Tomi Ahonen: Od trolla do najpreciznijeg analitičara Nokije

Tomi-Ahonen

Titulu jednog od zanimljivijih likova u svijetu Nokije i mobilne industrije je definitivno zaslužio ponijeti Tomi Ahonen. Često je bio ismijan zbog svojih pretjeranih stavova, proricajučih tekstova i istaknute “ljubavi” prema Stephenu Elopu kojeg je u nekoliko navrata nazvao psihopatom. Ahonen sebe prvenstveno voli nazivati analitičarom, no prije svega je zaljubljenik u Nokiju gdje je proveo tri godine kao marketinški stručnjak (98′ – 01′) i o kojoj je često zaštitnički pisao. Premda je u svojoj ranijoj fazi negirao mane Symbian uređaja i hardvera kojeg je Nokia godinama pakirala u ponešto drugačije kućište bez pretjeranih izmjena, od 2010. godine pa na dalje je sve točno prorekao na svojem blogu. Ne da je prorekao pad Nokije zahvaljujući Elopu (teorija Trojanskog konja), već je prorekao pad WP platforme, Nokijinog smartfon poslovanja, ali i vraćanje Nokije ponovno u smartfon poslovanje kada je malo kome to bilo vjerojatno.

Povodom svega što se izdogađalo posljednjih dana, a vezano je uz Microsoftovo povlačenje iz proizvodnje smartfona, troler Ahonen je napisao oduži osvrt (više likovanje) u kojem su navedena sva njegova proricanja, ali koji detaljno prati sve što se događalo s Nokijom, Lumijom, Windows Phone platformom i Microsoftom posljednjih godina. Tekst je na engleskom jeziku i nema smisla ga prevoditi jer je kao cjelina zabavan svima koji vole pratiti razvoj događanja vezanih uz Nokiju.

Tomi Ahonen on Twitter

On blog: The TOTAL Nokia Microsoft Lumia Windows Elop Saga retold via my contemporary blog forecasts, revisitedhttp://communities-dominate.blogs.com/brands/2016/05/the-nokia-saga-predictions-on-this-blog-full-listing-with-links.html …

Izgleda da je poznati troll ispao najbolji analitičar Nokije kojoj predviđa poprilično strelovit povratak, i to do 3% udjela na tržištu u prvoj godini poslovanja. Za strelovit start krivac je Nokia N1 tablet koji je postavljen kao kamenčić u postoli Microsofta, a kako bi vjernim fanovima ipak ukazao na ostanak Nokije u domeni pametnih uređaja. Ahonen tvrdi da je N1 upravo i unazadio napredak Lumia uređaja jer se dobar dio Nokia fanova ili prebacio na Android gdje će dočekati nove Nokia uređaje ili pak ostao u čeki za istima.

Bacite oko na Ahonenov blog, definitivno je dobro štivo za proučavanje, ali i za nasmijat se.

 • Gagi990

  Cuj negirao sto je Symbian bio bez inovacija i ideja i loseg hardvera, pa to smo svi znali kada uzmes iPhone onda u ono vreme u ruku i Nokiu na dodir, nebo i zemlja.Elop je bio Trojanski konj a negde Mesija, zavisni u kome ga delu firme gledas, Nokiu i mreze je spasio bankrota a Microsoftu donio gubitak sa Nokia odjelom koji je kao uklet da je.Sto se tice pada WM tj WP je totalna nebuloza da je neko znao da ce pasti ovkao, a svi smo znali da ce tesko da se probije WP kada je izasao i ako je Microsoft mislio da ce zahvaljujuci Nokia fanovima da se prodaje kao alva.Sto se tice Nokia vracanja u mobilnom svetu ja i dalje kazem Nokia se ne vraca vec su iznajmili brend, a i mala deca su znala da ce Nokia to da iskoristi jer ipak ona je poznata prvo po telefonima pa u drugim sferama poslovanja i postala je to sto jeste zahvaljujuci tome.Ali ovo 3% za prvu godinu hahahahhaa evo ja predvidjam promasaj pogotovu jer ce se fokusirati na jeftinije uredjaje jer u top sferi tesko da ce se izboriti sa Kinezima a da ne pricam sa ozb igracima.Nece imati ni za 2-3 godine 3%, jer verujte mi da ima fanova Nokie nebi je napustili i koristili android i iOS, vec jednostavno narod se prilagodjava novom trendu i to je to.Nekada bila Nokia danas Samsung i Apple.N1 unazadio Lumiu hahahaha e sad. 🙂 Pa ko koristi Lumiu vidi kvalitet i dusu stare Nokie, a sta vidi u N1, tablet bez ideje, kopija dizajna kojeg prave Kinezi a nalepe Nokia ime ? 🙂 Smesno ali stvarno. 🙂 To sto je Nokiu unistio android pa sada oni da bi ista zaradili prelaze na njega to je drugo, da je android i onda valja Nokia bi presla onda na njega a ne koristila WP, tako da je to samo prica.Svi znamo sto Nokia nije presla na android to je jer nije siguran i nisu mogli da zastite svoje app i sve ostalo.Android nebi uzeo nikada dal bio Nokia ili ne, ni na tv niti na bilo kome uredjaju, jer uznat necu telefone WM ili iOS, tv Tizen ili Web OS, PC Win ili Mac i to je to.Nokiu i Symbian su unistili radi sto je bila previse jaka tj drzala dominaciju i onda da bi smanjili dominaciju Symbiana i zavisnost da placaju Nokiji za taj sistem je stvoren android od raznih proizvodjaca telefona.

 • Memphis

  Trola on i dalje

  • seminola

   lupas Cigareta

 • seminola

  upravo tako . ja sam se jednim dijelom prebacio na andtoid . sli drug dijrlom sam jos u ceki . jer imam lumiu