Surface Phone – Sve što do sada znamo

Surface-Phone-Concept-Sports-a-Screen-with-Curved-Edges-16MP-Camera-2Kada je Microsoft prošlo ljeto najavio zaokret u poslovanju s mobilnim uređajima, bilo je jasno kako Microsoft ne želi biti hardverska i softverska tvrtka kakvu je zamišljao Steve Ballmer, nego tvrtka čija je pažnja usmjerena na „oblak“ i „mobilno tržište“. Krilatica novog Microsofta koju je predstavio novi CEO Nadella glasi ‘Cloud First. Mobile First.’ Microsoft je naglasio kako su im poslovanje u oblaku, ali i mobilno tržište važno. Samo što Microsoft sebe nije zamišljao kao proizvođača mobilnih uređaja, već kao pružatelja mobilnih usluga. Novom strategijom određene su tri kategorije smartfon tržišta u kojima će Microsoft predstaviti svoje smartfone, koji bi partner-proizvođačima trebali biti predložak za proizvodnju Windows 10 Mobile uređaja. Namjerno je stvorena velika rupa, jer strategija uključuje jedan budžet, jedan poslovni i jedan flagship uređaj godišnje, za čije popunjavanje su zaduženi partneri.

Glavni predstavnik svake platforme je ‘admiralski brod’, tj. Flagship uređaj koji bi trebao sadržavati svu tehnologiju i sve značajke jednog OS-a te instaliranu platformu na tržištu predstavljati u najboljem svjetlu. Microsoft je sa Surface tabletima učinio baš to – stvorio je uređaj u kojeg su se ugledali svi proizvođači, uključujući i one na drugim platformama. Istu stvar Microsoft treba učiniti i sa smartfonima, a to namjerava postići predstavljanjem Surface Phonea – uređaja koji bi trebao mogućnosti PC-a prenijeti na smartfon kao što je Surface tablet prenio upravo na tablete.

Što do sada znamo?

Glasine o Surface Phoneu prvo pojavljivanje imale su krajem 2012. godine, točnije u listopadu (10. mjesec) kada je u Microsoftovom promotivnom materijalu uočen do sada ne predstavljeni uređaj. Nakon toga zavladalo je zatišje po pitanju informacija vezanih za Surface Phone sve do prošle godine kada je krenulo intenzivnije curenje informacija koje su u većini slučajeva bile proturječne jedna s drugima. Za vrijeme zatišja Microsoft je preuzeo Nokiju, otkazao Nokia McLaren uređaj i Surface pretvorio u drugi najjači brend tableta poslije iPad-a.

Prvo pojavljivanje specifikacije Surface Phonea dogodilo se u kolovozu (8. mjesecu) prošle godine kada se pojavio Microsoft Juggernaut Alpha smartfon specifikacija:

 • 5.5-inčni Clear Black GorillaGlass 4 rezolucije 2560x1440p (2k)
 • Intel Atom X3 Sofia 64-bitni procesor
 • 21MP PureView kamera + 8MP prednja
 • 4GB RAM memorije
 • 64GB ili 128GB interne memorije + MicroSD
 • Surface Pen
 • USB Tip-C
 • Bežično punjenje
 • Kućište od aluminija i magnezija

U studenome prošle godine NokiaPoweruser objavio je kako će Surface Phone doći i u varijanti sa Snapdragon 820 procesorom te je postavio dolazak uređaja na tržište na 3. kvartal 2016. godine. Potvrdu o postajanju Surface Phonea dao je i sam Microsoft (neslužbeno, naravno), kada je registrirao domenu Surfacephone.com koja je povezana sa surface.com domenom. Windows Central je saznao da će Surface Phone doći u tri varijante: korisnička, poslovna i ‘poweruser’ varijanta. Microsoft surađuje s Intelom i izrazito je moguće da će i Surface Phone imati Intelov procesor. WC je pomaknuo predstavljanje uređaja za početak 2017. godine, zajedno sa predstavljanjem Surface Pro 5 i Surface Book 2 uređaja.

Prije nego što sumiramo sve do sada procurene moguće informacije Surfaace Phonea, pokušajmo spoznati što Microsoft želi učiniti sa Surface Phoneom i kako će ga pozicionirati.

