Recenzija: Nokia 230 Dual SIM

Pakiranje

N230 u pakiranju

 

Featurephone Nokia 230 dolazi u dimenzijama manjoj i lakšoj kutiji na čijoj se prednjoj strani nalazi prikaz uređaja u bijeloj i crnoj boji te iz različitih perspektiva. Pakiranje uvelike je nalik pakiranju kod Lumije 535 te ostalih novijih Lumia od Microsofta. Na poleđini  se nalaze ključne značajke za ovaj uređaj poput aluminijskog poklopca, bljeskalice, prednje kamere ili poprilične autonomije. Pakiranje je brendirano s Microsoft logom i imenom uređaja ‘Nokia 230’.

U pakiranju dolaze uređaj, jednodijelni  punjač i uputstva. Prije pokretanja uređaja potrebno je staviti bateriju koja se nalazi ispod ležišta za uređaj. Još za spomenuti je da je pakiranje moguće 100% reciklirati.

Dizajn, izrada i hardver općenito

Nokia 230

Nokia 230 dizajnom je klasični Nokia uređaj novije generacije. U klasičnom obliku ‘dumbphonea’ Nokia 230 posjeduje 2.8-inčni zaslon QVGA (320×240) rezolucije koja daje gustoću od 142 piksela po inču. Iznad zaslona na prednjoj strani uređaja nalazi se slušalica, 2MP prednja kamera s LED bljesklicom te Nokia logo. Ispod zaslona smještena je alfanumerička tipkovnica s funkcijskim tipkama i središnjom tipkom za navigaciju. Kod prednje strane uređaja mogu se primijetiti dizajnerske smjernice Nokia Fabula dizajna s Nokia Lumia uređaja. Zaslon je utopljen u crnu plohu koja zauzima malo više od pola površine prednje strane, dok je tipkovnica obojena u boji uređaja, u ovom slučaju bijelom. Kod Lumia uređaja također se prakticira ‘meso’, odnosno prostor oko zaslona proizvoditi u crnoj varijanti kako bi se postigao dojam neprekinutosti zaslona s tijelom uređaja, što kod Nokije 230 nije slučaj jer je zaslon slabije kvalitete i bez ClearBlack filtera što je razumno uzevši u obzir kategoriju kojoj pripada. Identičan zaslon ugrađen je i na prethodnicu Nokiju 225 te slično njoj Nokia 230 pri jakom osvjetljenju ima prihvatljivu vidljivost sadržaja na zaslonu. U svim ostalim uvjetima prikaz sadržaja je karakterističan za obične uređaje.

Stražnja strana uređaja blago je zaobljena, kao i rubovi uređaja. Stražnjom stranom dominira aluminijski poklopac koji krije izmjenjivu 1200mAh bateriju. Aluminijski poklopac ne obuhvaća cijelu stražnju stranu uređaja već veći dio jer su prostor iznad i ispod poklopca izrađeni od plastike zbog boljeg hvatanja signala. Na poleđini još se nalazi 2MP kamera s LED bljeskalicom, zvučnik te Nokia logo. Na gornjoj strani uređaja nalazi se 3.5mm utor za slušalice dok je na donjoj strani MicroUSB utor za punjenje, u Europi još zvan univerzalni, odnosno standardni utor.

Nokia 230

Aluminijski poklopac uvelike pridonosi dojmu kvalitetne izrade kojeg uređaj ostavlja na korisnika. Poklopac se skida pritiskom na kopču pri dnu uređaja, gdje je potrebno uložiti napora kako bi se poklopac odvojio. Kopča se pritisne prema dolje, a poklopac se istovremeno podiže s bočnih strana i laganim pritiskom na područje ispod kamere. Poteškoće s odvajanjem poklopca su prisutne jer je riječ o zaobljenom poklopcu koji ujedno pokriva i bočne strane uređaja. Izveden je na taj način da će teško ispasti, tj. slučajno se odvojiti prilikom pada uređaja. U usporedbi s aluminijem kojeg je Nokia koristila na nekim prethodnim modelima poput N97 mini ili N8 aluminij kod Nokije 230 na dodir nije hladan i ne ostavlja danas popularni ‘premium’ dojam kao kod starijih modela, ali je vizualno atraktivan, a na dodir je još uvijek kvalitetniji od plastike specifične za kategoriju uređaja u koju spada – kategoriju običnih telefona. Zbog relativno glatke teksture pozadine i male širine uređaja, Nokiju 230 možemo okarakterizirat i kao klizav uređaj, ali ne do neke problematične razine.

