Bivši Nokijaš Mikko Terho vodi razvoj novog OS-a za Huawei

Nokia i HuaweiKako to inače biva s glasinama, priča o novom oporativnom sustavu kojeg tvrtka Huawei razvija u Finskoj dobila svoj nastavak ili bolje rečeno dopunu. Putem Twittera brzo se saznalo da je glavni voditelj projekta Mikko Terho, bivši zaposlenik Nokije koji je u tvrtki proveo 29 godina. Zaslužan je za prvi videopoziv preko mobitela 1995. godine, direktno za razvoj Nokije 9000, a jedan je od utemeljitelja Symbian OS-a. Riječ o pioniru mobilne industrije koji od 2012. godine radi kao tehnički direktor Odjela za istraživanje i razvoj Huawei, Finska. Osim što nadgleda R&D u Finskoj, Terho je glavni odgovorni za globalnu mobilnu strategiju tvrtke Huawei.

 

Juha-Pekka Helminen, bivši direktor Nokije zadužen za globalnu strategiju Symbiana S60 (napustio tvrtku 2011.) kaže da trenutno na projektu novog Huawei OS-a radi 200 zaposlenika. Putem Twittera objavio je da da su do njega došle razne informacije poput one da novi OS kao temelj koristi Android i da programeri još nisu krenuli u redizajniranje nižih slojeva Androida.

 


  • Opet neki Android subsystem,….. upali mi se crveno čim je u osnovi Android, dakle W10M it is…

    • semina

      e pa kad je wp u banani . a vi se samo radujteali ova wp 10 tka je poslednji wp. oni su nesposobni


      • WP više nije podržan (ne može se još reć ‘više ne postoji’), ali doć će i taj dan. A W10 i W10M je posljednji Windows da, svakako. Barem u smislu marketinškog naziva. Pa i to je sve dok/ako u Redmondu ne promijene tu odluku…