Microsoftova mobilna strategija

Nadella Microsoft Build

Već smo bezbroj puta spomenuli kako je Nokia Lumia postala sinonim za Windows Phone, tj. Windows na smartfonima kako god se on zvao. Microsoft je prema posljednjim potezima krenuo sa smanjivanjem utjecaja Nokia Lumia brenda u Windows svijetu i time otvoranju tržišta drugim proizvođačima, kao što posluje i sa računalnim operativnim sustavom. Proizvođačima je licenca za Windows 10 Mobile besplatna i po pitanju zarade Microsoft isključivo ostvaruje prihode u mobilnom segmentu prodajom uređaja. Patente koje naplaćuje Android proizvođačima nećemo računati jer to nema direktne veze sa Windows mobilnim OS-om, a nećemo računati ni usluge koje pruža preko mobilnih uređaja jer one nisu direktno vezane za ‘domaći’ hardver, a ni softver. Microsoft želi u mobilnom segmentu poslovati kao i u segmentu tableta. Štoviše, Microsoftu je cilj stvoriti novu kategoriju mobilnih uređaja kao što je stvorio novu kategoriju tableta zvanih ‘2u1’.

Surface Phone trebao bi biti spona između računala i mobitela. Kada je Microsoft predstavio prvu generaciju Surface tableta tržište je reagiralo zbunjeno. Surface Pro 1. generacije posjedovao je mogućnosti koje nijedan konkurentski tablet nije imao zbog toga što je pokretao ‘punokrvni’ Windows, ali je u onim tablet-značajkama poput prelistavanja društvenih mreža, autonomijom ili čitanjem eknjiga zaostajao za tabletima konkurencije. Neko vrijeme je tražio svoju ciljanu skupinu, odnosno bilo je potrebno neko vrijeme dok je ciljana skupina otkrila Surface tablet koji je danas postao poslovanje vrijedno više milijardi dolara koje posluje sa zaradom. Razlog slabije adaptacije Surface tableta u početku je bio i Surface RT s Windows RT sustavom. Surface RT mogao je pokretati samo aplikacije iz Windows trgovine, dok je Surface Pro bio pravi PC. Od Surface Phone smartfona nerealno je očekivati da će vrtiti ‘punokrvni’ Windows OS i da će se na njemu moći, kao što se može na tabletima, igrati Skyrim na solidnim postavkama, razvijati aplikacije ili profesionalno uređivati videa. Hardver Surface Phonea, kakav god on bio, to neće moći izvršavati oslanjajući se samo na unutrašnjost uređaja. Naime, također prema glasinama, ali sličan slučaj imamo i kod HP-a, Microsoft će predstaviti ‘desktop u oblaku’, odnosno uslugu pokretanja određenih win32 (punokrvnih Windows) programa putem oblaka koja će prikazivati na Surface Phoneu, odnosno monitoru na kojem je projektiran Surface Phone. Microsoftovi serveri u oblaku procesirat će sve potrebne radnje za pokretanje i rad raznih programa, a Windows 10 smartfon će projektirati i upravljati tim programima na priključenom monitoru.

Druga mogućnost Continuuma bit će pokretanje UWP aplikacija na lokalnom, odnosno samom hardveru smartfona. Microsoft je na BUILDu 2016 predstavio program za prepisivanje win32 programa u aplikacije UWP formata koje će se moći objaviti u Windows trgovini. Time je Microsoft postavio podlogu za rapidno širenje UWP aplikacija koje će u konačnici moći pokretati i smartfoni ako ih programeri odluče prilagoditi za mobilne uređaje. Surface Phone bi tako bio u mogućnosti putem svog hardvera pogoniti win32 aplikacije koje su konvertirane u UWP format. Microsoft sa Surface uređajem cilja na poslovnu klasu koja vidi primjenu ovog uređaja u poslovnom, ali i privatnom životu svojih zaposlenika. Zajedno s partnerima, Microsoft planira napraviti veliku kolekciju poslovnih aplikacija koje će pokretati iz oblaka, a one manje-poslovne aplikacije, uz manju doradu, programeri će moći prilagoditi za Windows 10, odnosno Windows 10 Mobile smartfone. Surface Phone treba postaviti novu kategoriju uređaja svojim hardverom, mogućnostima, a i cijenom biti nekakav simbol prema kojem bi parteri proizvođači, a i konkurencija trebala težiti. Slično su napravili s tabletima i to isto žele učiniti sa smartfonima, ali greška koju su počinili s prvim generacijama tableta, to što su funkcije za koje je Jobs stvorio tablet bile zanemarene, ne smiju se ponoviti sa smartfonima. Microsoft ne smije zanemariti ‘phone’ dio naziva svoga proizvoda i potrebno je napraviti pravi mobilni OS prije nego što krene u približavanje mogućnosti računala smartfonima.

