Adduplex: Windows 10 Mobile platforma slabo napreduje na mobilnim uređajima

adduplex-june-2016-7-638

Adduplex je objavio svoje standardno izvješće o stanju Windows (Phone) platforme za mjesec lipanj (6 mj.). Gledajući verzije platforme, posljednja verzija (Windows 10 Mobile) se nije baš raširila po uređajima zauzimajući tek 10,9% udjela u ukupnom broju uređaja. I dalje dominira stabilni Windows Phone 8.1 sa ogromnih 78.8% udjela, dok WP8 unatoč najavama o prestanku održavanja drži ne baš beznačajnih 7,4% udjela.

adduplex-device-june-2016-8

Microsoft je napokon uspio više manje ukoniti Nokia logo ali samo ako gledamo uređaje na kojima je instaliran Windows 10 Mobile os. Od Nokia uređaja još su prisutni Nokia Lumia 730 sa 4.3% udjela, Nokia Lumia 830 sa 3,4% i Nokia Lumia 930 sa 6,1% udjela u ukupnom broju uređaja. Listu predvodi prvi Microsoftom Lumia model, Lumia 535 sa 13,4% udjela i vrlo uspješna Lumia 640 sa udjelom od 11.9%.

adduplex-wp u svijetu 6 2016

Gledajući raspodjelu svih uređaja bez obzira na verziju Windows platforme, Nokia logo se pojavljuje u nešto većem broju. Nokia Lumia 520 je popustila pod nasrtajima Microsoft Lumije 535 koja je uvjerljivo najzastupljeniji Lumia model, dok mu je blizu Lumia 640. Zanimljivost je i Nokia Lumia 920 koja je i dalje prisutna na grafu što ukazuje na njenu dobru kvalitetu izrade ali i kompletnost jednog vrhunskog smartfon modela. Unatoč težini, taj uređaj se pokazao vrijednim posjedovanja, koji nakon 4 godine i dalje može dostojno služiti vlasnika.

adduplex-windows-device-statistics-june-2016-9-638

U posljednje vrijeme Microsoft puno nade za širenje posljednje verzije smartfon platforme polaže u partnerske proizvođače no to mu ne polazi za rukom, s obzirom da oni ukupno drže tek nešto više od 1% udjela, dok svijetom i dalje uvjerljivo dominiraju Nokia/Microsoft Windows (Phone) smartfoni. Ako uzmemo u obzir taj postotak možemo shvatiti zašto su pojedini proizvođači odustali od WP platforme. Ako je ista neisplativa developerima, definitivno neće biti isplativa proizvođačima mobilnih uređaja, barem ne onim velikim koji privlače većinu kupaca.

 

Via