Microsoft će Foxonnu prodati pravo na proizvodnju Nokia običnih mobitela

Nokia 230Prema internim infomracijama iz Malezije, Microsoft je u pregovorima s Foxconnon oko prodaje prava proizvodnje i korištenja Nokia brenda na običnim, odnosno featurephone uređajima. Microsoft navodno već ove godine planira prestati proizvoditi obične telefone, što smo prorekli u osvrtu o običnim telefonima, te dodatno smanjiti radnu snagu u sektoru mobilnih uređaja koja trenutno broji oko 5.000 zaposlenih.

Prodaja običnih i Lumia smartfona pod MicrosoftomOva odluka ne čudi jer je u posljednjim tromjesečjima zabilježen značajan pad prodaje običnih telefona, a Microsoft je masakrirao obične telefone izbacujući napredne značajke i ugrađivanjem najlošijeg Nokia OS-a na sve featurephone (S30+), neovisno o hardveru i cijeni. Microsoft je prilikom kupnje Nokijinog odjela uređaja i usluga dobio pravo na korištenje Nokia brenda na običnim uređajima do 2024. godine. Dogovor između Microsofta i Foxconna trebao bi biti finaliziran ovaj mjesec.

Osim što će Microsoft Foxconnu vjerojatno prodati prava korištenja Nokia brenda na običnim uređajima, finska Nokia, vlasnika brenda Nokia, također je u razgovorima s Foxconn oko proizvodnje smartfona s brendom Nokia. Ovaj potez je dobra stvar za očuvanje Nokia brenda jer će Foxconn zasigurno više pažnje posvetiti Nokia mobitelima, nego Microsoft kojeg taj segment ne zanima.

Izvor:VTech

 • kinzi

  volim nokiju ali do daljnjeg ću koristiti iskljucivo windows phone uredjaje

 • Nokia4ever

  Nokia radi po planu…polako se vrača na tron!


 • Mislim da je možda i riječ o svojevrsnom pritisku Nokije da sačuva Nokia brand na način da preusmjeri korištenje istog onome tko će ga htjeti održavati. Microsoft je u jednu ruku bio prisiljen od Nokije nastaviti proizvoditi osnovne uređaje narednih 10 godina, ali kako današnji Microsoft ne mari baš za hardver vjerojatno ih sve ovo opterećuje više nego li žele.
  Foxconn je i onako proizvođač mnogih uređaja po dizajnu drugih, a Nokia očito želi iskoristiti važnost svojeg imena i proizvoditi uređaje na isti način kako to radi Apple sa svojim iPhone-om

 • belon1986

  Hi, Vtechgraphy is not from China, It is from Malaysia. Thanks for sourcing 🙂


  • Corrected. You’re welcome and thank you for the info. 😀

  • Rilerrrwewe

   Same shit, isn`t it?