Recenzija: Microsoft Lumia 650

Dizajn, izrada i ergonomija

Lumia 650 front

Glavni adut prodaje ovog uređaja njegov je dizajn. Lumia 650 svojim oblikom izgleda kao umanjena Lumia 950 (ili  XL), a zahvaljujući metalnom okviru liči na iPhone, što nalikuje i generičkom kineskom dizajnu, pogotovo u bijeloj varijanti. No uvreda bi bila Lumiju 650 nazvati generičkim kineskim uređajem – prvi razlog je što je uređaj iz tvornice u Vijetnamu, a drugi je odlična izrada uređaja u općenitom smislu. Uporabljeni materijali nisu sami vrh po kvaliteti, ali kvaliteta je osjetna pogotovo kod dodira s metalnim okvirom, a nešto manje kod stražnje polikarbonantne maske. Subjektivno, najbolje kod vanjštine Lumije 650 su odlični gabariti, odnosno dimenzije i masa samog uređaja.

Lumia 650 back

Lumia 650 pristojnih je dimenzija s prosječnim omjerom zaslona u odnosu na lice uređaja, ali iznimno tanak s debljinom od 6.9mm i izuzetno lagan uz masu od 122 grama. Zaslon je veličine 5 inča, a točne dimenzije smartfona su 142mm dužine i 70.9mm širine. Vrhovi uređaja su zaobljeni dok su bridovi, odnosno bočne strane ravne. Zahvaljujući ravnim bridovima i ravnomjerno raspoređenoj masi, uređaj može uspravno stajati na bilo kojoj od četiri strane. Poleđina je bliže bočnim stranama malo zaobljena dok je ostatak ravan.

Uzevši sve vanjske osobine uređaja u obzir, Lumia 650 je ugodna za držanje. Izuzetno tanka, lagana, sa zaobljenim vrhovima i blagim zaobljenjem prijelaznog dijela pozadine od okvira. Užitak je koristiti ovako dobro dimenzioniran uređaj. U odnosu na Lumiju 830 i 950 koje su robusnije od Lumije 650, Lumia 650 ipak je ugodnija u ruci, iako je riječ o smartfonu niže srednje kategorije, dok je Lumia 830 srednja, a Lumia 950 visoka kategorija smartfona.

Lumia 830 i 650
Lumia 830 i 650

Standardno za Lumiju, desna strana uređaja u potpunosti je lišena svih elemenata, dok se na lijevoj strani nalazi tipka za otključavanje i tipke za reguliranje glasnoće. Tipke su relativno tvrde, ali ne pretvrde i dovoljno izbačene od okvira za jednostavan pronalazak i pritisak. Lumia 650 nažalost nema hardverski okidač za kameru, što će korisnicima koji su na njega naviknuli predstavljati u početku određene poteškoće. Kameri se može brzo pristupiti preko prečaca u obavijesnom centru ili postavljanjem pločice na početni zaslon. Windows 10 Anniversary donosi prečac aplikacije Kamera na zaključani zaslon pa po pitanju brzine pokretanja aplikacije Kamera iz faze nekorištenja uređaja ne bi trebalo biti značajne razlike u odnosu na uređaj s hardverskim okidačem. Hardverski okidač svejedno je bolja solucija u odnosu na prečac na zaključanom zaslonu.

Lumia 650 ms logo

Na gornjoj strani nalazi se 3.5mm utor koji nije simetrično postavljen već je pomaknut prema desnoj strani, a prostor oko 3.5mm utora nije obložen aluminijem, nego polikarbonatom. Aluminijski okvir prekida se kod 3.5mm utora na gornjoj strani uređaja i MicroUSB2.0 utora na donjoj strani uređaja. Uređaj posjeduje dva mikrofona – jedan za razgovore koji se nalazi pokraj zvučnika u donjem dijelu prednje strane, a drugi, koji služi uklanjanju vanjskog zvuka prilikom razgovora, nalazi se na gornjoj strani uređaja.

Lumia 650 back 2

Poleđina je rezervirana samo za kameru od 8MP s LED bljeskalicom. Antene se kod ovog uređaja nalaze desno od kamere ta na dnu poleđine pa je preporučljivo ta područja ne zaklanjati prilikom razgovora i korištenja mobilne mreže općenito. Pozadina je izmjenjiva, a ispod plastičnog poklopca nalazi se 2000mAh baterije. Maska uređaja napravljena je slično kao kod Lumije 830 – okvir je fiksan, dok se samo poleđina može skinuti, za razliku od Lumije 950 kod koje se i okvir skida zajedno s maskom. Poleđina uređaja, odnosno poklopac ili maska nisu dovoljno kvalitetno izvedeni kao na Lumiji 830 te se malo jačim pritiskom polikarbonatna maska može pomicati lijevo desno, a to izaziva zvuk škripanja. U svakodnevnoj uporabi to neće doći do izražaja jer se uređaj drži za fiksni okvir. Pomicanje maske uzrokovano je nedovoljno dobro izvedenim kvačilima na masci i utorima za te ‘kukice’ na uređaju. Kod Lumije 830 to solidno sjedne i pomicanja nema, dok se kod Lumije 650 zahvaljujući milimetarskom slobodnom prostoru može maska pomicati. Ali, kao što sam gore spomenuo, pri standardnom držanju uređaja to se neće primijetiti, ali ta mala hardverska greška je prisutna, barem u ovom testnom primjerku, koji je doduše prošao dosta ruku dok je došao do mojih.

