Microsoft ponavlja kako ne odustaje od Windows Phone uređaja, ali …

Screen-Shot-2016-02-13-at-20.28.58

Nakon jučerašnje vijesti da Microsoft smanjuje poslovanje odjela mobitela te da će svoje mobilne operacije fokusirati na poslovni sektor, dok će partneri preuzeti većinu korisničkog tržišta, podigla se velika oluja među Windows Phone korisnicima širom svijeta koju su opet to doživjeli kao ponovnu smrt platforme.Danas je Windows Central blog došao u posjed “internog” dopisa koji je Microsoft poslao svojim partnerima i proizvođačima Windows 10 Mobile uređaja kao što su Acer, HP, Alcatel, Vaio i drugi. Prema tom dopisu Microsoft želi uvjeriti svoje partnere da Windows platformu za mobilne uređaje nije u opasnosti.

“Želimo vas uvjeriti da je vaša investicija u Windows telefonima nije u opasnosti. Mobilnost Windows 10 doživljaj ostaje u srži naših više Personal Computing ambicije. Mi ćemo i dalje podržavati i ažurirati Lumia uređaje koji su trenutno na tržištu, te razvijati sustav Windows 10 Mobile sa proizvođačima kao što su HP, Acer, Samsung, VAIO, i Trinity; kao i raditi nove uređaje. I dalje ćemo prilagođivati Windows 10 za manje zaslone. Mi ćemo i dalje ulagati u ključna područja- sigurnost, upravljanje i Continuum značajke- za koje znamo da su važni za komercijalne račune i za potrošače koji žele veću produktivnost. A mi ćemo vam pomoći u potrazi za novim uređajem nakon Lumije.”

Ovime je namjera ublažiti udarac nalik na “Burning Platform” memorandum i objasniti investitorima kako će ostati privrženi mobilnoj platfomi koju sve ćešće oslovljava samo sa Windows 10. Microsoft će se usredotočiti za njega ključna područja gdje je uživao veću popularnost s Lumia brandom, a za tržišta u razvoju (Indija i Brazil) će se se izgleda potpuno povući. U ključna područja trebala bi ući Australija, SAD-e, Velika Britanija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Belgija, Danska, Finska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Španjolska, Švedska i Švicarska.

Naravno, da se primjetiti kako Hrvatska a ni okolne države tu nisu navedene što se primjerice podudara sa dostupnosti XBox-a no to ne mora značiti da netko neće uvesti Surface phone ili što će pak Microsoft proizvesti nakon Lumija.

U nastavku pročitajte cijeli interni dopis plus osvrt na najvažniji dio:

I want to assure you that your investment in Windows phones is not at risk. The mobility of the Windows 10 experience remains core to our More Personal Computing ambition. We will continue to support and update the Lumia devices that are currently in the market, and the development of Windows 10 phones by OEMs, such as HP, Acer, Alcatel, VAIO, and Trinity; as well as develop great new devices. We’ll continue to adapt Windows 10 for small screens. We’ll continue to invest in key areas – security, management, and Continuum capabilities – that we know are important to commercial accounts and to consumers who want greater productivity. And we’ll help drive demand for Lumia devices.

Zanimljivo je da će Microsoft i dalje nastaviti gurati najjače stavke svojeg os-a koje su prepoznale državne tvrtke i poslovanja. Uz sigurnost i menadžment tu je i Continuum koji bi očito u bliskoj budućnosti mogao postati još kvalitetniji, a to mu nije na odmet napraviti.

I understand that you are hearing concerns from certain partners about Microsoft’s commitment to the mobile space. Let me be very clear: We are committed to deliver Windows 10 on mobile devices with small screen running ARM processors.

We are currently in development of our next generation products and I wanted to reconfirm our commitment to Windows 10 Mobile. We believe in this product’s value to business customers and it is our intention to support the Windows 10 Mobile platform for many years. We have a device roadmap to support that from Microsoft as well as our OEM partners who will also be selling an expanded lineup of phone devices based on this platform.

Microsoft will continue to develop Windows 10 Mobile and support Lumia phones such as the Lumia 650, Lumia 950 and Lumia 950 XL, and phones from OEM partners like Acer, Alcatel, HP, Trinity and VAIO

Naravno, na kraju je spomenuta podrška Lumia i partnerskim uređajima i zgodno je primjetiti kako su u fokusu teksta samo postojeći uređaji koji su trenutno u prodaji (koja usput rečeno i ne ide najbolje) dok ostatak uređaja (čak i onih s Microsoft logom) uopće nije spomenut.

WMPU