Portfelj Nokia gadgeta se pomalo širi i otvara mjesto za smartfone

nokia SF

Ako ste jedan on onih ljudi koji često poprate objave Nokije na društvenim mrežama, mogli ste primijetiti da su posljednjih mjesec dana uglavnom vezane uz zdravlje i IoT uređaje. To je donekle i logično s obzirom da se Nokia, uz svoje klasično poslovanje s mrežama, poprilično okrenula tzv. digitalnom zdravlju koje će prema najavama biti vrlo unosno za proizvođače. Naravno, sve nas ovdje najviše zanimaju mobilni uređaji s kojima nas je Nokia i okupila i dijelom još uvijek drži na okupu, no od kupnje Withings-a ponuda Nokia uređaja se pomalo promijenila upravo u segmentu zdravlja koji bi nas sve skupa mogao zainteresirati. Naime, centralna ponuda Withings-a su satovi koji su se proslavili zahvaljujući vlasnicima iPhone-a, ali ponajprije zahvaljujući dizajnu koji po svemu odgovara Nokiji. Activite serije su prožete bojama, posebno Pop serija, dok su ostali uređaji (vage, tlakomjeri, kućna kamera s ambijentalnim svjetlom) također lijepo napravljeni i oku ugodni.

Nokia gadgeti

Na otvaranju novog ureda u San Franciscu, Nokia je u skandinavski sređenom okružju prezentirala svoje posljednje uređaje među kojima se isticao slavni OZO, u potpunosti proizvod Nokije i asortiman Withings proizvoda. Naravno, uz sve to nedostaju još Nokia mobilni smart i obični uređaji koji će upotpuniti ponudu. Do trećeg tromjesečja je ostalo još nekoliko mjeseci, a možemo očekivati i veća curenja informacija nakon ljetnih praznika. HMD, koji će biti zadužen za kreiranje mobilnih uređaja je sastavljen od bivših Nokijaša a sve će pratiti i Nokia Technologies odjel koji sjedi u upravnom odboru te novoosnovane finske tvrtke.

nokia ozo test samsung

Novi uređaji definitivno imaju smisla s obzirom da je postojećim uređajima potrebna podrška i u tom segmentu. Vjerojatno će Nokia imati želje zamijeniti Samsungove uređaje u VR naočalama koje im služe za prezentaciju OZO snimki sa svojim uređajima pa nam je za očekivati smartfone različitog cjenovnog razreda (srednji i skuplji?) kvalitetnih zaslona (savitljivih?), moćnog hardvera i sa podrškom (hardverskom i softverskom) za nosive uređaje s kojima ćemo pratiti naše zdravlje. Možda je glupo ali imati mogućnost praćenja otkucaja srca (može već sad preko Withings Health aplikacije i prednje kamere) putem senzora ili posjedovanje određenih drugih senzora na uređaju izgleda kao prednost nad konkurencijom.

Withings cardio

Uglavnom, ponuda gadgeta se počela širiti i budućnost im je svijetla s obzirom na ponovno jačanje Nokije. Dapače, nove smartfone bi mogli ugledati negdje u listopadu (10 mj.) dok bi se u trgovinama mogli naći tek u prvom tromjesečju 2017. godine. Kako vi rezonirate na nove Nokia uređaje, što mislite kakvi bi trebali biti, što nam donijeti? Treba li Nokia više ići na inovativnost, provjerenu klasiku ili svega po malo?