Recenzija: Microsoft Lumia 950

Dizajn, izrada i ergonomija

Lumia 950 Mozo 7

Microsoft Lumia 950 većinom se drži smjernica fabula dizajna koji nalaže uklanjanje svih elemenata koji nisu esencijalni, odnosno prijeko potrebni na vanjštini uređaja. Element koji odskače je metalni prsten oko kamere koji ima ulogu istaknuti kameru i razbiti monotoniju uređaja zbog ‘standardnih’ boja u kojima dolazi. Metalni prsten poboljšava vizualan dojam uređaja kao kvalitetnog (Premium), iako je primarni materijal polikarbonat.

Lumia 950 3 strane

Flagship Lumia 950 nije prvi uređaj iz Nokije, odnosno Microsofta koji posjeduje zaobljene rubove i ravnu poleđinu. Te karakteristike do sada su bile rezervirane za Lumia 600 seriju, a Microsoft je taj dizajn preuzeo za svoje prve flagshipe. Do sada su Lumia flagshipi posjedovali oštrije rubove, ravnu gornju i donju stranu te zaobljene strane uređaja i zaobljenu pozadinu. Lumia 950 ‘ravna’ je sa sve četiri strane, a ta četiri ravna brida povezana su zaobljenim vrhovima. Debljina uređaja iznosi 8.2mm, dok je masa 150 grama.
Uređaj je napravljen tako da stražnja maska obuhvaća većinu bočnih strana uređaja i možemo reći da se kod Lumije 950 uređaj stavlja u masku, a ne da maska dolazi na uređaj. Taj koncept nije nepoznanica i u odnosu na jednodijelna kućišta ili uređaje čije maske obuhvaćaju samo pozadinu, maska Lumije 950 efektivnije štiti uređaj prilikom pada, a ako se pad dogodi i uređaj pretrpi eventualnu štetu na rubovima, moguće je jednostavno zamijeniti masku.
Prednjom plohom dominira zaslon koji zauzima oko 72% površine. Riječ je o AMOLED zaslonu s ClearBlack tehnologijom koji se odlično uklapa u crno lice uređaja i teško je, kada je zaslon isključen, uočiti prijelaz između zaslona i okvira zaslona. U gornjem dijelu prednje plohe nalazi se mikrofon, slušalica, skener šarenice, prednja 5MP kamera, senzori blizine i svjetla te Microsoftov logo. Pri dnu prednje plohe nalazi se samo mikrofon. Navigacijske tipke su zaslonske pa je sam zaslon nešto bliže kraju uređaja nego kod uređaja s kapacitivnim tipkama poput Lumije 830.
Poleđina uređaja relativno je čista od svih dizajnerskih elemenata, a dominantna stavka je kamera, odnosno srebreni metalni prsten oko kamere. Na poleđini se, uz kameru, nalaze i 2 mikrofona za HAAC, odnosno Lumia Rich Recording tehnologiju snimanja zvuka te zvučnik. Glavni zvučnik smješten je odmah do kamere, a simetrično od njega nalazi se trostruka LED bljeskalica. Kamera je senzora veličine 20MP, posjeduje ZEISS optiku i inovativnu PureView tehnologiju.
S lijeve bočne strane uređaja standardno se nalaze funkcijske tipke za okidanje fotografija, otključavanje i reguliranje glasnoće uređaja. Tipke su malo tvrđe na dodir nego kod Lumije 830 ili 930, ali ne pretvrde da je potrebna veća sila da ih se pritisne. Isto tako tipke su izdignutije od površine bočne strane pa su malo i klimave u odnosu na bliže-površini postavljane tipke kod Lumije 830. Okidač fotografija je dvofazni: prva faza, odnosno polupritisak aktivira fokus, dok puni pritisak okida fotografiju. Moguće je postaviti da držanjem okidača Lumia snima videa ili seriju fotografija. Desna strana je također standardno čista. Obje strane su ravne, ali zbog neravnomjerno raspoređene težine, jer se na ravni okvir maske uređaja nastavlja dio zaslona debljine oko milimetra, nije moguće postaviti uređaj u uspravnom položaju prilikom snimanja ili pregledavanja sadržaja. Na gornjoj strani nalaz se 3.5mm utor za slušalice, dok se na dnu uređaja nalazi USB Tip C utor za punjenje. Lumia 950 kada spojena putem USB 3.0 utora na računalo podatke prebacuje brzinom 38MB/s, dok s računala prima podatke brzinom 46MB/s. Za usporedbu, Lumia 830 s MicroUSB2.0 utorom spojena na USB3.0 šalje podatke brzinom od 21MB/s na računalo, dok ih prima brzinom 8MB/s L830. U teoriji, USB 3.1 Tip C može postići jednosmjernu propusnost podataka do 20Gbps (gigabita po sekundi), što je u megabajtima oko 2500MB/s. U praksi, uređaji s USB Tip C utorom će više od dvostruko brže prebacivati podatke na računalo, USB stick, tvrdi disk i slične memorijske naprave, a s tih memorijski naprava na uređaj čak i par puta brže (u našem slučaju skoro 6) nego preko starijih USB utora. Tako ćete film veličine 5GB prebaciti s računala na mobitel za manje od dvije minute. Na starijim uređajima to bi moglo potrajati i preko 10 minuta.