Nokia 230 i ekipa

Po pitanju povezivosti uređaj radi na 2G načinu rada na kojem može postići maksimalne brzine preuzimanja od 236.8kbps. Podržava Mini SIM kartice te Bluetooth 3.0 za dijeljenje podataka uz opciju BT Slam. WiFi povezivost nije prisutna, ali zbog načina na koji je izveden softver uređaja, o čemu će riječi biti u nastavku, bolje da nije.

Kao specifikacije, Nokia, tj. Microsoft na službenim stranicama navodi da Nokia 230 posjeduje 16MB radne memorije (RAM) te podržava memorijske kartice do 32GB. Za bilo kakav napredniji rad na uređaju, točnije za sve osim poziva i slanja poruka potrebna je memorijska kartica. Interna memorija uređaja dovoljna je za 4 fotografije. Preuzimanje bilo koje aplikacije bez memorijske kartice završava natpisom da nema slobodne memorije.

Softver

N230 i ekipa

Nokia 230, kao i njezine prethodnice Nokia 220 i Nokia 225, dolazi sa S30+ operativnim sustavom. Za razliku od Nokije 220 i 225 koje su u trenutku našeg testiranja koristile Nokia Internet pretraživač i Nokia trgovinu za aplikacije, Nokia 230 koristi rješenja tvrtke Opera. Zadani preglednik je Opera Mini, a aplikacije se mogu preuzimati preko Opera Storea i Gameloftove aplikacije za preuzimanje aplikacija.

Opera Browser, odnosno samo ‘Internet’ kako se pretraživač zove na uređaju, zadani je pretraživač koji je optimiziran za rad na uređaju s navigacijskom tipkom. Sam pretraživač je sličan Nokia pretraživaču, ali šok je uslijedio kada sam otvorio Opera Trgovinu koja je samo prečac u izborniku za Internet stranicu Opera Trgovine, a predinstalirana aplikacije Facebook samo je prečac do facebook.com Internet stranice. Na popisu je dodana i Bing ikona, koja je zapravo samo prečac za bing.com odrediše u Opera pretraživaču.

U samoj Trgovini može se pronaći popriličan broj igara, ali svaka druga vrsta softvera poprilično je oskudna. U Trgovini ne postoji Facebook, Twitter, Whatsapp ili bilo kakva aplikacija za društvene mreže i servise koji se koriste, a općenito je malen broj korisnih aplikacija. Svojevrsna trgovina aplikacija nalazi se u Gameloftovoj aplikaciji ‘Aplikacije i igre’. Iz te aplikacija mogu se preuzeti i pokrenuti prava Twitter, Facebook i iznenađujuće dobra Faceebook Messenger aplikacija, kao i velik broj Gameloft igara.

Najveće pozitivno iznenađenje je podrška za pozadinski rad Facebook Messenger aplikacije. Kada se jednom postavi, Messenger u pozadini može primati poruke i korisnika pravovremeno obavijestiti o pristigloj poruci, ali pod uvjetom da je konstantno uključen mobilni Internet.

Na ostale segmente sustava nije potrebno trošiti previše riječ jer je riječ o istim sistemskim aplikacijama (poruke, imenik, kalkulator itd.) kao i na Nokijama 220 i 225 čije recenzije možete pročitati ovdje. Jedina razlika po pitanju softvera jesu aplikacije koje se povezuju na Internet koje su s Opera softverom unazađene i bila bi šteta zapravo ugraditi WiFi čip u uređaj s ograničenim Internet mogućnostima kao što je Nokia 230.

