Video: Nokia predstavila IoT Video Analytics program za pametne gradove. The machine postoji :)

Nokia IOT Video 2

Ne znam jeste li ljubitelj serije Person of Interest, no ona vam može mnogo toga pojasniti vezano uz posljednje IoT rješenje koje dolazi iz Nokije a riječ je o analitičkom programu video kamera za pametne gradove. U seriji glavni protagonist kreira super računalo (The machine) koje prerasta u umjetnu inteligenciju sposobnu pratiti milijarde video signala CCTV kamera diljem svijeta. Na taj način računalo određuje je li određeni događaj relevantan, odnosno vrijedi li ljudski život upleten u cijeli događaj spašavati ili ne. Nokia je objavila video za svoje IoT rješenje analize video snimki nadzornih kamera u “pametnim gradovima”. Ono što Nokia nudi je poprilično slično računalu iz serije, ali je ipak puno više oslonjeno na ljude koji su konačni sudac. Program može predvidjeti određena ponašanja i usmjeriti fokus nadzornih osoba na pljačku, automobil u krivom smjeru, sudar ili određene druge probleme.

 

Nokia IOT Video

 

Bacite oko na video u nastavku.

 

Možda je ekipa iz Nokije bila fascinirana sa serijom pa su odlučili krenuti u smijeru kreiranja sličnog programa ili su kreatori serije dobili ideju od Nokije, hm?

 

U nastavku pogledajte promotivni video za Nokia AVA sustav koji poprilično dobro opisuje budućnost koja će uvelike ovisiti(biti u suradnji s tehnologijom.

 

Može biti zastrašujuće ali sve nas je veselilo računalo na svemirskom brodu Enterprise koje je moglo obaviti mnogo toga za posadu na samo jedan upit. Ovo je vjerujem samo početak.

 

Tags:, ,

 • Sve se nekako, malo previše za moj ukus, pretvara u BigBrother…

 • dxdy

  prije par dana The Machine je pobijedila Samaritanca 😉 i to je kraj serije. Ili nije? 😉 hehehe


  • Ima bit da je kraj… Malo me razočarao ali ajde, the machine je pobijedila
   E sad, jedino da snime film…

   • dxdy

    ja sam očekivao da će svi izginuti, tj. da će ih “stroj” žrtvovati za svoj opstanak ali da na kraju neće biti pobjednika. da će svi izgubiti. u biti napravili su kraj da bi netko mogao kasnije pokvariti sve sa nastavcima ili spin off-om…


    • ma i malo su ga počeli filozofirat više nego uobičajeno