continuum-sample

Postoje mnogi koji sumnjaju u praktičnost i svrhu ovih funkcija i za te osobe Continuum neće biti jedna od glavnih značajki za kupovinu Windows flagshipa, ali postoji praktična primjena Continuuma u raznim područjima. Jedan od mogućih, možemo reći, trivijalnih scenarija u kojem bi Continuum mogao olakšati poslovanje jest novinarstvo ili preciznije bloganje. Jednostavnije bi bilo autorima na ovom blogu, a vjerujem i većini autora na ‘većim’ blogovima, projektirati svoj Surface Phone bežično na laptop dodatak (kod HP-a zvan Mobile Extender – laptop bez procesora za Continuum) na kojem bi imali instantan pristup internetskim stranicama koje nam služe kao izvor neke vijesti ili fotografijama i prikazima zaslona iz galerije uređaja, a cijeli proces bi bio pojednostavljen jer bi se preskočili koraci ponovnog traženja materijala ako je on prvotno uočen na mobilnom uređaju, čekanje dok se uređaj pokrene, a u konačnici proširuje se i prostor djelovanja jer je laptop-dodatak lakši i tanji od prosječnog laptopa. Dodatni pokazatelj koliko je Windows 10 (Mobile) tehnički moćna platforma jest i direktna podrška za enthernet povezivanje. Moguće je u Dock ili direktno u uređaj putem adaptera povezati smartfon s internetom putem enthernet kabela i na smartfonu postizati iznimne brzine interneta. Ta mogućnost potvrđuje i Microsoftov plan pokretanja aplikacija preko oblaka za koji korisnik mora imati dobru internetsku vezu. Ali, vratimo se na Surface Phone.

Pretposljednja glasina o Surface Phoneu jest postojanje tri verzije Microsoftovog nadolazećeg mobilnog uređaja s ključnim specifikacijama:

 • 4GB radne memorije / 32GB interne memorije
 • 6GB radne memorije / 128GB interne memorije
 • 8GB radne memorije / 512GB interne memorije

Cijena tih varijanti postavljena je na 799$ (5.250kn) za najslabiju varijantu, 1.099$ (7.220kn) za najjaču verziju te moguću cijenu od 949$ (6.650kn) za srednje jaku verziju sa 6GB radne memorije i 128GB interne memorije.

Koliko god ove specifikacije na prvu bile sulude, one su itekako moguće, ali i ‘manje sulude’ ako pogledamo konkurenciju. Kod Android proizvođača već vlada trend da jačine verzija svojih flagship uređaja razlikuju po ugrađenoj količini radne memorije i interne memorije. Ove godine je plasiran i Android uređaj kineskog proizvođača sa 6GB radne memorije, a od 2014. Apple prodaje 128GB verziju iPhonea. Tehničke mogućnosti postoje za ugradnju 6GB, ali i više radne memorije, a i za ugradnju 512GB interne memorije. Samsung je već počeo sa masovnom proizvodnjom 256GB memorijskih čipova za smartfone i ostale uređaje tako da je i 512GB, odnosno moguća ugradnja i 2x256GB flash memorije u smartfone, moguća. Glasine govore kako bi i nadolazeći Samsungov uređaj Galaxy Note 6 trebao imati 6GB radne memorije te 256GB interne memorije, a on dolazi krajem ove godine.

Prošlog tjedna je NPU dojavio da Microsoft testira i Snapdragon 830 za svoje uređaje. Štoviše, nadolazeća Redstone/Anniversary nadogradnja trebala bi donijeti podršku za Snapdragon 830 i Snapdragon 625. Ono što je najzanimljivije kod ovog procesora je podrška za do 8GB radne memorije, što donekle potvrđuje ove glasine o varijanti s 8GB RAM/512GB interne memorije.