Lice uređaja rezervirano je za 5-inčni zaslon iznad kojeg se nalazi slušalica, 5MP prednja kamera, senzor blizine i osvjetljenja te Microsoft logo. Uređaj općenito slijedi Nokijine ‘fabula’ smjernice kod kojih se s uređaja uklanjaju svi nepotrebni elementi. Sve u svemu, vanjština Lumije 650 je zaista odlična. S uređajem se ugodno rukuje zahvaljujući maloj masi, maloj debljini uređaja te premium osjećaju aluminijskog okvira.

Zaslon, hardver i povezivost

Lumia 650 glance

Osim dizajna, Lumia 650 kao svoju bolju stranu ima ugrađeni zaslon. Posjeduje 5-inčni OLED zaslon rezolucije 1280×720 piksela. Zaslon zauzima 68% prednje površine i prekriven je ClearBlack polarizirajućim filterom te Gorilla Glass 3 zaštitom. Zaslon je iznimno oštar i posjeduje odličnu vidljivost pri jakoj svjetlosti. Zaslon precizno prikazuje boje, a crna je zahvaljujući tome što je zaslon OLED i posjeduje ClearBlack filtere uistinu crna. Bijela boja relativno se točno prikazuje uz manji odsjaj žute boje. U usporedbi s Lumijom 830 koja ima istu rezoluciju, zaslon Lumije 650 je bolji. S veće udaljenosti može parirati i Lumiji 950, ali kada se približi, vidljiva je prednost 4 puta više piksela kojih posjeduje Lumia 950. Gustoća piskela od 297 piksela po inču dovoljna je za ugodno korištenje.

Lumia 650 dolazi sa Snapdragon 212 procesorom s ugrađenih 1GB radne memorije. Tip procesora iznenađujući je odabir ako se u obzir uzme cijena, a i ostale komponente uređaja poput odličnog zaslona. Qualcomm Snapdragon 212 posjeduje četiri ARM Cortex A7 jezgre na taktu od 1.3GHz. Riječ je o procesoru Qualcommove najjeftinije (i najslabije) serije Snapdragon 200 i zato je odabir ovog procesora iznenadio mnoge, kad znamo da su prethodnici, Lumia 640 i 640XL, imale Snapdragon 400. Čisto tehnički nedostatak Snapdragona 212 u odnosu na Snapdragon 400 je podrška rezolucije senzora kamere do 8MP, za razliku od 13.5MP na S400 te podrška snimanja videozapisa do 720p (HD) kvalitete, za razliku od FullHD, odnosno 1080p rezolucije na S400. U doba kada 4K rezolucija pokušava postati standard i žestoko penetrira tržište, ograničiti uređaj na HD rezoluciju snimanja videozapisa je u najmanju ruku nelogično.

Lumia 650 bez maske

Po pitanju performansi, Lumia 650 ponaša se odličnu u odnosu na ugrađeni procesor. Uspoređujući performanse s Lumijom 830, koja ima istu kombinaciju procesora i radne memorije kao i Lumije 640 i 640 XL, Lumia 650 ponaša se bolje u većini slučajeva nego Lumia 830. U 70% slučajeva Lumia 650 će prije otvoriti neku aplikaciju ili učitati sadržaj. Slabiji procesor svoju manu pokazuje prilikom učitavanja intenzivnijih stranica i igara, što Lumia 830 podnosi bolje, a zabilježeno je i par blokiranja aplikacije koja su riješena trostrukim pritiskom na tipke za smanjivanje i povećavanje glasnoće. Windows 10 Mobile u više od tjedan dana korištenja nije imao slučajnih restarta ili blokiranja OS-a da je potrebno ponovno pokrenuti uređaj, ali je par puta svojevoljno zatvorio koju aplikaciju i zamrznuo animaciju na trenutak, no sve u nekim granicama tolerancije za ovaj segment.

Lumia 650 podržava 4G povezivost, ali ne na niskoj frekvenciji od 700MHz koju podržava Lumia 950(i XL). Kao kod svih smartfona, prisutan je WiFi s podrškom za b/g/n standarde dok malo brži standardi poput ac nisu podržani. Uređaj zahtijeva Nano SIM karticu koja polako postaje standard kod svih proizvođača, a za punjenje i prijenos podataka tu je MicroUSB2.0 utor. Prisutan je i Bluetooth 4.1, a i NFC.

Ugrađena slušalica za pozive na Lumiji 650 je kvalitetna uz iznadprosječnu glasnoću. Sugovornik se jasno čuje, a ugrađeni mikrofon zadovoljavajuće je kvalitete. Vanjski zvučnik koji je smješten na prednjoj strani uređaja prosječno je i kvalitete i glasnoće. Uređaj podržava i FM Radio.