Lumia 950 ergonomija

Kao što je gore spomenuto, Lumia 950 izrađena je od polikarbonata. Za razliku od Lumije 920 ili 1520, čiji je polikarbonat bojan u više slojeva i općenito ostavlja solidan dojam, kvaliteta izrade Lumije 950 nije na flagship razini. Originalna maska uređaja posjeduje tvorničku grešku – desna strana maske, na kojoj se nalazi i mjesto za skidanje maske, nije dovoljno dobro priljubljena za donji dio kućišta, odmah ispod baterije. Riječ je o grešci kod dizajniranja maske gdje je zaobljivanje prema krajevima počelo na krivom mjestu. Mozo maska taj problem rješava blažim zaobljavanjem, odnosno ravni dio poleđine je više produžen i zaobljavanje počinje kasnije nego kod originalne maske. Od iste dizajnerske greške pati i Lumia 950XL i kod oba uređaja primjetno je škripanje tog dijela kao posljedica ili lošeg dizajna poleđine ili same izrade. Porazno je što je taj problem prisutan na apsolutno svim serijama i Microsoft nije išao na tvorničko ispravljanje, nego na rješavanje problema preko ponude zamjenskih maski tvrtke Mozo. Testirani primjerak verzije je hardvera 2.1.1.2.

Ergonomija uređaja je izvrsna. Originalna polikarbonatna maska je relativno hrapava (matirana) i sprečava klizanja uređaja, a sama pozadina blago je zaobljena, kao i vrhovi, što omogućuje ugodno držanje uređaja. Masa uređaja dobro je izbalansirana. Zaslon je odmaknut točno toliko da softverske navigacijske tipke (pogotovo search) neće biti slučajno pritisnute prilikom korištenja uređaja, kao što je to bilo s Lumijom 630. Doduše, za razliku od Lumije 630 čije su zaslonske navigacijske tipke fiksne, kod Lumije 950 tipke se mogu ukloniti povlačenjem prema dolje ili se same uklone kada se ne koriste pa to dodatno sprečava slučajne pritiske. Zbog malo izdignutije kamere uređaj će se u ravnom položaju na stolu ljuljati pri pritisku iznad polovice zaslona, dok je dio ispod polovice otporan na ljuljanje. Izdignutost kamere dobro je i zbog zvučnika koji je smješten odmah pokraj te stvara milimetarski prostor između zvučnika i površine na koju je uređaj postavljen.

Pozadina, odnosno maska uređaja izmjenjiva je, a ispod nje nalazi se baterija kapaciteta 3000mAh te utori za do dvije nano SIM kartice, ako uređaj podržava Dual SIM, i jednu memorijsku karticu do 200GB. Za ubacivanje memorijske i SIM kartice potrebno je izvaditi bateriju. Utor MicroSD kartice nalazi se odmah iznad utora za nano SIM. Strogo je preporučljivo da ne vadite bateriju ako uređaj nije isključen jer bi vas nakon vraćanja baterije i ponovnog paljenja mogao dočekati Blue Screen Of Death (BSOD) s tužnim emotikonom. Ako vas dočeka tužni emotikon, ne očajavajte nego preuzmite WDRT i vratite uređaj u život reinstalacijom softvera.