Glasine: #Nokia P1 na prvom renderu? *Dopuna*

2016-07-06Na internetu se pojavio navodno novi, ujedno i prvi render Nokia P1 uređaj kako prenosi NPU blog. Za sada ne mogu potvrditi istinitost rendera prvog Nokijinog android uređaja. Izvor informacije tvrdi da su ovaj uređaj razvili inženjeri iz tvrtki InFocus i Sharp (obje tvrtke su vlasništvo Foxconna) i koje imaju isključivo pravo koristiti Nokia brand pod okom tvrtke HMDGlobal u čijem izvršnom odboru sjedi i predstavnik Nokia Technologies odjela. Sam uređaj bi trebao biti dostupan u dvije boje i to u plavoj i rozoj što donekle prati stare smjernice Nokije, dok dizajnom nisu blizu nekadasnjeg statusa.  Ovaj Huawei pristup stavljanja branda u donji dio uređaja nije nešto atraktivan s obzirom da smo navikli na Nokia logo ispod slušalice, no tu je vjerojatno i aluminijski okvir koji je danas neizbježan. Naravno, ipak je riječ o glasini i konačni izgled kao i ime uređaja su podložni izmjenama.

NPU

*Dopuna*

Postoji ipak vjerojatnost kako je riječ o photoshopu s obzirom da je danas Sharp predstavio Aquos P1 model za istočno tržište koji je u biti gore uslikana Nokia P1. Uređaj je imao prilike uslikati Engadget i poigrati se s njime. Specifikacije uređaja nisu loše što ne bi mogli reći za dizajn i izradu uređaja. P1 ima Snapdragon 820 procesor naclockan na 2,4 GHz, 3 GB RAM-a, 5,3 inčni FHD IGZO S-Pure OLED zaslon, 22 MP OIS kameru aperture f/1,9, bateriju 3000 mAh, brzo punjenje baterije, IP 58 certifikat vodootpornosti, čitač otiska prsta a trebao bi koštati približno 640 $ (4320 kn ili 576€). Evo i nekoliko fotografija kućišta koje otkriva staklenu pozadinu sklonu grebanju i LED svjetlo ugrađeno u bočni aluminijski zid uređaja.

Ono zbog čega uopće spominjem ovaj model je činjenica da je ranije 2016. godine Foxconn kupio Sharp te da Nokiju interesira lijepljenje svojeg brenda na kvalitetan uređaj. Prema tome, postoji vjerojatnost da Sharpov Aquos P1 će drugdje u svijetu biti predstavljen kao Nokia P1, no on po svemu odiše običnošću a ne posebnošću čemu teži Nokia. Uzimajući u obzir neke prethodne rendere, ovaj uređaj njima najviše nalikuje pa postoji mogućnost ljepljenja Nokia brenda na njega. Možda je Nokia i sudjelovala u njegovoj izradi pa dozvolila Foxconnu korištenje tog modela za spas Sharpa u sklopu nagodbe za izradu Nokia mobitela za HMDGlobal?.

Nokia tek krajem 2016. godine smije predstaviti smartfon sa svojim imenom pa je vrlo izgledno kako će rendera biti sve više kako se budemo približavali tom dijelu godine. Mišljenja sam da se ipak netko u Foxconnu zaigrao u slobodno vrijeme pa nabacio photoshop.