Microsoft će Foxonnu prodati pravo na proizvodnju Nokia običnih mobitela

Nokia 230Prema internim infomracijama iz Malezije, Microsoft je u pregovorima s Foxconnon oko prodaje prava proizvodnje i korištenja Nokia brenda na običnim, odnosno featurephone uređajima. Microsoft navodno već ove godine planira prestati proizvoditi obične telefone, što smo prorekli u osvrtu o običnim telefonima, te dodatno smanjiti radnu snagu u sektoru mobilnih uređaja koja trenutno broji oko 5.000 zaposlenih.

Prodaja običnih i Lumia smartfona pod MicrosoftomOva odluka ne čudi jer je u posljednjim tromjesečjima zabilježen značajan pad prodaje običnih telefona, a Microsoft je masakrirao obične telefone izbacujući napredne značajke i ugrađivanjem najlošijeg Nokia OS-a na sve featurephone (S30+), neovisno o hardveru i cijeni. Microsoft je prilikom kupnje Nokijinog odjela uređaja i usluga dobio pravo na korištenje Nokia brenda na običnim uređajima do 2024. godine. Dogovor između Microsofta i Foxconna trebao bi biti finaliziran ovaj mjesec.

Osim što će Microsoft Foxconnu vjerojatno prodati prava korištenja Nokia brenda na običnim uređajima, finska Nokia, vlasnika brenda Nokia, također je u razgovorima s Foxconn oko proizvodnje smartfona s brendom Nokia. Ovaj potez je dobra stvar za očuvanje Nokia brenda jer će Foxconn zasigurno više pažnje posvetiti Nokia mobitelima, nego Microsoft kojeg taj segment ne zanima.

Izvor:VTech