrojeno puta raspravljali oko prodaje Nokijinog mobilnog odjela Microsftu, uvjetima prodaje i razlozima, na početku ovog osvrta o platformi koja je živa zakopana i broji posljednje dane, a nije riječ o Windowsima na smartfonima, nego o popularnoj Nokijinoj „S“ verziji operativnog sustava namijenjenog običnim telefonima, podsjetimo se da je Nokia prilikom prodaje zadržala svoj brend, licencirala ga Microsoftu na 10 godina za obične telefone i prodala također Asha brend.

Povezivanje sljedeće milijarde

Nokia 225
Nokia 225

Nokia je s Elopom na čelu mnogo pažnje posvetila ‘dumbphone’ tržištu. Parola ‘Connecting the Next Billion’ mogla se često čuti na svim prezentacijama i od svih govornika. Elop, tj. Nokia je imala poslovni plan u kojem je napredne značajke sa modela visoke klase svakom novom generacijom prenosila na niže klase uređaja. Kod običnih telefona Nokia je sa svakom verzijom S30 ili S40 OS-a za obične uređaje s tipkama, odnosno Asha Touch OS-a za uređaje sa zaslonom na dodir, sve više svoje obične telefone činila pametnijima i podizala količinu značajki, kao i cjenovnu kategoriju svojih uređaja. Nokia je prepoznala rupu između tržišta običnih telefona i tržišta smartfona u koju je željela ugurati svoje Asha Touch uređaje. Osim potrebe za kvalitetnim popunjavanjem tog razreda, bilo je uistinu potrebno spojiti sljedeću milijardu korisnika s mobilnim uređajima, a najbolji uređaji za prvi ulazak na tržište komunikacije trebali su biti obični ili Asha Touch telefoni iz Nokije.

Mobilni uređaji u svijetu

Prema istraživanju „Pew Survey & TomiAhonen Consulting Analysis, Feb 23, 2016“ za 2015. godinu trećina populacije na Zemlji koristi neki smartfon kao primarni uređaj, trećina dumbphone, a trećina populacije, odnosno 2.5 milijardi stanovnika nema mobilni uređaj. Upravo je u tom dijelu, pogotovo tržištu Afrike, Azije i Južne Amerike, Nokia vidjela priliku za isporučivanje sljedeće milijarde običnih telefona.

Prodaja običnih telefona globalno i Nokia

Pukim pogled na okolinu vidljivo je kako postotak običnih uređaja svakim danom pada, ali još uvijek postoji velik broj korisnika pretežito siromašnijih regija kojima neki featurephone može biti prvi mobilni uređaj. Priložena statistika koja se poziva na rezultate IDC-a za globalne isporuke i Nokije za Nokijine isporuke pokazuje konstantan pad isporuke običnih uređaja na godišnjoj razini. Ali, taj pad će se u doglednom vremenu stabilizirati jer će tržište običnih telefona nastaviti postojati, ali ne u velikom obujmu kakvog ima i dan dana.

Podsjetimo se, skoro trećina populacije ne koristi mobilne uređaj, izuzmemo li ekstremne dobne skupine, riječ je najviše o osobama iz siromašnih područja planeta. Na takva tržišta Nokia je ciljano isporučivala Featurephone i Asha Touch uređaja. Smartfoni nisu primjereni za takva tržišta zbog operativnih sustava kojima je potreban jači hardver, što više košta, ali i zbog same infrastrukture tih područja.

Nokia 230, odnosno Microsoft nije briga za obične telefone

gold-plated-nokia-230

Svježe testirana Nokia 230 pokazala nam je Microsoftovu viziju za obične telefone – točnije, nedostatak vizije. Nokia 230 svojim hardverom (prednja i stražnja kamera s LED bljeskalicom) iznenadila je mnoge, a pogotovo je iznenađujuće bilo vidjeti softver toga uređaja. Naime, Nokia je velika sredstva ulagala u razvijanje S40 OS-a kojeg su planirali maksimalno približiti smartfonima, Asha Touch OS-a koji je bio namijenjen primitivnim smartfonima te u S30 OS koji je bio namijenjen za primitivne obične telefone poput Nokije 105, koja košta 20$ i koja se tjedno prodavala u milijun primjeraka.

Microsoft, s druge strane, odustao je od razvoja Asha Touch OS-a u korist Windows 10 Mobile OS-a, odustao je od razvoja i predstavljanja S40 uređaja, a Series 30+ operativni sustav je modificirao na način da troškovi održavanja tog sustava budu minimalni.

Hardver Nokije 230 daje naslutiti kako uređaj nije planiran sa Series 30+ OS-om koji je po pitanju internetskih mogućnosti neuporabljiv, nego da je planirani OS bio upravo S40. Najočigledniji primjer je prednja kamera s LED bljeskalicom na uređaju koji može slati slike samo preko MMS-a i Bluetootha. Nokia Trgovina i Nokia preglednik zamijenjeni su Opera preglednikom i Opera trgovinom. Broj dostupnih aplikacija značajno je smanjen, a neke ‘instalirane’ aplikacije na uređaju samo su prečaci do internetskog odredišta. Jasno je kako Microsoft nije briga za korisničko iskustvo prilikom uporabe ovih uređaja, već se gledalo samo maksimalno uštediti na razvoju, tj. održavanju softvera za obične telefone. Čak je i bizaran nedostatak zdravog razuma kod izbacivanja uređaja namijenjenog selfie populaciji bez podrške za dijeljenje fotografije putem popularnijih internet-servisa.

