Osvrt: U susret ‘Godišnjici’ – Lumia 950 i Redstone (W10M Insider)

L950 naslovna za InsiderMicrosoft je s Windows 10 OS-om odlučio stati na kraj mijenjanjima imena za svaku novu verziju sustava. Windows 10 je posljednji Windows i prvi Microsoftov sustav koji funkcionira na načinu preplate, ali se plaća jednom. Poslije Windowsa 10 vjerojatno će naziv biti samo Windows, a kako bi osigurao uspjeh svog sustava, Microsoft se odlučio osloniti na povratne informacije, prijedloge i želje korisnika. Zato je stvoren Windows Insider, program u kojem korisnici Windows računala, smartfona i Xbox konzole mogu primati i ocijenjivati neslužbeni softver, predlagati promjene i u konačnici oblikovati sljedeću verziju Windowsa. Insider nije za svakoga i osobno nikad ne bih na primarni uređaj instalirao neslužbenu verziju OS-a jer je s razlogom neslužbena. No, kako smo od sponzora koji je uručio Lumiju 950 na testiranje dobili dozvolu za test uređaja na Insideru, Lumia 950 ažurirana je na najnoviju verziju 10.0.14379.0, verziju koja će vjerojatno biti puštena u nadolazećoj Anniversary (‘Godišnjica’) nadogradnji, zajedno s posljednjim firmwareom i ispeglanim svim bugovima. Moguće je da će Anniversary Update nositi drugi broj umjesto 14379, ali po pitanju značajki nebi trebalo biti razlike od službene verzije koja stiže 2.8.2016. godine. Dojmove Lumije 950 na Insideru pročitajte u nastavku.

Nakon prijave na Insider program i skidanja Insider aplikacije, uređaj se ponovno pokrenuo i u Postavke>Ažuriranja započeo s preuzimanjem posljednjeg dostupnog Insider Builda. Prijavio sam se na Insider Fast, način preko kojeg najprije stižu najnovija ažuriranja jer za Lumiju 950 nisu bile prijavljene nikakve ozbiljne greške u verziji koju sam preuzeo (14379), kao što je prijavljeno za Lumiju 830, 930 i 1520. Nakon instalacije nisam uradio hard reset, već normalno nastavio koristiti uređaj.

Prvi dojam: “Ovo je brzo.” Ostao sam zapanjen i pozitivno šokiran brzinom kojom je uređaj otvarao sistemske aplikacije i postavke. Prvih 10 minuta nakon nadogradnje imao sam dojam da uređaj preskače animacije, što je i radio. Ubrzo nakon toga vjerojatno se ‘unutra’ sve posložilo i Lumia je nastavila fluidno izvoditi animacije prilikom otvaranja aplikacija, kao što je radila na službenoj 10586.420 verziji. Performanse su ostale u najgorem slučaju jednake kao na službenoj verziji, uz najnoviji firmware instaliran preko WDRT-a pod oznakom 01078.00053.16236.35020. Uređaj se ipak čini brži, što u sistemskim i instaliranim aplikacijama, što u Edge pregledniku.

L950 Insider Trgovina

Četiri najveće promjene koje će korisnik primjetiti nadogradnjom na nadolazeću Redstone, odnosno Anniversary verziju Windows 10 Mobile OS-a su: Trgovina, Obavijesti, Postavke i Edge. Trgovina je redizajnirana. Na novoj verziji je čistija, preglednija, daje više infomracija korisniku tijekom preuzimanja aplikacija i ažuriranja istih. Moguće je postaviti da Trgovina obavijesti kad je ažurirala neku aplikaciju, a ne kao do sada da se u automatskom načinu sva ažuriranja odrade u pozadini, a korisnik nema pojma da su se dogodila. Lijepo je, a i psihološki pozitivno djeluje kada se vidi da izdavači drže do svojih aplikacija i redovito ih ažuriraju.

L950 Obavijesti Insider

U obavijesnom centru obavijesti istih aplikacija bolje se grupiraju, obavijesti su veće, dok je naziv aplikacije smješten u drugi plan manjim fontom. Prečace je u obavijesnom centru moguće dodavati i uklanjati po želji te je dodana mogućnost slaganja prečaca po želji. Postavke su dobile manje grafičke promjene. Prva lista kategorija (Sustav, Uređaji, Mreža i…) je ostala nepromijenjena, ali su zato potkategorije (Sustav>Zaslon/Obavijesti i akcije…) dobili svoje ikone. Tim dodavanjem ikona postavke izgledaju ljepše, ali i lakše su za snalaženje jer mozak bolje povezuje slike s pojmom, nego slova, odnosno riječi s pojmom. Neke sistemske aplikacije, odnosno potkategorije su redizjanirane, a nekima je promijenjen naziv (Ušteda baterije postala je Baterija).

L950 Insider Postavke

Internetski preglednik Microsoft Edge bolje radi na W10M Build 14379 nego na službenoj verziji. Edge je brži, responzivniji, a dodane su opcije za pomicanje stranice natrag bez pritiska strelice i naprijed. Dodana je i kratica za InPrivate karticu odmah do plusa (+) za dodavanje nove kartice, vjerojatno zbog učestalog korištenja korisnika. Iako je bolji, na Edgu Microsoft ima još posla za obaviti. Više o svemu bit će u nadolazećoj recenziji Lumije 950.