Intel Kaby Lake

Intel-Kaby-Lake-U-and-Y-Series-635x637

Microsoft bi za vrh svoje smartfon ponude po prvi puta mogao priskočiti Qualcomm kao glavnog i jedinog obskrbljivača procesora. U Surface Phone bi navodno trebala biti ugrađena Kaby Lake generacija Intelovih procesora koja na tržište dolazi krajem 2016. i početkom 2017. godine. Za mobilne uređaje, tj. prijenosne uređaje Intel je namijenio U, Y i H seriju Kaby Lake procesora. Općenito Intel obećava 2.5 puta brže performans, 30 puta bolju grafiku i 3 puta manju potrošnju baterije. Intel se naravno još uvijek mora dokazati u mobilnom segmentu i najvjerojatnije će Microsoft za Surface Phone testirati Snapdragon 820, Snapdragon 830 i Intel Kaby Lake procesore te ovisno o performansama odlučiti koji će procesor biti u nadolazećem flagshipu.

Intel je u 2016. najavio rekonstrukciju unutar kompanije, a procesori za mobilne uređaje nisu uvršteni kao glavne smjernice Intela za budućnost. Ovaj izostanak mobilnih procesora iz tvrtkine strategije ne mora značiti da Intel odustaje od proizvodnje mobilnih procesora, ali činjenica je da taj odjel ne posluje dobro te da je Qualcomm ozbiljniji partner za mobilne čipove.

Qualcomm Snapdragon 830

Prije par mjeseci iz Kine su procurile informacije o Qualcomm Snapdragonu 830. Riječ je o nasljedniku procesora Snapdragon 820, a trebao bi biti izrađen u 10nm arhitekturi, što će omogućiti bolje upravljanje energijom i brže performanse te podršku do 8GB radne memorije. Vrijeme masovne proizvodnje je početak 2017. godine. Za razliku od Snapdragon 820 procesora koji je četverojezgreni, Snapdragon 830 trebao bi imati osam jezgri.

Kad bi sumirali sve procurene specifikacije u jednu tablicu s najvjerojatnijim specifikacijama, to bi otprilike trebalo izgledati ovako.

Kategorija Korisnička Poslovna Poweruser
Zaslon 5.5-inčni 2k rezolucije 5.5-inčni 2k rezolucije 5.5-inčni 2k rezolucije
RAM 4GB 6GB 8GB
Procesor Intel Kaby Lake/ Snapdragon 830 Intel Kaby Lake/ Snapdragon 830 Intel Kaby Lake/ Snapdragon 830
Kamera 21MP PureView + 8MP prednja 21MP PureView + 8MP prednja 21MP PureView + 8MP prednja
Posebnosti Surface Pen Surface Pen Surface Pen
Continuum Continuum Continuum
Cijena 799$/799€/6.000kn* 949$/949€/7.200kn* 1.099$/1.099€/8.250kn*

*Uzimajući u obzir praksu formiranja cijene na EU tržištu (1$=1€)

Što bi Surface Phone sve trebao imati?

concept_microsoft_surface2_smartphone_3

Iako je Microsoft izjavio kako želi biti drukčiji od drugih, opet mora slijediti i nadići određene značajke koje je konkurencija postavila kao standard posljednjih godina. Prije nego što zavirimo u Android i iOS dvorište, pogledajmo u vlastito Windows dvorište kakva je situacija po pitanju karakteristika nadolazećih Windows 10 Mobile uređaja. Možda najbolji primjer što bi sve jedan flagship trebao imati možemo pronaći kod HP Elite X3 smartfona koji je po pitanju specifikacija najkompletniji uređaj predstavljen ove godine neovisno o OS-u, samo što još nije u prodaji. Podsjetimo se ključnih specifikacija:

 • 6-inčni 2K (260x1440p) zaslon s Gorilla Glass 4 zaštitom
 • Qualcomm Snapdragon 820 (4×2.15GHz)
 • 4GB LPDDR4 radne memorije
 • 2 Stereo prednja zvučnika tvrtke B&O
 • 64GB interne memorije + MicroSD
 • 16MP prednja + 8MP stražnja kamera
 • 4150mAh baterija
 • Qi i PMA bežično punjenje
 • Vodootporan i otporan na prašinu
 • Čitač otiska prsta
 • Skener šarenice
 • Continuum + HP Workspace za win32 aplikacije u oblaku
 • Dodaci: Desk Dock – Dock za Continuum uključen u prodajni paket; Mobile Extender – Laptop bez procesora za projekciju Continuuma

