Nokia objavila financijske rezultate za Q1 2016

Nokia Nokians mwc16 1Finska Nokia objavila je rezultate poslovanja za period prvog kvartala 2016. godine. Financijski rezultati za prvi kvartal uspoređivani su s rezultatima u istom razdoblju prošle godine za kombiniranu tvrtku Alcatel Lucent i Nokia te za Nokiju samostalno.

Nokia je u prvom kvartalu ove godine uprihodila 5.6 milijardi eura uz dobit u poslovanju od 139 milijuna eura. Tvrtka je svojim poslovanjem ostvarila dobit, ali su na naplatu došli troškovi preuzimanja Alcatel Lucenta koji su za prvi kvartal iznosili oko milijardu eura pa je tvrtka sveukupno gledano zabilježila gubitak od 613 milijuna eura. Za usporedbu s rezultatima kombinirane tvrtke prošle godine, prihodi su se smanjili za 9%, dok je zarada bez troškova akvizicije povećana za 25%. U odnosu na samostalno poslovanje tvrtke Nokia u razdoblju prvog kvartala prošle godine, prihodi i zarada (bez troškova akvizicije) su se udvostručili.

Nokia q1 2016

Nokia je svoju zalihu gotovine popela na 8.2 milijarde eura, što je pola milijarde više nego u 4. kvartalu 2015. godine. Kreditna zaduženost je na nešto više od 4 milijarde eura, a pola toga iznosa preuzeto je kupovinom Alcatel – Lucenta, koja će Nokiju ukupno koštati oko 12 milijardi eura. Troškovi istraživanja i razvoja u prvom su kvartalu iznosili 951 milijun eura.

Burza u New Yorku negativno je ragirala na ovu rezultate te su Nokijine dionice pale na vrijednosti za 5%, dok u Europi taj pad iznosi 3%. Nokijine dionice još su uvijek označene kao povoljne za kupnje od strane većine analitičara zbog stabilnog poslovanja, solidne zalihe gotovine i razumnog duga.

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.