L950 Insider Edge

Sve u svemu, posljednja verzija Insidera čini se kao dobar Build na Lumiji 950. Općenito i na službenom OS-u nisam primjetio neke fatalne bugove, a neslužbena verzija takođe je oslobođena istih. Potrošnja baterije čini se jednakom kao i na službenoj verziji, vjerojatno zbog novog firmwarea koji je pozitivno djelovao na potrošnju, kako na Lumiji 950, tako i na 950 XL. Windows 10 Mobile Anniversary Update ne donosi velike promjene na Windows smartfone, ali donosi neka dobrodošla poboljšanja i peglanje svih mogućih preostalih bugova. Nove opcije rezervirane su za Redstone 2 na proljeće 2017. kada stiže i novih hardver.  Preostaje nam strpiti se još manje od mjesec dana do puštanja nadogradnje, a tada ćemo vidjeti kako će Update djelovati na pojedine uređaje te hoće li neki Nokia Lumia uređaji, nažalost, ostati zakinuti?

Koristite li Insider na Vašem uređaju i koliko ste zadovoljni posljednjom verzijom?

Povezani članci:

Testiramo: Microsoft Lumia 950

Lumia 950: Windows Hello je ‘wow’ faktor

Galerija: Microsoft Lumia 950 u crveno-zlatnoj kožnoj izvedbi

 

 • dmessia

  Baterija na l930 i sa zadnjim buildom je ahilova peta, no sve ostalo .. je skoro pa bas kako treba. Tu i tamo se istakne kakav sitan bugic ali zaista, sitnica. Meni jedino Facebook App i ovaj novi Messenger nije bas nesto responzivan, sporo je jedno i drugo… Messenger je bolji ali je pri prvom otvaranju spor dok Facebook app beta ok ali i dalje ne popunjava stranicu, spora je ..ugl. app je za k. pa me cudi sto svi pisu da je odlicna… za Face korostim Edge ..a novi Skype mi ne synca kontakte …jb

 • dmessia

  Na mojoj L930 zadnji build letiiiii, ispeglan je 99.4% ..odlican build.

 • Nokia4ever

  Koliko se ja sjetim svi vi ste na varnim buildima tako da sami sebe…treba imat muda da imaš ovaj fast build 79 na jedinom mobu!

 • Zijad

  U mene je na insinder fast-u ,letiiiii ko po loju ,lazu svi oni koji pominju bugove ,sve mi se cini da doticni samo sanjaju da imaju 950-ku pa eto ako je nemam da joj barem nađem mahanu hahaha ,znam da ce biti kao hvali se i sl ali zabole me ,ja pisem samo istinu LETIIIIIII… ☺

 • Bugy

  Kada mozemo ocekivati recenziju L950?


  • Kad bude gotova? 😉 😛


   • Neće mi Disqus da te označi @LumiG:disqus
    Edit: Sad hoće


  • Trebalo bi za vikend. @LumiG:disqus 😉


   • Pa i jest mi bitno… Zanima me brzina, baterija, bugovi, mušice, izgled, dodir, tj. osjećaj u ruci… ma sve 🙂


    • Sve će biti napismeno, a nešto i snimljeno.


  • Kasnit će koji dan zbog nenadanih obveza. :/

 • Nokia4ever

  79 na 950xl bugovi…mail otvori kad ulazim…tv posle par min izbacuje…nokiamob posle par min gledanja izbacuje…potrošnja neta dupliranje na sms-u…bat.ok potrošnja…do druge godine biče bez buga…prije neče…na koncu mob radi i to je to…ovo je najbolje od MS …pošto sam imao 1020,930,1520 i sad 950xl ovo je best MS(Nokia unutra)…uopšte neznaju da još uvek idu zajedno sviđa se njima ili ne!


  • Čekam kako ćeš komentirat Surface Phone 😛 😉 (bit će sve najgore unutra, garant) 🙂
   Dodatak: počinju mi se pomalo ne sviđat ove postavke, tj. popis… malo pretjeruju s minimalizmom…

   • L930Ri

    Pa zna se 😀

   • Nokia4ever

    Svi mi koji ne prebavljamo androida iči čemo na SPhone…bogatuni na 8gb a mi reveži na 4 ili 6…da 950/xl prima nadogradnje još 10 godina ostao bi na njoj ali to su pobožne želje!


    • Koliko pratim glasine, bit će 3 modela Surface Phone-a, svi skupi, ali ako ovaj, kako ti kažeš od 4GB RAM-a, bude otprilike kao 950, pa što bi mi falilo sa 4GB RAM-a, sasvim dosta, i više nego dosta za moje potrebe. Opet, kao i sa dvije Lumije, tako i tada sa SP-om: neka postane “prošlogodišnji flagship” + drastični pad cijene (+ dostupnost kod nas iskreno se nadam) = uzimam i njega u budućnosti. Zelo lahko zemem in njega 😀 (valjda sam sve potrefio 😉 )

     • Nokia4ever

      Pa ako je gledat SURFACE PRO vrh vrha onda če i SPHONE biti vrh kvalitete…ako če 4gb bit produženje 950 onda če bit prava stvar…več sada ovi lete na 3gb a tek na 4 če iči…6 i 8 ne vidim zašto toliko kad mi pc ide sa 2,5 gb dobro…za sada 950 je za malu nijansu bolja od 1520 osim ljepote tako da mislim da se Nokia više potrudila kad izašla 1520 nego MS sa 950…vidi se da nas Nokia razmazila sa kvalitetom tako da če SPHONE možda iči istom mjerom!

  • dxdy

   ne vjerujte mu izmišlja namjerno… kako ja nemam nijedan problem na svojoj 950XL… a imam ju 7 mjeseci

   • Nokia4ever

    Ti nisi na buildu 79 onda radije šuti i ne pravi se pametan jer nisi i ostavi me na miru…ja te ne diram !

    • dxdy

     pa što onda ne staviš stabilni službeni? patiš se sa ovime umjesto da uživaš u dobrom mobitelu sa stabilnim OS-om..

     • Nokia4ever

      Na pc-ju imam xp…ne prima mi network…ne kukam ja pričam samo o bugovima…i bez zamjere!