Pogled na specifikacije Elite X3 smartfona govori nam kako je riječ o jednom izuzetno kompletnom uređaju, a možda najimpresivnija stavka za današnje vrijeme je 4.150mAh baterija. HP je u svoj uređaj ugradio sve što se ugraditi može, osim jedne stavke po pitanju hardver – hardverski okidač za fotografiranje. Mala, ali praktična značajka koja se na Lumia flagshipima ističe kao plus i ujedno element koji doprinosi ugledu foto-orijentiranog smartfona. Stavka koju bi Surface Phone trebao imati. Specifikacije Elite X3 uređaja ujedno su i specifikacije većine uređaja visoke klase Android proizvođača. HP je ipak u svoj uređaj ugradio neke značajke koje ostali nemaju poput autentifikacije u 2 koraka putem otiska prsta i rožnice, Stereo zvučnika, bežičnog punjenje, ali i pogo konektora za razne uređaje. Hardverski je protivnički tabor standardizirao 2K rezoluciju zaslona, 3GB radne memorije, čitač otiska prsta i aluminijski materijali kućišta. Ako Surface Phone želi uspjeti na tržištu, mora zadovoljiti određene kriterije koje je Apple postavio, a Samsung i ostatak prihvatio i doradio jer većina tržišta to želi. Prema glasinama, Surface Phone to i zadovoljava.

Dobra vijest je što Microsoft razmišlja o Snapdragonu 830 za Surface Phone. Svi Lumia flagshipi su do sada dolazili s procesorom koji je brzo postajao ‘lanjski model’. Razlog tome je bilo i kašnjenje određenih uređaja na veliki broj tržišta, ali i ograničenost Microsoftove platforme. Microsoft je naučio lekciju i već će na ljeto ove godine Anniversary (Redstone) nadogradnjom dodati podršku za najnoviji Qualcommov SoC za 2017. godinu.

Nek’ se ugleda na brataSurface-Laptop

Panos Panay, direktor Surface i mobilne divizije, zasigurno inspiraciju za Surface Phone neće tražiti u protivničkim taborima, ali vjerojatno neće dopustiti ponavljanje scenarija kakav je bio sa prvom generacijom Surface Pro tableta – više PC, manje tablet uređaj. Surface Phone, kao što sam već spomenuo, mora najprije biti smartfon prema današnjoj definiciji da bi se uzdignuo iznad te kategorije. Zato je potrebno poštovati određena tržišna pravila, ali u tom segmentu najveću ulogu će igrati softver, a ne hardver.

Po pitanju izrade, Surface Pro 4 tablet predstavlja vrh ponude. Magnezij, aluminij i ostali materijali koji su u trendu temelj su svakog Surface uređaja i budući smartfon će vjerojatno slijediti te principe. Microsoft je hardverski Surface postavio iznad tableta ugrađivanjem procesora i prenošenjem značajki iz kategorije laptopa. Jedna od tih značajki je i ‘tekuće’ hlađenje, čiju smo prvu mobilnu verziju vidjeli u Lumiji 950XL.

Surface Prihodi

Microsoft nikako ne bi smio zanemariti kameru. Nokia je velika sredstva potrošila na razvoj kamere i profilirala se kao najbolji proizvođač camerphone uređaja na tržištu. Inovativna PureView tehnologija i odlična optika predstavila je svojevrsnu revoluciju na području fotografije na smartfonima, a Microsoft je odlučio u ‘konzervativnijem’ smjeru razvijati kameru fiksiranjem megapiksela na 21 te unaprjeđivanjem noćne fotografije i algoritama. Konkurencija se opasno približila i Microsoft sa Surface Phoneom mora ponuditi odgovor.

Ako uzmemo u obzir specifikacije konkurencije i Microsoftovo iskustvo u stvaranju novih kategorija, možemo sastaviti sljedeću listu specifikacija koje bi Surface Phone trebao imati (po mišljenju autora na blogu) kako bi bio uređaj u kojeg se ostali trebaju ugledati. Dobro je što će uređaj najvjerojatnije doći u više verzija, a mi ćemo u nastavku navesti kakve bi ona najjača verzija trebala imati.

