#Huawei navukao tužbu #Nokije na sebe

Nokia i Huawei

U svijetu telekomunikacija i mobilne industrije industrije nikada nije dosadno, a kamo li mirno. Dinamička ravnoteža se uvijek uspostavlja na leđima određenih kompanija. U posljednje vrijeme je vidljiv pritisak sa istoka, točnije kineskih proizvođača koji su mahom počeli osvajati zapadna tržišta jako dobrim vrhunskim uređajima koji ne zaostaju za trenutnom ponudom poznatih aktera. Među njima se najviše ističe div Huawei koji je predstavio nekoliko uspješnih modela, ali koji u telekomunikacijskom svijetu kotira kao treći proizvođač mrežne opreme i usluga, odmah iza Ericssona i Nokije. U duhu industrijske borbe, Huawei je podigao tužbu protiv T-Mobile-a glede povrede korištenja esencijalnih patenata. Vijest i nije nešto posebna ako na nju gledamo kao još jednu tužbu u nizu mnogih drugih. Ali kada znamo da je T-Mobile jedan od najvećih partnera Nokije, odnosno koristi njene patente (koje naravno licencira), onda je jasno koja se zakulisna igra vodi. Nokia je odmah uzvratila zasebnom protutužbom prema Huaweiju koji od 2013. godine ne plaća korištenje esencijalnih patenata. Usput rečeno, patenti koje Huawei želi naplatiti su T-Mobile-u dani od nekadašnjeg NSN-a, odnosno današnjeg Nokia Networks-a. Nokia je zatražila da Huawei odbaci tužbe i pokušala ih odgovoriti na nekoliko načina, no protutužba se učinila najboljim oružjem.

U cijelu priču je umiješan i Samsung protiv kojeg je također Huawei podigao tužbu na kineskom i američkom sudu. Međutim, kako je Samsung nedavno potpisao ugovor s Nokijom glede korištenja njenih esencijalnih patenata u narednih nekoliko godina, Huawei bi se mogao naći u nepovoljnom položaju prilikom pokušaja monetiziranja vlastitih patenata jakom igračima.

Ukratko, cijela priča navodi na polagan tihi rat Nokije, ali i Samsunga prema Huaweiju koji se poprilično raširio, što opravdano što neopravdano. Nije to ništa čudno, i Samsung je Nokiju pokušavao u nekoliko navrata ostaviti bez naknade za patente pa ga je finski telekomunikacijski div prizemljio. Huawei, čuvaj se :).

Izvor

Više informacija o Huaweiju i Nokiji potražite na blogu.