Osvrt: Microsoft se novom mobilnom strategijom vraća korijenima

Satya Nadella - Novi predsjednik MicrosoftaKada je Satya Nadella sredinom 2015. najavio zaokret u Microsoftovom poslovanju mobilnih uređaja, malo tko je znao što Satya zapravo namjerava.Podsjetimo se, Nadella je tada rekao kako će Microsoft ostat privržen mobilnom tržištu po pitanju hardvera ali i po pitanju softvera. Rekao je kako će Microsoft svoje uređaje plasirati u tri kategorije: budžetni, poslovni i uređaj visoke klase namijenjen entuzijastima. Navedena je i mogućnost povlačenja s nekih tržišta koja nisu profitabilna.

Godinu dana nakon najave te strategije, Nadelli, a i nama, su neke stvari jasnije. Novim “internim” dopisom kojeg je objavio Windows Central doznajemo da je Microsoft ponovno promijenio svoju strategiju glede mobilnih uređaja. Budući da je Android konkurenciju u nižem i srednjem segmentu velika, Microsoft se više ne može boriti s jeftinim, solidnim i logistički dobro uvježbanim kineskim proizvođačima, koji zahvaljujući domaćoj proizvodnji posluju s malim maržama, ali popriličnim profitom. Microsoft svojim hardverom ne može konkurirati jer su troškovi proizvodnje i prodaje preveliki i zapravo sa svakim prodanim primjerkom koji bi parirao Kinezima cijenom, Microsoft bi bio na gubitku. Zato je Microsoft, prema “internom” dopisu, odlučio odustati od proizvodnje budžet uređaja i taj segment, kao i srednji, prepustiti partnerima. To nam potvrđuju i nedavni otkazi, kao i prodaja tvornice u Vijetnamu zajedno s odjelom običnih mobitela.

Lumia-950-und-Lumia-950-XL-weiß

To što Microsoft više neće proizvoditi Lumia uređaje, ne znači da na tržištu neće biti Windows 10 Mobile uređaja. Microsoft je kao trenutne partnere u internom dopisu naveo HP, Acer, Alcatel, VAIO i Trinity, koji bi na tržište trebali plasirati nove Windows 10 Mobile uređaje.

Microsoft je sada jasno naveo tržišta na kojima će prodavati svoj Surface Phone. To su redom tržišta razvijanih zemalja na kojima je Microsoft prisutan sa svim svojim uslugama, kao i sa ostalim hardverom poput Xbox-a, Surfacea ili Microsofta Band-a. Tržišta su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Poljska, Australija, Austrija, Belgija, Danska, Finska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska i Švicarska. Logika iza ovog poteza je veća platežna moć kupaca, kupci u takvim tržištima i kupci uređaja više kategorije spremni su izdvojiti više sredstava za kupnju aplikacija i usluga.

To što Microsoft sa Surface Phoneom možda službeno neće biti dostupan na hrvatskom tržištu ne znači da neki trgovac neće uređaj uvesti iz podržane zemlje, kao što je slučaj sa Surface tabletom i Xbox One konzolom. Problem s prodajom smartfona je što većina kupaca visoke kategorije svoj uređaj kupuje putem operatera uz dvogodišnji ugovor. Na našem i ostalim nepodržanim tržištima takvo što teško da će biti moguće. Odnosno, ukoliko i bude moguće definitivno će manji broj uređaja biti prodan čega je Microsoft i svjestan.

Tri ključna područja po kojima bi Surface Phone trebao biti bolji od konkurencije su sigurnost, produktivnost(upravljivost) i Continuum. Iz ta tri glavna elementa jasno je da će Surface Phone primarno biti namijenjen poslovnim korisnicima, koji su povijesna ciljana skupina većine Microsoftovih proizvoda. Microsoft želi investirati tamo gdje ima najviše uspjeha, a to su tržišta veće platežne moći i uređaji visoke kategorije, gdje se ne treba voditi računa o svakom dolaru prilikom dizajniranja i proizvodnje, već Microsoft može slobodno, bez opterećenja cijenom, posvetiti se izgradnji inovativnih uređaja.

concept_microsoft_surface2_smartphone_3

Microsoft Surface Phone trebao bi uz pomoć Continuuma smartfone pretvoriti u računala, što smo komentirali u članku o Surface Phoneu i važnosti Continuuma za Microsoft. Ako razvoj Continuuma dođe do te faze da mobilni uređaj bude mogao pokreti aplikacije karakteristične za Windows tablete, tj. računala, postoji opasnost da će Surface Phone oteti dio tržišta Surface tabletu, što za Microsoft ponovno neće biti dobro. U jednu ruku postoji i određena bojazan da Microsoft u potpunosti napusti izradu mobilnih uređaja upravo zbog činjenice da bi Mobitel mogao poprilično ugroziti prodaju Tableta, u prvom redu Surface tableta koji uzima dobar dio kolača u PC svijetu. Nadalje, uklapanje mobilne verzije Windowsa 10 u softver za računala tu tezu podržava jer bi punokrvni Windowsi trebali zauzeti mjesto na uređajima raznih dijagonala. No opet postoje činjenice koje stavljaju Surface Phone u realnost s obzirom na izradu univerzalnih aplikacija, daljnje razvijanje Windowsa 10 Mobilea kao i odustajanje od Lumija čime se znatna sredstva mogu prebaciti na razvoj tog uređaja koji definitivno ima mjesta u svijetu i kojeg će Microsoft sigurno softverski profilirati kako ne bi konkurirao vlastitim proizvodima.

Apple je, na primjer, u strahu od ugroze MacBook linije prijenosnika predstavio iPad Pro tablet s mobilnim iOS-om, a ne OSX-om kojeg koriste Apple računala. S druge strane, budućnost potrošačke elektronike je dodatno objedinjavanje funkcija u jedan uređaj – slično kao što je smartfon današnjice zamijenio telefon, fotoaparat, navigaciju i slične gadgete, tako će u predstojećem ‘Ultra-Mobile’ razdoblju smartfon postati računalo i eventualno ga zamijeniti u nekom obliku.

 

Tricoder

Iako je tricorder u Zvjezdanim stazama bio svemoćno ručno računalo/scanner, ipak su pripadnici Starfleeta veće funkcije obavljali na konzolama i stolnim uređajima :). Međutim, računalo u džepnom obliku je cilj mnogih i sigurno će za koju godinu postati realnost. Do tada će prvi modeli Surface Phone uređaja služiti kao svojevrstan prijelaz, isto što danas čini Lumia 950 (XL).