Nokia dobila upozorenje zbog diskriminiranja plaća stranih radnika u odnosu na domaće

Nokia-naslovna

Dok smo u posljednje vrijeme mogli čuti pozitivne vijesti vezane uz dragu nam Nokiju, evo jedne rijetke, ali postojeće, suprotnog predznaka. Naime, u nedavno obavljenoj inspekciji, obavljenoj od strane državne agencije za administraciju, utvrđeno je kako su strani radnici u Nokjiji, točnije njih 95 zaposleno u Nokijinim podružnicama od 2014 do 2015. godine, imali znatno manje plaće u odnosu na njihove kolege iz Finske, i to od 50 do 70% manje. To se prvenstveno odnosilo na IT stručnjake iz Kine, Poljske i Indije koji su radili u odjelu za razvoj proizvoda, a primali su plaću od 750€ mjesečno (5.516 kn). Prema finskom zakonu, primanja stranog radnika ne smiju biti manja ili diskriminirana u odnosu na ista domaćih radnika.

Nokia se oglasila o problemu i rekla kako je napravljena greška jer u prikazanu plaću nisu stavljeni izdaci smještaja, hranarine, dnevnog džeparca…) Nokia je ispravila pogrešku te promjerila praksu, ali će država sve jedno nastaviti kontrolirati ovaj unosan sektor.

Doista mizernih 5.516 kn i nije nešto kad radiš za Nokiju gdje imaš plaćen smještaj, dnevni džeparac i smještaj. Sigurno u drugim državama, ili ne daj Bože u Hrvatskoj su uvjeti IT stručnjaka mnogo bolji. U nas za iste novce moraš sebi osigurati još i hranu, dnevni džeparac i smještaj na kojih 30 godina. Ok, da ne bi bilo da branim Nokiju, uvjeren sam da su uvjeti rada tu doista dobri i imajte na umu kako je riječ o samo 95 radnika. No dobro je podsjetiti ih da su pod stalnim okom države koja brine za standard radnika, kako domaćih tako stranih.

 

Izvor

Tags:
 • Enemoon

  Dok su oni bili tako fini i brinuli o platama ,svi kineski i drugi konkurenti su ih prestigli a oni su propali.Odlican recept kako (ne) treba raditi.


  • Ima i tu istine. Ali ne bi bila onda Nokia jedna od najboljih tvrtki za radit

   • Enemoon

    Hiljade su ostale bez posla u toj najboljoj fabrici,nazalost 🙁