Upute: Što učiniti prije Windows 10 (Mobile) Anniversary nadogradnje?

windows-10-anniversary-update-pc-phone-02_storyUtorak 2.8. označava veliki dan za Microsoft. Prije dva dana, točnije 29.7., Windows 10 je proslavio svoj  prvi rođendan  i prestao biti besplatan za sve s Windows 7 ili 8(.1) operativnim sustavima. Za smartfone ta godišnjica može se slaviti malo kasnije, točnije u studenome (11. mjesecu) kada su u prodaju puštene prve Lumije (2015. godine) s Windows 10 Mobile OS-om. Za razliku od računalne verzije, Windows 10 Mobile ostaje besplatan zauvijek, a stariji podržani uređaji mogu se nadograditi preko aplikacije ‘Savjetnik za nadogradnju’, koju je moguće preuzeti u Trgovini.

Nego, vratimo se na utorak. Za dva dana Microsoft će isporučiti prvu veliku nadogradnju Windows 10 (Mobile) operativnog sustava pod imenom ‘Anniversary Update’. Nadogradnja bi navodno trebala u isto vrijeme krenuti i za računala i za smartfone, s napomenom da neće svi modeli smartfona u isto vrijeme dobiti nadogradnju, nego će ona ići postepeno. Ako se prisjetimo prvih dana puštanja Windows 10 operativnog sustava, očekuje nas mnogo čekanja, pretrpani Microsoftovi serveri i vjerojatno gubljenje živaca, a sve radi očekivane velike navale Windows 10 uređaja. Prema službenim podacima preko 350 milijuna uređaja koristi Windows 10 tako da će velik broj korisnika htjeti primiti prvi dan novu verziju Microsoftovog operativnog sustava, a Microsoft će zasigurno imati problema istodobno isporučiti svima koji žele Windows 10 Anniversary Update. Možda poučeni iskustvom inicijalnog puštanja Windows 10 OS-a Microsoft se bolje pripremi za ovu nadogradnju, no to nam ostaje za vidjeti za 2 dana.

Kako pripremiti Lumia smartfon za Anniversary nadogradnju?

microsoft-windows-10-mobile-anniversary-update-20160330

Windows 10 Mobile Anniversary Update (u nastavku W10M AU) trebala bi biti dostupna za sve Lumia smartfone koji su službeno podržani za Windows 10 Mobile. Microsoft nigdje nije napomenuo da će neke uređaje koji podržavaju službeni W10M zakinuti zbog određenih razloga po pitanju W10M AU nadogradnje pa pretpostavljamo da su sve Lumije koje su podržane za W10M podržane i za W10M AU.

To su redom: Lumia 430, 435, 532, 535, 540, 550, 635, 636, 638, 640, 640(XL), 650, 730, 735, 830, 930, 950, 950XL i 1520. Lumia uređaji koji nisu navedeni nisu službeno podržani za instalaciju Windows 10 Mobile OS-a. Do prije nekoliko dana bilo ih je moguće nadograditi preko Insider programa, ali ni to više nije moguće. Tako da ako posjedujete Lumiju koja nije navedena na popisu, a niste preko Insidera nadogradili uređaj na W10M, vaš uređaj zauvijek ostaje na Windows Phone 8.1 OS-u.

backUp

Prije svake nadogradnje preporučuje se napraviti back up, odnosno kopiju važnih podataka koji se nalaze na uređaju. Za uređaje koji podržavaju MicroSD kartice, fotografije i dokumenti mogu se jednostavne preko ‘Eksplorera za datoteke’ premjestiti na memorijsku karticu. Za one koji nemaju utor za MicroSD ili im je kartice već puna i koriste memoriju telefona, preporuka je podatke kopirati na računalo u slučaju da nešto pođe po zlu. Prije nadogradnje obvezno na računalo preuzmite Windows Device Recovery Tool (WDRT) i ne bi bilo dobro istovremeno nadograđivati i Windows 10 računalo i smartfon jer je moguće da se nadogradnja na računalu oduži, a na smartfonu dođe do nekakve greške za koju je potreban WDRT.

Sigurnosna kopija

Osim podataka, na Lumia smartfonu napravite sigurnosnu kopiju otvaranjem Postavke>Ažuriranje i sigurnost>Sigurnosna kopija. Ta opcija sprema postavke i podatke nekih aplikacija koji se kasnije vraćaju na uređaj prilikom ponovne instalacije tih aplikacija (u slučaju da se uradi Hard Reset), a kontakti se automatski kopiraju na Outlook ili drugi odabrani račun koji je prijavljen na smartfon. Općenito bi bilo dobro da se kontakti sa SIM kartice kopiraju na Outlook (Microsoft) račun odabirom Osobe>Postavke>Uvezi sa SIM-a.

Nadogradnja službeno kreće 2.8., vjerojatno u 19h kao i do sada kada su puštani Insider buildovi. Dona Sarkar, glava Insider programa, najavila je da će smartfoni u više ‘valova’ dobivati nadogradnje. Vjerojatno će na taj sam dan nadogradnju dobiti Lumije 950, 950XL i 650, dok će ostali kroz nekih dva tjedna. Moguće je da nadogradnja bude puštana i u ovisnosti o regijama i uređajima pa bi neke regije mogle prije dobiti, a neke kasnije. Taj dio nije preciziran no znajući da je s Windows 10 Mobile OS-om Microsoft uspio zaobići operatere po pitanju nadogradnji, W10M AU može biti pušten za sve uređaje istovremeno ako serveri to budu dopuštali.

