I Windows 10 Mobile uređaji dobivaju podršku za skener otiska prsta

ilustracija-fotolia-fingerprint-otisak-haker

Prema pisanju MSPU bloga Microsoft radi na podršci skenera otiska prsta za Windows 10 Mobile uređaje. Da radi na ovoj podršci Microsoft je to otkrio nedavno na WinHEC konferenciji (preko MSPU), a ova značajka trebala bi biti dostupna tijekom ovog ljeta, najizglednije sa Anniversary nadogradnjom. Premda Lumije 950 i 950 XL imaju još napredniju značajku za otključavanje zaslona uređaja Windows Hello ili skener rožnice oka, Microsoft želi omogućiti obje značajke koje već postoje i na računalima.

Windows-10-Mobile-Fingerprint-1 Windows-10-Mobile-Fingerprint-2 Windows-10-Mobile-Fingerprint-3 Windows-10-Mobile-Fingerprint-4

Da vas podsjetimo nadolazeći HP Elite x3 biti će prvi Windows 10 Mobile uređaj koji će koristiti obje značajke, korištenje skenera otiska prsta sa sustavom Windows Hello – skener rožnice oka. Microsoft očito radi sve kako bi za svoj uređaj spremio gotov softver što nije bio slučaj sa Nokia i Microsoft Lumijama koje gotovo u pravilu dolazile na tržište s nesavršenim verzijama os-a.

 

 • Nokia4ever

  Šta nam vredi svi skeneri i ostalo kad baterija ne slijedi sve ovo…950xl osvetlenje darker,glance bez slike,ostalo sve min,da baterija izdrži ko 8,1 win trebao bi imat 5000 unutra a ne 3340…sve ama sve troši bateriju…da imam uključeno sve što mi nudi mob u 12 baterija prazna!

 • Mirko

  Skener rožnice je vrlo iritantan. Koliko sam se god trudio, maknuo sam ga jer me nervira.

  • L930Ri

   Ja ga uopće ne koristim, a ne bih koristio ni senzor otiska prsta.
   NE DAM nikome snimku svoje rožnice i otiska prsta.
   EDIT: Ne koristim ni PIN, ali u slučaju potrebe zaključavanja telefona aktivirat ću PIN

 • kobasiček

  Ja koristim skener rožnice i radi jako dobro. rijetko se desi da me ne prepozna al onda zaključam zaslon i ponovno upalim da ponovno skenira i onda prepozna. Čak radi i preko tamnih sunčanih naočala. A u slučaju da otkaže nudi unos pina. Tak da ne kužim kakva je to zaštita kad čim te ne prepozna odma nudi unos pina. A i ne znam koliko to troši bateriju…Nekad zaboravim da je uključeno pa odma unašam pin… 🙂

 • Nokia4ever

  Imaš obje a ne koristiš nijednu jer prekomplicirano…sve če pre napravit umjesto da win10 svrše…naopaki svijet u MS!

  • dxdy

   a što je to tako komplicirano u Hello?

   • Nokia4ever

    Bez toga si brzo unutra…što da čekam i nišanim oko…hehe malo šale!

    • dxdy

     brže je nego pin lupat

     • Nokia4ever

      A za mesec dana zaboraviš pin!

   • Gordan

    Iskreno, svaki, ali SVAKI put kada se pali mobitel on gnjavi “daj oko”. Ma naporno. Da se razumijemo, isto je i s otiskom prsta. Sve sam to isključio i fino se pali/gasi na gumb odmah i sve super. Ionako pita za PIN na bankarstvu, a ostalo je nebitno. Još da nema glupog lock screena kao na Symbianu kad se pomakne onaj bočni slider pa odmah otključa. Ionako sve vidim na glanceu.

    • L735

     Na 950/XL ni nema skener otiska prsta, a on radi prilicno dobro na skoro svim uređajima i preskace lock screen onako kako bi ti zelio. Ja nemam glance, pa mi lock screen treba.

     • Gordan

      Naravno da nema, ali koristio sam na službenom Samsungu i na kraju isključio.
      Ma ne kažem da se izbaci lockscreen, nego da dbl-tap otvori s njim, a hw gumb odmah otključa npr (tako je na N808).

     • L735

      Malo je nezgodno da pritiskom na jednu tipku otkljucas telefon skroz. Mozes uvijek slucajno pritisnuti tipku dok je telefon u dzepu ili nekoj torbi (zenska i muska :D). Zbog toga je napravljeno da skeneri oka i otiska prsta otkljucavaju odmah, a da power tipka aktivira display, pa klizanjem s prstom otkljucava telefon. Meni je uredu ovo klizanje prsta, samo da dupli tap bolje radi, zna cesto da zeza i da nece da aktivira display nikako.

     • Gordan

      Hehe, na 950/XL ne radi uopće xD
      Slažem se da je nezgodno da skroz otključa na TIPKU. Zato su Symbian telefoni imali slider koji je nemoguće lagano tapnuti, baš treba s palcem povuči i otključa skroz. Do danas najbolja metoda, ali poskupljuje telefon zbog cijelog mehanizma s oprugom za vraćanje slidera – naravno da su odustali. Tako su odustali i od 41MP senzora. E pa dao bi sve te biometrijske tehnologije za pošteni senzor, xenon flash i slide unlock 🙁