Adio #HERE Maps, dobrodošle #HEREWeGo!

Banner1_930x300

U jeku rebrandiranja i pokušaja pozicioniranja u vrlo energičnom i konfuznom digitalnom tržištu HERE je odlučio promijeniti ime svoje mnogima najpopularnije i najpoznatije usluge, HERE Maps. Od danas HERE Maps prestaju postojati pod tim imenom, već postaju HERE WeGo. Sjećam se one prve promjene kada je Nokia, zbog sada nam jasnih razloga, odlučila Nokia Maps preimenovati u HERE Maps. Iskreno, pomalo mi je bilo smiješno ime premda i nije zvučalo toliko loše. Ok, HERE se trebao prodati i to se dogodilo godinu kasnije.  Sada HERE miče fokus sa mapa jer, kako oni tvrde, malo tko odlazi u HERE Maps aplikaciju kako bi pronašao određenu lokaciju, već odmah ide potražiti rutu do svojeg odredišta. U jednu ruku, pa čak i drugu, ima smisla promijeniti ime ali WeGo zvuči malo neozbiljno. No s vremenom će nam ući u uho i postati upravo ono što ta aplikacija i je, trenutno najbolja vanmrežna glasovna navigacija na mobilnim uređajima.

Međutim, kad u imenu imate Maps, odnosno mape (Google Maps, Windows Maps…), onda vam je svrha takve aplikacije potpuno jasna. HERE Maps nije tek beznačajna aplikacija u mnoštvu drugih da bi bila neprepoznatljiva i da bi zahtijevala promjenu imena. Očito HERE ne misli tako pa je pokušava progurati kao navigacijsku aplikaciju koja će nuditi mnogo više.

Novost uz ime je i integracija usluge Car2Go gdje ćete jednostavno moći vidjeti dostupnost automobila putem te usluge, a dublje je integrirano pronalaženje rute za vožnju biciklom. Isto tako je moguće pronaći Taxi kao i vidjeti cijene usluge, ali samo u sljedećim gradovima: Barcelona, Berlin, Cologne, Frankfurt, Greater San Francisco Bay Area, Hamburg, London, Madrid, Melbourne, Milan, Munich, New York, Paris, Stuttgart i Toronto.

Aplikacija je od danas pod novim brandingom dostupna na Google Play i iOs trgovinama. Ukoliko posjedujete android uređaj nadogradite aplikaciju.

360.HERE.com

 

 • Nokia5210

  Šta god više nema na Windowsima odmah automatski ne valja. Ha, Ha.

  Ja instalirao na Tablet i do sada u redu. Nakon nekog putovanja znat ću više.

  • salvator

   tko kaže da nevalja?

   • Nokia5210

    Pa ovdje još od najeve da HERE neće više biti na Windowsima mnogi su pisali da HERE ne valja, da su Windows karte bolje i sl.

    • Gagi990

     Druze ti si pomešao stvari niko nije rekao da Heremaps ne valjajuvec njihova app za WM tj WP sto je bila.A Windows mape koriste njihove mape tj mapiranje.Nisi dovro razumio ali je Here izgubio dosta sto je povukao app sa WM,jer mu je WP digao na veći nivo i iskreno ljudine znaju zaHere viseznaju za Navigon ili Igo, a da ne spominjem Apple Maps i Google maps.Za Here pretežno znaju samo ovi sto se bave tehnikomili čitaju po forumima.Here kao karte su dobre ali zaostaju za google maps dosta, na njima ima vise detalja kao kafića, i td.Jedina prednost Here je sto nudi offline navigaciju i ništa drugo, i da nisu auto industriji sigurno bi brzo i propale jer nisu vise ni vlasnistvi ni Nokie, a njih je uzdiglo sto su bile deo Nokie i bile exluzivne za Lumia telefone.

     • Nokia5210

      Nisam ja ništa pomiješao, niti sam naveo da si ti to izjavio. Činjenica je da su neki ovdje pisali onako kako sam rekao. Meni HERE prvenstveno služi za GPS, tj. za navigaciju. Ostalo kod njega me toliko i ne zanima. Kod navigacije sam znao uključiti i Windows karte na mobitelu i HERE na tabletu. Iako su mape iz HERE u Windows karte, HERE mi je više pomogao nego li Windows karte. Doduše Windows karte su se u zadnje vrijeme dosta poboljšale i vidim da su sve bolje i bolje.

     • Gagi990

      Nisam ja rekao da si ti rekao da sam ja, već ti kazem kako jeste a sta si ti shvatio drugo znacenje to je druga stvar.Niko nije mislio da Here kao kompanije i karte nevaljaju vec Here app za WP.Zna se na sta su mislili to je app koja nije azurirana od 2013-2014 sa novim funkcijama sto je sramota i sto Here nikada nece napraviti uspeh kao na WP sto je imao.Po čemu su ti vise Here Maps vise pomogle nego Windows karte?Meni su obe iste nema razlike jer korisitm HereWeGo na iPhonu i Windows karte na Lumiji.Mada Google maps ima vise detalja i mesta, a sto se tice navigacije Navigon Europe je i dalje bog i ako i on koristi Here mapiranje.

 • PireView

  Cemu ova vijest? Nema veze vise s Nokiom, Windows platformom niti icim slicnim.

 • Idijot

  Ima smisla jer koliko god je nama HERE brand jak,u stvarnosti i nije.Burazu kažem da si instalira HERE na iPhone,a on me blijedo gleda “kaj ti je to?”.I frend na Androidu isto nije znao.Kad im kažem da su to karte od Nokije onda pitaju da kaj nije Nokia propala.Tak da HERE Maps mislim da nije toliko jak brend danas kao što je nekad bio.

  • Paolo

   Nikad nije bio jak. Ali najbolje karte i navigacija. Za mene su to Windows Karte 🙂


   • Koje su u biti HERE Maps samo u sucelju windowsa

    • Gagi990

     Tacno kartografija je Here a komplet app je od Microsofta i realno njihova app je dosta bolja od stare Here maps.Jednostavno Here je mislio da ce se lako probiti sa svojim mapama na drugim platformama sto sada i sami vide, jer Here nije zaziveo ni blizu kao sto je mislio sa ce zaziveti i na početku sto su ga prihvatili.Njih su vise proslavile Lumie nego ikada Nokia na svojim pre telefonima, i ja sam koristio Nokia pre Lumia ali nikada nisam koristio njihove karte pre do Lumia, jednom samo ja mislim na N8.Jednostavno jaka je konkurencije Google Maps,Apple Maps,Navigon Europe,Igo,Sygic i td.Najveća glupost koju su mogli uraditi je stati razvijati app za WP tj WM i odustati od komplet Windows10 sistema koji ima preko 350 miliona korisnika, sto ce im se kad tad vratiti kao bumberang.

  • salvator

   i androidaši oko mene nemaju pojma o here,svi oni dobiju sa sustavom neke navykarte tako da ih nije puno briga.tako i ja imam win.karte koje su ok+još ih pinku doradit i sve 5.


  • ne znaju zato što uz android doalze predinstalirane android maps, a kod iosa apple maps.

   upitaj ovu stariju gardu za Nokia maps, pa ćeš imati odgovor, nekad se nokija kupovala samo zbog nokia maps.

   ali slazem se, mnogo ljudi ne zna da postoji here maps. to ti je to otprilike kad mijenjas ime, danas ovako sutra onako, kao i sad, here we go baš mi nekako blago retardirano zvuči, kao neka kopija here mapsa na windows storeu.