Microsoft ne želi biti proizvođač mobilnih uređaja pa ni onih običnih

Nadellina strategija je jasna – poslovanje s mobitelima učiniti identičnim poslovanju s računalima. Dakle, kao što radi s Windows 10 OS-om za računala, Microsoft će Windows 10 Mobile ponuditi partnerima bez naknade, a slično kao što jednom godišnje izbaci Surface Tablet(e) kao ogledalo platforme, tako će i za mobitele izbaciti 3 uređaja godišnje koji će pokriti 3 Microsoftu najatraktivnija područja: budžet uređaj, odnosno koliko jeftino Microsoft može ići, a da uređaj funkcionira; poslovni segment, odnosno najbolji omjer uloženoga i dobivenoga za poslovne korisnike; te flagship kategorija u kojoj će predstaviti najbolje od hardvera što ima. Donji segment tržišta bi prema Microsoftovom planu trebali pomoći popuniti partner-proizvođači, koji bi dodatno snizili cijenu najjeftinijih Windows smartfona i time donekle nadomjestili obične telefone.

Dumbphone market

Obični telefoni, što možemo vidjeti i koliko puta su ti uređaji spomenuti od strane Microsoftovih direktora, ne nalaze se u Nadellinoj jednadžbi za mobitele. Kristalno je jasno da tržište pada i sa tržištem pada i prodaja Nokia običnih telefona, ali tržište u doglednom vremenu neće u potpunosti izumrijeti. Neke  procjene tvrde da će se 2019. isporučiti 350 milijuna običnih uređaja, što je pokazatelj kako će se pad koji se događa od 2009. do dana današnjega stabilizirati. Nokia je tradicionalno zauzimala trećinu običnih uređaja, a Microsoftov udio u padajućem tržištu se rapidno smanjuje. Računica je jasna, bez ulaganja tržište će se smanjit do te mjere da Microsoft neće imati zarade po prodanom uređaju, što možda već ni nema. Pad prodaje se mogao ublažiti ako ne i zaustaviti uz veća ulaganja, ali dugoročno je isplativost tog ulaganja upitna. Po pitanju brenda, obični telefoni su brendirani Nokia što više odgovara finskoj Nokiji nego Microsoftu pa je to dodatni razlog zašto se odjel običnih telefona pretvorio u uteg, što i je tvrtki koja ne želi proizvoditi nikakve mobitele u većim količinama, a posebno one obične gdje ne serviraju svoje usluge, a o ulaganjima u softver za obične uređaje da ne govorim.

Koliko dugo će Microsoft još proizvoditi obične telefone?

Prodaja običnih i Lumia smartfona pod Microsoftom

U prvom kvartalu ove godine Microsoft je prodao 15.7 milijuna običnih telefona – 9 milijuna (37%) manje nego prije godinu dana, odnosno 6.8 milijuna (30%) manje nego prošli kvartal. Već je upitna isplativost proizvodnje običnih telefona, ali i mobitela općenito. Posljednji skoro pozitivni kvartal (gubitak od 4 milijuna dolara što je zanemarivo) bio je prvi kvartal 2015. godine. U odnosu na prethodni kvartal, odnosno četvrti kvartal 2013. godine prodaja običnih telefona pala je za 25 milijuna primjeraka, a smartfona za 2 milijuna primjeraka. Prihodi su pali 800 milijuna dolara, a zarada sa pozitivnih 300 milijuna spustila se na gubitak od 4 milijuna. Vidljivo je kako je ukupno poslovanje, kao što je to bilo kod Nokije, na životu držala prodaja običnih telefona, a ne smartfona. Microsoft danas ima situaciju u kojoj namjerno smanjuje prodaju i jednih i drugih, a to je ovaj kvartal platio gubitkom od 30 miljardi dolara na vrijednosti na Wall Streetu.

Zarada i prihodi mobilne divizije u Microsoftu

Proizvodnja običnih telefona mogla bi biti obustavljena već ove godine. Analitičari su složni da kada kvartalna isporuka padne ispod 10 milijuna primjeraka da obični telefoni idu na bubanj. A u situaciji u kojoj obični telefoni promoviraju Nokiju, a ne Microsoft, a Microsoft ne može svoje servise ‘jeftino’ prilagoditi za obične telefone, to je daleko najbolji potez za tvrtku i očuvanje vrijednosti dionica, kao i za poboljšanje poslovanja odjela ‘Osobnijeg računalstva’. Zajedno s prekidom prodaje Microsoft će otpustit vjerojatno pola od preostalih Nokia radnika (ostaci ostataka), tvornice koje nije će prodati, a nakon inicijalnog troška otpremnima, obični telefoni više neće biti uteg kojeg je Microsoft sam stvorio poslovanju odjela uređaja. Isti proces se odvija i sa Lumijama, ali za razliku od S30+, Asha Touch ili Series 40 OS-a koji su mrtvi, Windows 10 Mobile nastavit će živjeti.

Što vi mislite, bi li se Microsoftu isplatilo nastaviti ulagati u obične telefone i približavati ih smartfonima ili je bolje posvetiti se dodatnom spuštanju cijena najjeftinijih Lumia?

RECENZIJA: NOKIA 515

RECENZIJA: NOKIA 220 I 225

RECENZIJA: NOKIA 230