Osvrt: U susret ‘Godišnjici’ – Lumia 950 i Redstone (W10M Insider)

L950 naslovna za InsiderMicrosoft je s Windows 10 OS-om odlučio stati na kraj mijenjanjima imena za svaku novu verziju sustava. Windows 10 je posljednji Windows i prvi Microsoftov sustav koji funkcionira na načinu preplate, ali se plaća jednom. Poslije Windowsa 10 vjerojatno će naziv biti samo Windows, a kako bi osigurao uspjeh svog sustava, Microsoft se odlučio osloniti na povratne informacije, prijedloge i želje korisnika. Zato je stvoren Windows Insider, program u kojem korisnici Windows računala, smartfona i Xbox konzole mogu primati i ocijenjivati neslužbeni softver, predlagati promjene i u konačnici oblikovati sljedeću verziju Windowsa. Insider nije za svakoga i osobno nikad ne bih na primarni uređaj instalirao neslužbenu verziju OS-a jer je s razlogom neslužbena. No, kako smo od sponzora koji je uručio Lumiju 950 na testiranje dobili dozvolu za test uređaja na Insideru, Lumia 950 ažurirana je na najnoviju verziju 10.0.14379.0, verziju koja će vjerojatno biti puštena u nadolazećoj Anniversary (‘Godišnjica’) nadogradnji, zajedno s posljednjim firmwareom i ispeglanim svim bugovima. Moguće je da će Anniversary Update nositi drugi broj umjesto 14379, ali po pitanju značajki nebi trebalo biti razlike od službene verzije koja stiže 2.8.2016. godine. Dojmove Lumije 950 na Insideru pročitajte u nastavku.

Nakon prijave na Insider program i skidanja Insider aplikacije, uređaj se ponovno pokrenuo i u Postavke>Ažuriranja započeo s preuzimanjem posljednjeg dostupnog Insider Builda. Prijavio sam se na Insider Fast, način preko kojeg najprije stižu najnovija ažuriranja jer za Lumiju 950 nisu bile prijavljene nikakve ozbiljne greške u verziji koju sam preuzeo (14379), kao što je prijavljeno za Lumiju 830, 930 i 1520. Nakon instalacije nisam uradio hard reset, već normalno nastavio koristiti uređaj.

Prvi dojam: “Ovo je brzo.” Ostao sam zapanjen i pozitivno šokiran brzinom kojom je uređaj otvarao sistemske aplikacije i postavke. Prvih 10 minuta nakon nadogradnje imao sam dojam da uređaj preskače animacije, što je i radio. Ubrzo nakon toga vjerojatno se ‘unutra’ sve posložilo i Lumia je nastavila fluidno izvoditi animacije prilikom otvaranja aplikacija, kao što je radila na službenoj 10586.420 verziji. Performanse su ostale u najgorem slučaju jednake kao na službenoj verziji, uz najnoviji firmware instaliran preko WDRT-a pod oznakom 01078.00053.16236.35020. Uređaj se ipak čini brži, što u sistemskim i instaliranim aplikacijama, što u Edge pregledniku.

L950 Insider Trgovina

Četiri najveće promjene koje će korisnik primjetiti nadogradnjom na nadolazeću Redstone, odnosno Anniversary verziju Windows 10 Mobile OS-a su: Trgovina, Obavijesti, Postavke i Edge. Trgovina je redizajnirana. Na novoj verziji je čistija, preglednija, daje više infomracija korisniku tijekom preuzimanja aplikacija i ažuriranja istih. Moguće je postaviti da Trgovina obavijesti kad je ažurirala neku aplikaciju, a ne kao do sada da se u automatskom načinu sva ažuriranja odrade u pozadini, a korisnik nema pojma da su se dogodila. Lijepo je, a i psihološki pozitivno djeluje kada se vidi da izdavači drže do svojih aplikacija i redovito ih ažuriraju.

L950 Obavijesti Insider

U obavijesnom centru obavijesti istih aplikacija bolje se grupiraju, obavijesti su veće, dok je naziv aplikacije smješten u drugi plan manjim fontom. Prečace je u obavijesnom centru moguće dodavati i uklanjati po želji te je dodana mogućnost slaganja prečaca po želji. Postavke su dobile manje grafičke promjene. Prva lista kategorija (Sustav, Uređaji, Mreža i…) je ostala nepromijenjena, ali su zato potkategorije (Sustav>Zaslon/Obavijesti i akcije…) dobili svoje ikone. Tim dodavanjem ikona postavke izgledaju ljepše, ali i lakše su za snalaženje jer mozak bolje povezuje slike s pojmom, nego slova, odnosno riječi s pojmom. Neke sistemske aplikacije, odnosno potkategorije su redizjanirane, a nekima je promijenjen naziv (Ušteda baterije postala je Baterija).

L950 Insider Postavke

Internetski preglednik Microsoft Edge bolje radi na W10M Build 14379 nego na službenoj verziji. Edge je brži, responzivniji, a dodane su opcije za pomicanje stranice natrag bez pritiska strelice i naprijed. Dodana je i kratica za InPrivate karticu odmah do plusa (+) za dodavanje nove kartice, vjerojatno zbog učestalog korištenja korisnika. Iako je bolji, na Edgu Microsoft ima još posla za obaviti. Više o svemu bit će u nadolazećoj recenziji Lumije 950.

L950 Insider Edge

Sve u svemu, posljednja verzija Insidera čini se kao dobar Build na Lumiji 950. Općenito i na službenom OS-u nisam primjetio neke fatalne bugove, a neslužbena verzija takođe je oslobođena istih. Potrošnja baterije čini se jednakom kao i na službenoj verziji, vjerojatno zbog novog firmwarea koji je pozitivno djelovao na potrošnju, kako na Lumiji 950, tako i na 950 XL. Windows 10 Mobile Anniversary Update ne donosi velike promjene na Windows smartfone, ali donosi neka dobrodošla poboljšanja i peglanje svih mogućih preostalih bugova. Nove opcije rezervirane su za Redstone 2 na proljeće 2017. kada stiže i novih hardver.  Preostaje nam strpiti se još manje od mjesec dana do puštanja nadogradnje, a tada ćemo vidjeti kako će Update djelovati na pojedine uređaje te hoće li neki Nokia Lumia uređaji, nažalost, ostati zakinuti?

Koristite li Insider na Vašem uređaju i koliko ste zadovoljni posljednjom verzijom?

Povezani članci:

Testiramo: Microsoft Lumia 950

Lumia 950: Windows Hello je ‘wow’ faktor

Galerija: Microsoft Lumia 950 u crveno-zlatnoj kožnoj izvedbi