Testiramo: Microsoft Lumia 950

Lumia 950 1Na test nam je stigla Microsoft Lumia 950, manja i nepravedno zanemarena verzija serije Lumia 950 flagshipa. Lumia 950 dolazi s nešto slabijim procesorom Snapdragonom 808 te manjim zaslonom nego kod Lumije 950XL, čiju recenziju možete pronaći ovdje. Uz Lumiju 950XL, Microsoft Lumia 950 vjerojatno je posljednji Lumia flagship koji će biti globalno dostupan, a moguće je da je riječ o posljednjem Lumia flagshipu uopće jer će Microsoft Lumia seriju visoke klase zamijeniti Surface Phoneom.

Lumia 950 4 Lumia 950 5 Lumia 950 3

Specifikacije:

  • Qualcomm Snapdragon 808 (6 x 1,8GHz)
  • 3GB RAM, 32GB interne memorije + MicroSD
  • 5.2 inčni 2K zaslon
  • 3000mAh baterija
  • 20MP kamera sa Zeiss optikom i trostrukom LED bljeskalicom
  • 5MP FullHD prednja kamera
  • Continuum i Windows Hello

Lumia 920 2

Dojam okoline na izgled Lumije 950 pozitivan je, a pogotovo poglede privlači metalni prsten oko kamere, koji doprinosi premium izgledu poleđine uređaja. Iako je primarni materijal uređaja plastika, uređaj pri držanju djeluje solidno. Uočeno je šripanje kućišta u donjem lijevom dijelu poleđinu slično kao kod Lumije 950XL, ali prilikom uobičajne uporabe ne bi trebalo dolaziti do izražaja. Famozni ‘wow’ efekt nažalost nije prisutan kao što je bio kod Lumije 920 ili 1520, ali riječ je više o subjektivnom dojmu, nego li mani samog uređaja. Subjektivno, uređaj na prvu izaziva pomiješane reakcije jer vizualno izgleda u redu, štoviše pozadina uređaja je čak izrazito i atraktivna, ali činjenica da odvojiva stražnja maska ne leži dovoljno dobro na uređaju negativno djeluje na sveukupni dojam koji uređaj ostavlja. Naravno, ta mana može se ispraviti Mozo maskom, ali je riječ o dodatnom trošku od 250 kuna.

Uređaj će se kod nas nalaziti malo dulje nego uobičajno pa će recenzija stići nešto kasnije nego uobičajno, ali će zato recenzija biti detaljnija. Sva pitanja i želje možete ostaviti u komentarima.

Hvala dobrom sponzoru (nije Mobis!) na uređaju :).