Zašto Nokia fanovi nisu oduševljeni Lumijama i općenito Windowsima za smartfone

Naslovna

Kopajući po uređajima, naiđem na jedan od boljih top modela koji ponosno nosi Nokia logo na sebi, Nokiju 701. Ovaj uređaj je na tržište došao davne 2011. godine u rujnu kao zamjena za Nokiju C7-01 i kao uređaj koji je pronio svijetom posljednju jaču verziju Symbian os-a, Symbian Belle FP2.

Prikopčam uređaj na punjač i odmah počmem razmišljati koliko je taj mobitel kompletniji top model od Lumia uređaja koje je Nokia predstavila ali i Lumia uređaja koje je Microsoft predstavio (posebno Lumiju 950 XL). Isto tako mi na pamet padne zašto su Nokia fanovi frustrirani s Windows Phone uređajima, odnosno Microsoftom koji jednostavno nije bio u stanju kompletirati os koji bi mogao popratiti Nokijin hardver. Pa krenimo redom u nekoliko stavki objasnit frustraciju, odnosno gdje je Nokia 701 iz 2011. godine kompletniji uređaj od Lumije 950 XL koja je predstavljena krajem 2015. godine.

LED punjenje

  1. Nokia 701 je imala opciju punjenja putem Nokia utora za punjenje ili putem microUSB-a i kod ovog drugog je bila LED lampica koja bi gorila dok se uređaj puni, slično kao na DT-901 pločici za punjenje. Naravno, tu malu ali dobru opciju s obzirom da daje obavijet o završetku punjenja novi top model nema.

 

Obavijesno svjetlo

2. Kada smo već kod svjetla obavijesti, Nokia 701 ima ugrađeno svjetlo u središnjoj fizičkoj kontrolnoj tipki koje služi za obavještavanje o propuštenim pozivima i porukama, a služilo je i kao breathing light, odnosno označavalo je disanje uređaja dok je bio upaljen. Nije od pretjerane važnosti ali je bilo zgodno 2011. godine kao jedna dodatna opcija.

 

USB OTG

3. Nokia 701 podržava USB OTG opciju, odnosno mogućnost spajanja memorijskih stickova na uređaj te čitanje različitih dokumenata sa njih (pdf, docx, ppt, pdf, jpg, video, mp3…). Ovu opciju do dana današnjeg ne podržavaju Lumia uređaji uslijed određenih nedostataka softvera no postoje naznake da će u budućnosti moći. Zamislite kolika je moć pohrane ovog uređaja kad znate da pored 8 GB interne memorije i primjerice 32 GB memorijske kartice možete spojiti i memorijski stick na nju.

 

4. Nokia 701 odmah iz pakiranja podržava i TV Out opciju, odnosno mogućnost direktnog slanja preslike zaslona na veliki monitor putem činčeva. TV Out opcija je kod Lumia uređaja bila moguća putem Lumia beamer aplikacije koju je Nokia dodala svojim WP uređajima kako bi se ovaj hardverski nedostatak donekle ispravio no do dana današnjeg ta opcija nije prisutna barem na top modelima. Doduše, je ukoliko kupite Miracast dongle, no u usporedbi s Nokijom 701 potreban kabel je dolazio odmah u pakiranju te je opcija bila moguća bez dodatnih izdataka.

 

FM transmiter

5. Nokia 701 ima mogućnost emitiranja FM Radio frekvencije te na taj način uz Bluetooth omogućava korisniku slušanje glazbe u automobilu ili drugdje gdje ovakav način povezivanja nije moguć.

 

DLNA Play

Mogli bi navesti još nekoliko opcija po kojima se Nokia 701 isticala (najsvjetliji zaslon 1000 nita, nfc…) u svoje vrijeme nad drugim modelima i uslijed kojih je ona kompletniji top model za razliku od Lumije 950 XL ili njene manje verzije. No ovih 5 opcija je sasvim dovoljno, a treba naglasiti da za njih nije bilo potrebno koristiti dodatne aplikacije već su one bile nativne ili uključene unutar Symbian os-a. Symbian je imao svojih mana ali je daleko bio kompetitivniji os od Windows Phone-a ili pak današnjih Windows 10 Mobile. Da se nastavio njegov razvoj (Symbian Carla, Donna…) sigurno bi bio na razini današnjeg androida ako ne i bolji. Microsoft je dugo zavlačio Lumia uređaje svojom sporošću u implementaciji softverskih rješenja za odlična hardverska rješenja koja je nudila Nokia. Čak nakon što je kupio Odjel za uređaje i usluge nije bio u stanju iskoristiti nasljeđe pa jednostavno ubaciti sve što je moguće u top modele pa time opravdati visoku cijenu. Nikad neću razumijeti zašto ne ubaciti sve moguće unutar os-a pa makar samo radi reklame. Konkurentima se isplatilo trpanje svega i svačega pa makar ta tehnologija nije zaživjela dugo ali je napravila reklamu. Zanimljivo je i to da ste kupovanjem Nokije 701 u pakiranju još dobili TV Out kabel, slušalice, punjač, USB kabel. Treba još spomenuti da su iste opcije imali i drugi tadašnji top modeli poput Nokije N8, E7…

Kao i uvijek dobrodošli su vaši komentari i promišljanja. Mislite li da je Microsoft trebao nakrcati sve živo u top model ili je pak uredu ostaviti ga pomalo okljaštrenog i dodavati neke opcije u svakom narednom modelu?