Nokia 230

Ono što vrijedi spomenuti je podrška za Glance Screen, opciju koja je u nekakvom primitivnom obliku prisutna od Nokije 3310, a svojevrsnu reinkarnaciju doživjela je modelom N9. Nokia 230 podržava Glance screen koji prikazuje sat i količinu baterije, a aktivira se na tipku za prekid poziva kada je uređaj zaključan. Za otključavanje uređaja, kao i na Nokijama 220 i 225, potrebno je dvaput stisnuti tipku za prekid poziva pa lijevu funkcijsku tipku s naredbom ‘Otključaj’. Uređaj se zaključava pritiskom na tipku za prekid poziva i lijevu funkcijsku tipku s naredbom ‘Zaključaj’. Video demonstraciju novog načina ‘ključanja’ pogledajte u nastavku.

Baterija, kamera i pozivi

Nokia 230 dolazi s 1200mAh baterijom koja će zasigurno pri korištenju kao primarni uređaj osigurati jednotjednu autonomiju, a prema specifikacijama Nokia, odnosno Microsoft procjenjuje da će uređaj izdržati 27 dana u stanju pripravnosti, 23 sata razgovora ili 52 sata reprodukcije glazbe. Tijekom testa uređaj je jedan put punjen pa je konzervativna procjena da će uređaj kao primarni imati autonomiju od jednog tjedna, a kao sekundarni dva tjedna. Ako će vam stajati u rezervi u slučaju zombi apokalipse, jednom mjesečno ćete puniti uređaj.

Uređaj dolazi sa poprilično naprednim karakteristikama kamere za jedan ‘dumbphone’, a jedna stavka koju posjeduje Nokia 230 nije prisutna ni top smartfon modelima dominantnih proizvođača. Riječ je o prednjoj kameri s LED bljeskalicom. Iako je za ovaj uređaj ciljana skupina ‘starijih’ osoba koje bi Nokiju 230 eventualno koristili koristili kao primarni uređaj, Microsoft se odlučio na ugradnju prednje kamere s LED bljeskalicom. Što je još šokantnije, prednja kamera daje kvalitetnije fotografije i snima video veće rezolucije od stražnje kamere.

Stražnja kamera posjeduje senzor veličine 2MP koji omogućuje snimanje videozapisa u rezoluciji QVGA (320×240), dok prednja kamera snima video rezolucije 480p (VGA, 640×480). Kao što je već spomenuto, obje kamere dolaze s LED bljeskalicom koja će na stražnjoj kameri najviše poslužiti kao svjetiljka, a na prednjoj za već spomenute selfije u mraku.

Primjeri fotografije kamere u punoj rezoluciji

Kvaliteta slike na obje kamere je jednaka. Pri odličnim uvjetima Nokia 230 okinut će zadovoljavajuće fotografije koje će ostavljati kvalitetan dojam i kad se pregledavaju na većem zaslonu. Problem nastaje kod zumiranje gdje je vidljivo da je fotografija puna šuma, što je i očekivano uzmemo li u obzir veličinu senzora od 2MP. Pri smanjenom osvijetljenu fotografijama kvaliteta opada, ali tu je LED bljeskalica za mračnije uvjete. Napomenimo, ovaj uređaj teško da će služiti za fotografiju neovisno o navikama osobe koja ga koristi jer je za fotografiranje više od 5 fotografija i prebacivanje istih na računalo potrebna memorijska kartica, a to je dodatni trošak. Isto tako, sam OS nije internetski napredan za instantno dijeljenje fotografija putem popularnih servisa.

Kod poziva kvaliteta zvuka reproduciranog kroz slušalicu zadovoljavajuće je kvalitete, ali jačine koja je mogla biti i nešto glasnija. Sam mikrofon, odnosno zvuk kojeg čuje sugovornik je za usporedbu ispod razine kvalitete kod Lumije 830, ali pristojan za kategoriju.