Microsoft će bez smartfona teško ostvariti milijardu mjesečno aktivnih Windows uređaja do 2018.

960-microsoft-corporation-reveals-which-lumia-smartphones-will-get-windows-10-f

Sam Bog zna da je Nokia napravila mnogo propusta što ju je u konačnici koštalo Odjela za uređaje i usluge, ali malo će tko priznati da Windows Phone, i danas Windows 10 Mobile postoji upravo zahvaljujući njoj. Pri prelasku na WP platformu za svoje smartfone, Nokia je započela aktivnu kampanju što je osiguralo blizu 5% udjela tržišta. Međutim, Nokia nije mogla sama gurati platformu već je uvelike to trebao napraviti i gigant Microsoft. Misleći da može sve sam, otkupio je Odjel za uređaje i usluge za 7 milijardi € i krenuo u pohod na tržište smartfona. Plasirao je nove Windowse, sve staro i nevaljalo brzopleto odbacio i doveo se do kolapsa mobilnog segmenta poslovanja. Ne samo da je Microsoft morao otpisati ogromnu investiciju, već je rasprodao sve što je kupio od Nokije te rastjerao sav ljudski potencijal od sebe. Međutim, to nije sve, udio Win10M platforme je pano na 1%, a na tržištima gdje je Lumia prebacila 10% udjela, brojka se smanjila više od pola.

Microsoft je imao ambiciozan plan doseći milijardu mjesečno aktivnih uređaja na novim Windowsima 10 do 2018. godine. Tu hrabru tvrdnju je izjavio Terry Myerson na Build konferenciji 2015., a famoznu milijardu aktiviranih uređaja mjesečno su Windowsi trebali doseći u svim svojim oblicima (Windowsima za PC, tablete, smartfone, konzole, laptope, Smart Hub-ove).  U tom pothvatu mu je uvelike moglo pomoći odbačeno poslovanje sa smartfonima pa je sada postalo vidljivo kako će za ostvarenje te strategije trebati nešto više vremena. U obraćanju ZDNet-u Microsoft je službeno izjavio kako je strategija milijardu aktiviranih uređaja  do 2018-e godine nedostižna upravo zahvaljujući podbačaju smartfon poslovanja.

“Windows 10 is off to the hottest start in history with over 350m monthly active devices, with record customer satisfaction and engagement. We’re pleased with our progress to date, but due to the focusing of our phone hardware business, it will take longer than FY18 for us to reach our goal of 1 billion monthly active devices. In the year ahead, we are excited about usage growth coming from commercial deployments and new devices — and increasing customer delight with Windows.”

 

Da je Ballmer ostao i dalje u Microsoftu, Lumia smartfoni bi sigurno nastavili uzimati udjele na tržištima, i to po modelu kojeg je zacrtala Nokia. Možda bi se naredali određeni gubitci ali bi se oni ispeglali u dogledno vrijeme a krajnji korisnici bili mnogo zadovoljniji svojim uređajima.

 • Paolo 950 XL

  Bolje da trenutno WM10 nije u centru pažnje. Neka ga prvo naprave kako treba pa tek onda bude u centru pažnje.

 • Goran

  Ja vjerujem da će biti sve ok sa win10 i novim MS smartphoneima. Odličan je ovo OS.

 • Mirko

  Uopće se ne slazem s komentarom oko Baldmera. On je unistio Microsoft. Nadella ke na celu Microsofta kratko vrijeme. Pricekajmo 2017. godinu pa ćemo sve vidjeti. Do tada se pegla mobilni OS koji je po mom skromnom misljenju tek na 60-70% onoga što bi ttebao biti. Za srozavanje WP platorme je kriv samo i iskljucivo Microsoft koji nije imao dobar OS. Nokia jedan proizvođač.

 • Nokia4ever

  Sanje su dozvoljene!

 • a.softik

  oni ako do2018 budi imali vise od 10% korisnina na win10 mobile ja sebi nogu sijecem pojedini ljudi neca na racunaru da instalira win10 kamol da mob koristi meni je bolji win8.1 za racunar bio nego sad ova 10 valjda to uspiju volio bi ali sam totalno drugog misljenja

 • Bugy

  Zadnji odlomak je sve rekao tocno tako.

 • dani0911

  a pokemon go kada ce na windovs


  • Ispalio upravo članak. Prebaci konverzaciju tamo 🙂

 • stillWu

  hteli ili ne microft

  • stillWu

   hteli ili ne microsoft radi na tome da svi predjemo na android

 • …monteparadiso…

  …e sada zbilja necu moci oka sklopit…

 • kinzi

  pa kad im je ambicija 2%


  • Da bar je tolika… Ja ih donekle razmumijem, bolje spasit ono gdje si dobar, ali čemu upirat u mobilni os kad ti je bit plasirat punokrvne windowse na mobitel?

   • Nokia5210

    Ja mislim da njima i mobilni os treba da bi napravili dobre punokrvne windowse na mobitel. Insideri tu igraju vrlo veliku ulogu. I nakon 2.8. ove godine bit će Insider builda. Samo je pitanje ako i kad naprave punokrvne windowse na mobitel kolika će biti njihova cijena.