Huawei s bivšim programerima iz Nokije radi na novom os-u

android run

Taman kada smo se nekako uljuljali u trenutni poredak i općenito prisutnost platformi za mobilne uređaje, ispod površine lagano se stvara novi vulkan. Danas je poznato kako Android, odnosno Google, kompletno dominira smartfon tržištem, dok je iza njega isto tako suveren Apple sa svojim iOs-om. Na trećem mjestu je Microsoft sa više verzija Windows platformi dok su ostali prisutni u jako niskim postotcima. Google, na čijem će os-u doći novi Nokia uređaji, trenutno ima namjeru prisiliti proizvođače mobilnih uređaja na brže izdavanje novih verzija s obzirom na jako mali udio novih verzija androida na mobilnim uređajima. To bi trebao učiniti smanjenjem slobode u promjenama os-a od strane proizvođača što se njima ne sviđa iz vjerojatno nekoliko razloga. Prvi je povećanje cijene os-a, a drugi razlog je mogućnost maskiranja os-a svojim proizvodima na kojima se može dodatno zarađivat ali i tjerat kupce na kupovanje novih modela s novim verzijama Androida.

Ponukani time određeni proizvođači pametnih uređaja su već objavili predstavljanje novih uređaja sa vlastitim os-em, poput Samsunga sa Tizenom koji ima zajedničke korijene s Maemo platformom. Njemu će se izgleda pridružiti i Huawei koji je počeo raditi na super tajnom novom os-u za smartfone, a za taj posao je angažirao bivše programere iz Nokije. Trenutno se ne zna mnogo o cijelom projektu osim da je sjedište smješteno negdje u Skandinaviji, moguće Finskoj.

Nokia je već sličnu stvar napravila prilikom predstavljanja Nokia X serije uređaja čiji je os temeljen na Android 4.1 ASOP platformi a napravili su ga njeni bivši programeri koji su osnovali tvrtku Polestar.fi sa sjedištem u gradu Oulu. Sjetimo se da su bivši zaposlenici Nokije, koji su radili na MeeGo os-u osnovali tvrtku Jolla iz koje je nastao odličan i nepravedno zanemaren Sailfish os koji bi se uz pravilno financiranje mogao naći na mnogo uređaja zahvaljujući svojoj inovativnosti.

Definitivno su bivši zaposlenici Nokije jedni od najiskusnijih programera smartfon platformi s obzirom da su imali prilike raditi i razvijati nekoliko platformi unutar Nokije, što je konačno finskog diva koštalo Odjela.

Nokia N1 tablet

Nokia je svoju viziju korištenja androida trenutno dala kroz korištenje osnovne verzije te platforme ali s izmijenjenim sučeljem zahvaljujući Z Launcheru koji će buduće Nokia brendirane uređaje dovoljno razlikovati od mnogih drugih android uređaja. Na taj način nije u direktnom sukobu s Google-om, ne treba dodatno razvijati vlastito sučelje, već je to napravila odličnim Launcherom kojeg u konačnici korisnik može zamijeniti bilo kojim drugim ili postaviti službeni Google-ov launcher ukoliko je istinski zaljubljenih u Android.

Gledajući povijest, sve velike stvari su se prvenstveno urušile iznutra pa bi tako dominacija androida isto mogla ukoliko mu najveći proizvođači počnu odlaziti. Definitivno nemam ništa protiv Nexus strategije gdje uređaji dobivaju posljednje čiste verzije os-a čime su krajnji korisnici definitivno zadovoljni. Puno je gora varijanta kada kupite vrhunski smartfon pa vam ga proizvođač ne uvrsti na listu onih koji će dobiti nadogradnju ili vam ta nadogradnja dođe pola godine kasnije.

Via