Adduplex: Stare WP8.1 Lumije i dalje dominiraju

udjel platformi

Adduplex je jučer objavio svoje standardno izvješće vezano uz Windows (Phone) platformu za protekla tri mjeseca, završno sa lipnjem (6mj). U izvješću je razvidno da 79,1% svih uređaja trenutno koristi WP8.1 os a tek 11,9% je na novom Windows 10 Mobile os-u. Taj udio je naravno uzrokovan malim brojem novih uređaja koji su isporučeni sa novom verzijom platforme za smartfone i samo dokazuje koliko je Microsoft netaktičan prilikom ukidanja podrške za određene aplikacije starijim uređajima.

Lumije u svijetu

Lista Windows Phone uređaja je daleko prožeta sa jeftinijim modelima koji su nosioci WP platforme, dok se među njima s najmanjim udjelom još ističe prvi top model novije generacije, Lumia 920.

win10 uređaji na svijetu

Na novijoj Win10M platformi jefitniji modeli dominiraju, a na prvom mjestu se nalazi Lumia 535 (12,5%), a slijede je Lumia 640 (12%), Lumia 550 (11,8%) i Lumia 640 XL(10,8%). Lumia 950 XL se našla tek na petom mjestu s udjelom od 6,8% a odmah iza nje Lumia 930 (5,7%).

proizvođači

Ako gledamo listu proizvođača Windows smartfona, Nokia/Microsoft i dalje prednjače sa 96,95% udjela dok su udjeli HTC-a, Samsunga i novih igrača ispod 1%. naravno, prva dva spomenuta neće tako brzo izbaciti nove Win10M smartfone pa se prodor novih proizvođača poput HP-a ili drugih tek očekuje. S obzirom na to, a i na politiku Microsofta prema proizvodnji novih smartfona, razvidno je da Win10M platforma i cijeli ekosustav neće dugo još zaživjeti, osim ako se ne dogode neke velike promjene.

win osevi po državama

Gledajući raznolikost Windows mobilnog softvera po državama, jedino je u Njemačkoj udio Windowsa 10 Mobile porastao do gotovo 30% no tu kao i u drugim državama i dalje dominira WP8.1 os pa bi Microsoft trebao razmisliti o duljem podržavanju te verzije dok tranzicija prema novoj strategiji zvanoj Surface ne upali.

Via