Finska Vlada razočarana Microsoftom

Nadella, Ballmer, Gates Microsoft Lumia - NokiaVlada Republike Finske putem finskih medija izrazila je nezadovoljstvo Microsoftovim ponašanjem u toj nordijskoj zemlji. Kada je Microsoft preuezo Nokijin odjel uređaja i usluga, obećao je izgraditi ‘Data Center’ u vrijednosti od 250 milijuna dolara, održati radna mjesta i postaviti Finsku kao sjedište proizvodnje mobitela putem tvrtke Microsoft Mobile, koja je imala sjedište u Finskoj.

Microsoft je redukcijom radne snage s nekih 6.000 prilikom preuzimanja na 500, kao i sa neizgradnjom spomenutog podatkovnog centra, prekršio obećanja koja je dao Nokiji i Vladi Republike Finske prilikom akvizicije.

Prema finskim medijima, Risto Siilasmaa trebao bi dobiti medalju zbog povijesne prodaje koja se smatra jednim od najboljih poslovnih poteza u povijesti Finske. Spomenuti Risto putem Twittera izrazio je žaljenje zbog otkaza u bivšem Nokijinom odjelu.

via

 • kokobill

  i ja sam razočaran finskom vladom, pa šta


 • Tako je, oni su prepustili da, vezano za otpuštanja, Microsoft ispadne “bad guy”. Vidjeli smo neki dan u članku ovdje da sad slično radi i Nokia, jer valjda mora. Pa ni Microsoft ne bi, da ne mora, da nema duplih pozicija, gubitaka, itd.


  • Nisu oni prepustili nikome ništa već su prodali svoje poslovanje jer bi u protivnom ga morali zatvorit da cijela tvrtka ne ode u stečaj. Microsoft ga je kupio s nekim ciljem ali je uslijed svojih nagomilanih gubitaka u drugim poslovanjima, promjenama strategije odlučio odustati u ranom startu od Mobilnog poslovanja koje je Ballmer htio dići mnogo više. naravno, čim je Nadella došao s novim planom počeo je gasiti sve što je kupljeno od Nokije i sada je totalno jasno da su ispali bad guy.

   Međutim, nije Nokia svetac. To je kompanija koju vodi profit ali za razliku od drugih je humanija u svojem poslovanju (koliko human kapitalizam može biti?!) pa je zahvaljujući njenom nasljeđu ostavljenom unutar Microsoft Mobile Oy svima biti isplaćena poprilična svota kako bi sami pokrenuli određen posao, ili ga propili…

   Inače, da Nokia nije inzistirala ne bi Microsoft Mobile Oy ni postojao…


   • Ma joj, humani su svi oni ko… humani … virus… :)… da ne kažem što mi se od humanosti svih tih korporacija. Sve su to masoni, ili pripadnici drugih …. društava…


    • Više, manje da. Ali razlika mi je kad otvorim financijske rezultate Microsofta (volim poslovanja proučavat) i vidim šture podatke na par stranica, dok Nokijina imaju po 60 stranica sa svim mogućim informacijama. Dosta je Nokia transparentnija od konkurencije 😛


     • Da se Microsofta prisili imat sve svoje sastavnice, dijelove, i poslovanja u izvješću, kao što stavlja Nokia, njihovo izvješće bi vjerojatno imalo 6000 stranica 😛 😉 Microsoft je megadiv.


     • Znaš da su izbacili brojku prodanih Xbox konzola jer se prodaju lošije od Sonyja. U tom segmentu sada samo prijavljuju broj Xbox Live korisnika. 🙂


     • Danas nema gdje nema “friziranja” podataka u izvješćima o segmentima poslovanja s negativnim rezultatima. To ne da rade svjetske megakorporacije, nego i mnogo manji entiteti i sustavi. Zapravo, to rade svi gdje god stignu. Svi lažu i uljepšavaju stvarnost (pa i obični pojedinci, mali ljudi, kamo li neće korporacije). Nekako sumnjam da je baš ‘sveta’ Nokia u tome neka posebna iznimka.


     • Pa recimo, Nokia je objavljivala prosječnu cijene smartfona i običnih telefona, maržu na njima, prodaju po geografskim regijama i slično. 🙂 Al muljaža postoji svagdje, samo mi se čini da je u Nokiji (bila) manja…

 • maliplavi

  neka dođu kod nas da nauće kako se radi privatizacija djedovine i rasprodaje imovina koju su drugi stvarali i kako se stavlja provizija u džep…

 • L735

  Znali su oni (Microsoft, Nokia i vlada Finske) sta rade i kako ce to otprilike biti nakon nekoliko godina, samo se sad oni kao nesto izjasnjavaju da im je zao i da to nije tako trebalo ispasti. Znaju oni da samo “crnom na bijelom” mozes vjerovati. Sto se tice Nokije ona je prodala svoj odjel Microsoftu i nju ne interesuje previse sta ce biti s tim radnicima, nisu socijalna ustanova. Eventualno je ovdje Microsoft zeznuo vladu Finske, ali bih prije rekao da to nije vladu previse interesovalo.


  • Strašno im je prežao, i Weberu, i Silasmi i finskoj vladi, i svima – sada kad više ne mogu ništa učinit, tj. kad su oprali ruke, otarasili se toga… meh… Običan PR. Microsoft je ‘piškit ću – k…it ću’ na kvadrat istina, ali mi je isto puna kapa tog svako malo pokapanja Windows 10 (Mobile) platforme i uređaja…

 • Istina

  Microsoft je za neke ovdje postao religija, a Windows uređaji relikvija.


  • “Religija” dolazi od latinskoga re-legare = ponovno povezati (nekoga s nekim)… a tome nekome ne trebaju predmeti (relikvije) – Ivan 4:24 🙂 Osim toga, 2. zapovijed je jasna (Izlazak 20:4-5, Ponovljeni 5:8-9).

   • Istina

    To nema nikakve veze s mojim komentarom. Religija nije vezana samo za kršćanstvo, katoličanstvo. Postoje i druge religije koje nisu kršćanke.

  • hapz

   Mazohizam je čudna pojava

 • Byron

  win. kamera ima update

 • Memphis

  Mogu bit sretni kaj ih je MS riješio masovnih dugova.

 • Nokia4ever

  Ako je tako onda neka sufinancirajo ove radnike da jih Nokia ponovo zaposli i krene sa proizvodnjom…od kukanja nema ništa…svi samo pametuju sad!

  • dxdy

   a protiv Samsunga neće reći ništa koji je ostao dužan milijarde Nokiji za patente već opet ulaze u poslove s njima pa će opet MS biti kriv kad ostanu prevareni… a obećanje je ludom radovanje. neka pokažu ugovor gdje to piše crno na bijelo. to je jedino obvezajuće a ne rekla-kazala obećanje.

   • Bugy

    Upravo tako.


   • Mislim da su Samsunga doveli u red tužbama.
    Za data centar se spominjalo u prvim sluzbenim objavama za medije na sto se Microsoft navodno obavezao.

    Pa Nokia je prilikom preuzimanja Alcatel Lucenta bila na razgovorima kod francuskog predsjednika te su se trebali obavezat da ce i dalje ulagati u tu bransu u ftancuskoj