Huawei otvorio R&D ured u finskom gradu Tampere, okupio bivše inženjere iz Nokije i Microsofta

Nokia i Huawei

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei je vrlo tiho i tajnovito krenuo u otvaranje novog R&D pogona u finskom gradu Tampere, inače nekadašnjem jakom uporištu Nokije. U zgradi kampusa gdje svoje urede i laboratorije imaju Nokia, HERE i mnoge druge tehnološke tvrtke, Huawei je zakupio 600 kvadratnih metara prostora, na četvrtom katu zgrade. Premda je sve bilo prekriveno velom tajne, pravi najmoprimac je otkriven zahvaljujući digitalnom zaslonu lifta gdje je za četvrti kat uneseno ime kineske tvrtke.

huawei tampere kampus

Huawei je već krajem 2015. godine otvorio ured u Finskoj s nešto manje od 200 ljudi koji je zadužen za kreiranje novog zamjenskog os-a namijenjenog Huawei uređajima. Taj odjel vodi bivši nokijaš Mikko Terho koji je u 19 godina karijere u Nokiji radio na Symbianu, i kreiranju uređaja N900. Za sada je Huawei poprilično tajnovit oko cijelog projekta a jedino se zna da će istraživački ured biti pod Odjelom za mobilne uređaje. Iz drugog, nama poznatog izvora, saznali smo da je Huawei za taj projekt vrbovao popriličan broj inženjera koji su donedavno radili u Nokiji, odnosno Microsoftu.

Mika Kangas on Twitter

Huawei Opens a new RD Site in Tampere Finland recruit ex #Nokia & #Microsoft engineers http://www.aamulehti.fi/raha/kiinalainen-kannykkajatti-perusti-kaikessa-hiljaisuudessa-tutkimusyksikon-tampereelle/ … (News in Finnish)

Huawei se očito odlučio jače posvetiti razvoju mobilnih uređaja i ugrabiti talent u Finskoj prije nego li ga HMDGlobal ponovno okupi. Ipak je Huawei jedan od rijetkih kineskih proizvođača mobitela koji je uspio globalno. Pomalo svojim obimom posla podsjeća na Nokiju, kojoj ozbiljno konkurira i u networks poslovanju, a mobilni uređaji su mu sve boji i bolji. Dapače, čak je po uzoru na Nokiju iskoristio Leicu za razvoj kamere na svojim top modelima, no tu Huawei nije stao. Čak je za kampanju svojeg novog uređaja iskoristio poznatu početnu sliku Nokije sa sličnom porukom (Connecting people), a u svojem os-u ubacio opciju upisivanja slova za pronalaženje aplikacije po uzoru na Nokijin Z Launcher. Definitivno će biti zanimljivo pratiti razvoj Huaweija u Finskoj i općenito smartfon domeni.

Izvor