Microsoft više nije proizvođač mobilnih uređaja

Nadella Microsoft Build

Kada je Microsoft 2014. godine finalizirao kupovinu Nokijina odjela uređaja i usluga postao je vlasnik Nokijinih tvornica u Kini, Brazilu, Vijetnamu, Meksiku, Mađarskoj i Indiji. Tvornica u Indiji prestala je s radom zbog problema s poreznim institucijama i otvoreno je bila na prodaji. Tvornica u Brazilu prodana je Flextronicsu. Proizvodni pogon u Meksiku prenamijenjen je u servisni centar. Dvije tvornice u Kini, kao i ona u Mađarskoj su zatvorene, a jedina operativna tvornica ostala je ona u Vijetnamu. Danas je Microsoft prodao tu tvornicu.

Prodajom svoje jedine tvornice mobilnih uređaja Microsoft više nije proizvođač mobilnih uređaja u ispravnom smislu te riječi. Riješio se jedinoga operativnog proizvodnog pogona kojeg je preuzeo od Nokije. Tvornicu je kupio FIH Mobile Limited, tvrtka u vlasništvu kineskog/tajvanskog diva Foxconna. Postoji mogućnost da je ova prodaja znak kako se Microsoft povlači iz mobilne industrije i više nego što je najavio. Može biti da će se odmaknuti od plana predstavljanja po jednog uređaja iz 3 kategorije, već će samo godišnje izbacivati jednu seriju uređaja – Surface Phone. Ovo ne mora značiti da Microsoft nema neki vlastiti proizvodni pogon negdje u svijetu, već samo da sve nekad Nokijine tvornice za proizvodnju mobilnih uređaja više nisu u vlasništvu Microsofta.

Microsoft je, kao i inače, šutljiv po ovom pitanju, ali može biti da je Lumia 650 uistinu posljednja Lumia koju ćemo vidjeti.