Video: Procurio video prototipnog #Nokia uređaja na #Meltemi platformi

Meltemi Nokia demo

Sada kada je postalo jasno kako Microsoft napušta trenutnu strategiju glede izrade mobilnih uređaja, točnije skroz napušta masovnu proizvodnju na određeno vrijeme, počele su na vidjelo izlaziti slike i video filmovi davno ukinutih projekata Nokije. Jedan takav projekt je i Meltemi os koji je trebao u dogledno vrijeme zamijeniti vremešni s40 na kojem su radili Nokia Asha i ostali nešto funkcionalniji osnovni Nokia uređaji. Već smo prije imali priliku vidjeti fotografije Meltemi uređaja no sada je objavljen kvalitetan video koji demonstrira ovaj “novorazvijeni” os. Meltemi je razvijan paralelno sa MeeGo/Harmattan platformom a trebao je donijeti prijeko potrebnu svježinu u donjem cjenovnom segmentu. Sučelje platfome je podsjećalo na MeeGo/Symbian a možda najvažnija stavka je trebala biti brzo pokretanje uređaja (1 sekundu prema nekim informacijama) i mogućnost korištenja aplikacija za Nokiju N9 (MeeGo). Međutim, dolaskom Stephena Elopa Meltemi je ukinut netom pred predstavljanje a šansa je dodatno pružena Asha uređajima koje su svoj kraj doživjele zajedno sa s40 uređajima prodajom Odjela za usluge i uređaje Microsoftu 2014. godine.

Zanimljivo je kako uređaj podsjeća malo na Nokia Lumiju 610 koja je očito uz određene modifikacije naslijedila njegovo kućište, po uzoru na Lumiju 800 koja je kućište dobila od super lijepe Nokije N9.

Lumia 610 WP78

U nastavku bacite oko na video u kojem je od više manje površno demonstriran. Os djeluje jako jednostavno te je poprilično živahan premda je riječ o prototipnom uređaju i ranoj verziji softvera [koji je u posljednjem dijelu videa ipak blokirao :)]

 

Via