Sve što trebate znati o Nokijinom povratku na mobilno tržište

Nokia-C1-Rumor

Jutros u 11.05h Nokia je objavila da se vraća na mobilno tržište. Nokia će ekskluzivnu globalnu licencu za proizvodnju uređaja brendiranih kao Nokia ustupiti tvrtki HMD na 10 godina. Nokia Technologies primat će naknade od tvrtke HMD za pravo prodaje Nokia uređaja, uključujući i korištenje patenata u vlasništvu Nokije.

HMD je novoosnovana tvrtka kojoj je cilj biti nezavisni proizvođač Nokia brendiranih običnih telefona, smartfona i tableta. HMD je registriran u Helsinikiju, Finskoj, a u vlasništvu je privatnog fonda Smart Connect LP, kojim upravlja Jean-Francois Baril, bivši Nokijin direktor.

Nokia 230 i ekipa

HMD je od Microsofta otkupio pravo korištenja Nokia brenda i patente povezane za dizajn običnih uređaja. Tvrtka FIH Mobile Limited, u vlasništvu Foxconna, preuzela je Microsoftov odjel običnih telefona u koji su uključene tvornice, pravo prodaje i distribucije za 350 milijuna dolara. HMD i Nokia Technologies potpisale su sporazum s tvrtkom FIH (Foxconnom) o proizvodnji mobilnih uređaja. Ugovor daje tvrtki HMD punu kontrolu nad prodajom, marketingom i distribucijom te pristup distribucijskom lancu, proizvodnji, tehnologiji i komponentama tvrtke FIH.

Nokia će tvrtki HMD licencirat brend i standardne esencijalne patente, ali neće ulaziti u vlasništvo tvrtke HMD. Nokia Technologies imat će jedno od pet mjesta u upravnom odboru tvrtke kako bi osigurala poštivanje visokih standarda za proizvodnju uređaja.

CEO HMD-a Arto Nummela
CEO HMD-a Arto Nummela

HMD planira sljedeće 3 godine investirati 500 milijuna dolara za marketinšku potporu prodaje Nokia brendiranih uređaja, koji će koristiti Android OS, kao glavni operativni sustav. CEO HMD-a postat će Arto Nummela, bivši zaposlenik Nokije i trenutni direktor Microsoft Mobilea za Aziju, Srednj Istok i Afriku.

Sumirano, Nokia će finskoj tvrtki HMD licencirati brend i patente i za to primati naknadu. HMD je u vlasništvu privatnog fonda na čelu s bivšim direktorom Nokije, petinu uprave činit će Nokia Technologies, a CEO će biti bivši radnik Nokije. Možemo zaključiti kako će Nokia indirektno kontrolirati rad HMD-a, ali on će biti financijski neovisan o Nokiji. FIH, u vlasništvu Foxconna, za HMD će proizvodit Nokia brendirane uređaje. Budući Nokia uređaji koristit će Android kao operativni sustav. Završetak transakcija te početak suradnje navedenih strana očekuje se u drugoj polovici 2016. godine.

Izvori: Nokia, Microsoft, HMD