Naziv: Surface Phone
Procesor: Snapdragon 830 ili Intel ekvivalenta
Radna memorija: 8GB
Zaslon: 5.5 – inča 2K rezolucije
Interna memorija: 256GB + MicroSD
Kamera: 21MP PureView + 8MP prednja s bljeskalicom
Baterija: 4200mAh
Punjenje: Brzo punjenje, Qi+PMA bežično punjenje
Posebnosti: Vodootpornost i otpornost na prašinu
Čitač otiska prsta
Skener šarenice
Continuum
Surface Pen
Metalno kućište
Glance, Duble Tap
Hardverski okidač za fotografiranje
Pakiranje: Uređaj, punjač, slušalice, Continuum Dock
Cijena: 999€/7.500kn

Windows 10 Mobile Redstone 2 radi se za novi hardver

Windows-Phone-1000x483

Microsoft je pokazao sa Surface tabletima da zna napraviti kvalitetan i oku ugodan hardver. Posjeduje tehničke mogućnosti nakrcavanja uređaja raznim naprednim komponentama koje za svoj uređaj preuzima iz viših kategorija. Pravljenje solidno izrađenog i lijepo dizajniranog uređaja za Microsoft nije problem. Nije problem ni ugradnja najnovijih procesora, do sada neviđene količine radne memorije i drugih neuobičajnih komponenti za smartfone. Najveći problem će u sljedećih 6 mjeseci do godinu dana razvoja uređaja biti upravo operativni sustav Windows 10 Mobile i njegovo prilagođavanje za hardver Surface Phonea.

Microsoft intenzivno radi na usavršavanju Windows 10 Mobile OS-a za svoj Surface Phone i uređaje partnera. Partner-proizvođači još uvijek nisu uvjereni u dovršenost Windows 10 Mobile OS-a i na tržištu se još nije pojavio val uređaja partnera kojeg Microsoft priželjkuje. Prvo značajnije plasiranje Windows 10 Mobile uređaja na tržište možemo očekivati tijekom ljeta ili krajem godine, nakon izlaska Anniversary nadogradnje.

Microsoft je zbog potrebnih dorada na OS-u odgodio predstavljanje svog Surface Phonea sa sredine ili kraja 2016. na 2017. godinu. Čak su odgođeni i Surface Pro 5 i Surface Book 2 uređaji za 2017. i Redstone 2 nadogradnju. Možda je i razlog odgode ugrađivanje moćnijeg hardvera – Intel Kaby Lake ili Snapdragon 830 procesora čija će proizvodnja krenuti početkom 2017. godine, ali izvori Mary Jo Foley navode kako za odgodu nije samo odgovoran softver ili nedovršeni hardver, već se radi na optimiziranju i prilagođavanju softvera Microsoftovom hardveru. Microsoftov Windows odjel i odjel uređaja usko surađuju, a to ne čudi kada oba odjela nadgleda potpredsjednik Terry Myerson. Prioritet je prilagoditi Windows 10 hardverskim mogućnostima nadolazećih uređaja, posebno obraćajući pažnju na Surface Pen, Windows Hello i Continuum. Dolazak Windows 10 Redstone 2 nadogradnje početkom 2017. neće obilježiti samo Microsoftov hardver s novim Intel ili Qualcomm čipovima, već i čitava paleta računala, laptopa, 2u1 tableta, a vjerujemo i smartfona od partnera proizvođača.

Inače, Microsoft po pitanju operativnih sustava godinama posluje na način da komercijalno izbaci uporabljivi OS, kojem je potrebna dorada. Redstone 2 nadogradnja trebala bi u potpunosti ispeglati cijeli OS i postaviti ga po svim mogućnostima na razinu Androida, imajući u obziru fluidnost i sigurnost te ga prilagoditi novim značajkama koje dolaze s moćnijim hardverom.

U svakom slučaju, Surface Phone će biti hardverski moćan i zanimljiv uređaj koji će privući pažnju, ne samo Windows fanova, nego i korisnika konkurentskih platformi. Što vi očekujete od Surface Phonea i kakve biste komponente vi ugradili u nadolazeći Microsoftov flagship?

Dopuna 29.5.2016.: Nove glasine.