Kada nadogradnja bude službeno dostupna, uređaj će krenuti s preuzimanjem u Postavke>Ažuriranje i sigurnost>Ažuriranje telefona. Riječ je o velikoj nadogradnji pa će biti potrebno više vremena za preuzimanje, a i za instalaciju. Po dosadašnjem iskustvu moguće je da će cijeli proces trajati oko 2 sata (ako ne i više), ovisno o prometu na Microsoftim serverima, hardveru uređaja i brzini mreže preko koje se preuzima nadogradnja. Očekivana verzija W10M AU je 14393.x. U nastavku pogledajte neke kodove pogrešaka koji se mogu pojaviti tijekom nadogradnje te rješenja za iste.

Kod pogreške Što znači Što možete učiniti

801881cd

Nemate dovoljno prostora za pohranu na telefonu za instalaciju ažuriranja.

Uklonite neke medijske datoteke (videozapise, glazbu i fotografije) ili aplikacije kako biste oslobodili dovoljno prostora za ažuriranje. Aplikacija Savjetnik za ažuriranje može vam olakšati oslobađanje prostora za pohranu odabirom datoteka za premještanje na SD karticu ili OneDrive te vam pomoći u vraćanju tih datoteka nakon dovršetka ažuriranja. Možete se povezati s računalom i na njega prebaciti medijske datoteke, a uvijek možete i ponovno instalirati aplikacije iz Trgovine. Ne zaboravite da se brisanjem aplikacije, čak i privremenim, brišu podaci te aplikacije kao što je npr. spremljeni napredak u igri.

Aplikacija Windows Phone može vam pomoći pri nabavljanju ažuriranja kada na telefonu nemate mnogo mjesta za pohranu.

80188264

80188265

Niste pristali na preuzimanje ažuriranja putem mobilne podatkovne veze.

Preporučujemo povezivanje s Wi-Fi mrežom kako biste mogli preuzimati bez briga o mogućim troškovima mobilne podatkovne veze. Ako se ne možete povezati s Wi-Fi mrežom i želite ažurirati telefon pomoću mobilnih podataka, dodirnite Preuzmi kada se zatraži preuzimanje putem mobilne podatkovne veze.

801882cb

Imate poteškoća u povezivanju s mrežom.

Provjerite ima li telefon dobru vezu na internet. Preporučujemo povezivanje s Wi-Fi mrežom kako biste mogli preuzimati bez briga o mogućim troškovima mobilne podatkovne veze. Ako se ne možete povezati s Wi-Fi mrežom i želite ažurirati telefon pomoću mobilnih podataka, dodirnite Preuzmi kada se zatraži preuzimanje putem mobilne podatkovne veze.

801881d0

8018822a

80072f30

80072ee7

80072ee2

80072efd

80072f76

80072efe

Došlo je do privremenih poteškoća s poslužiteljem ili vašom internetskom vezom tijekom ažuriranja.

Provjerite jeste li povezani s internetom i pokušajte ponovno. Preporučamo povezivanje s Wi-Fi mrežom kako biste izbjegli moguće troškove mobilne podatkovne veze.

80188d1

80188d2

Došlo je do pogreške tijekom instalacije ažuriranja.

Ponovno pokrenite telefon i pokušajte ponovno preuzeti ažuriranje.

Je li potrebno napraviti Hard Reset nakon nadogradnje?

windows-10-mobile-gears

 

Kao i poslije svake velike nadogradnje od prvog Lumia ažuriranja na Windows Phone 8 uređajima preporučuje se napraviti ‘Hard Reset’, odnosno vraćanje uređaja na tvorničke postavke i ponovno postavljanje telefona. Problem je na koju će se verziju sustava uređaj vratiti nakon ‘Hard Reseta’. Možda se Lumia vrati na Windows 10 Mobile TH2 (10586.494 ili starije) pa će W10M AU opet biti potrebno preuzeti i nadograditi. Logično bi bilo da se uređaj nadograđen na W10M AU ‘Hard Resetom’ vrati na W10M AU, ali možda Microsoft namjerno ostavi vraćanje na TH2 (10586.494) ako bude problema na Redstoneu 1 (W10M AU). Na koju verziju OS-a ‘Hard Reset’ vraća uređaj znat ćemo nakon same nadogradnje.

Više informacija o Hard Resetu možete pronaći ovdje.

Windows 10 Anniversary stiže i za računala

W10AU računala

Ako posjedujete računalo na Windows 10 OS-u, pod Postavke>Ažuriranja i sigurnost>Windows Update Windows 10 Anniversary nadogradnja trebala bi se pojaviti. Zbog već spomenute očekivane navale moguće je da nadogradnja neće odmah biti dostupna za preuzimanje ili će to preuzimanje biti veoma sporo. Moguće je i da sve prođe bez ikakvih problema i čekanja, ali to je dosta optimistično za očekivati. U svakom slučaju, ostaje nam čekati utorak i službeno puštanje prve velike Windows 10 (Mobile) nadogradnje.

Ako imate pitanja vezana za W10M AU, slobodno ih postavite u komentarima.