#Nokia i #Samsung proširili ugovor o licenciranju patenata

Nokia naslovna

Nokia i Samsung su proširili ugovor o pravu na korištenje patenata obaju tvrtki sa novim patentima koji su u međuvremenu registrirani. Proširenje ugovora se veže na rezultat arbitraže o korištenju patenata koji je predstavljen 01. Veljače 2016. godine. Zahvaljujući redefiniranju korištenja patenata od strane Samsunga, Nokia Technologies će samo od licenciranja patenata i Nokia branda do kraja godine utržiti približno 950 milijuna €.

Nokia je već od davno bila na sudu sa Samsungom glede prava na korištenje patenata, a prodajom odjela za uređaje i usluge Microsoftu im je bilo omogućeno bolje trgovanje s njima što je u konačnici i dovelo Samsung do zida pa je bio primoran platiti odštetu Nokiji sada kada mu više nije direktna konkurencija sa vlastitim uređajima. Nokia je tako uspjela dodatno monetizirati ogroman portfelj patenata važnih za funkcioniranje mobilnih uređaja.

Nokia press

 • Nokia4ever

  Da je bio MS pametniji i pustio Nokiji mobe a sam win10 radio gde bi jim bio kraj!


  • Pa microsoft je i prije radio na OSu a Nokija na hardveru, zato se i Nokia zalila kako je Microsoft spor i ne prati novi hardware kad izadje.
   Lumia 1020 je dobar primjer osakacenog hardwarea zbog softwarea

 • dxdy

  samo neka Samsung ovaj put “ne zaboravi” platiti par milijardi kao prošli put…

  • Idijot

   Da je bar “zaboravio”…To su toliko mutna posla da fiškali trljaju ruke kad čuju da je tužba zbog patenata…