Upute: Što učiniti prije Windows 10 (Mobile) Anniversary nadogradnje?

windows-10-anniversary-update-pc-phone-02_storyUtorak 2.8. označava veliki dan za Microsoft. Prije dva dana, točnije 29.7., Windows 10 je proslavio svoj  prvi rođendan  i prestao biti besplatan za sve s Windows 7 ili 8(.1) operativnim sustavima. Za smartfone ta godišnjica može se slaviti malo kasnije, točnije u studenome (11. mjesecu) kada su u prodaju puštene prve Lumije (2015. godine) s Windows 10 Mobile OS-om. Za razliku od računalne verzije, Windows 10 Mobile ostaje besplatan zauvijek, a stariji podržani uređaji mogu se nadograditi preko aplikacije ‘Savjetnik za nadogradnju’, koju je moguće preuzeti u Trgovini.

Nego, vratimo se na utorak. Za dva dana Microsoft će isporučiti prvu veliku nadogradnju Windows 10 (Mobile) operativnog sustava pod imenom ‘Anniversary Update’. Nadogradnja bi navodno trebala u isto vrijeme krenuti i za računala i za smartfone, s napomenom da neće svi modeli smartfona u isto vrijeme dobiti nadogradnju, nego će ona ići postepeno. Ako se prisjetimo prvih dana puštanja Windows 10 operativnog sustava, očekuje nas mnogo čekanja, pretrpani Microsoftovi serveri i vjerojatno gubljenje živaca, a sve radi očekivane velike navale Windows 10 uređaja. Prema službenim podacima preko 350 milijuna uređaja koristi Windows 10 tako da će velik broj korisnika htjeti primiti prvi dan novu verziju Microsoftovog operativnog sustava, a Microsoft će zasigurno imati problema istodobno isporučiti svima koji žele Windows 10 Anniversary Update. Možda poučeni iskustvom inicijalnog puštanja Windows 10 OS-a Microsoft se bolje pripremi za ovu nadogradnju, no to nam ostaje za vidjeti za 2 dana.

Kako pripremiti Lumia smartfon za Anniversary nadogradnju?

microsoft-windows-10-mobile-anniversary-update-20160330

Windows 10 Mobile Anniversary Update (u nastavku W10M AU) trebala bi biti dostupna za sve Lumia smartfone koji su službeno podržani za Windows 10 Mobile. Microsoft nigdje nije napomenuo da će neke uređaje koji podržavaju službeni W10M zakinuti zbog određenih razloga po pitanju W10M AU nadogradnje pa pretpostavljamo da su sve Lumije koje su podržane za W10M podržane i za W10M AU.

To su redom: Lumia 430, 435, 532, 535, 540, 550, 635, 636, 638, 640, 640(XL), 650, 730, 735, 830, 930, 950, 950XL i 1520. Lumia uređaji koji nisu navedeni nisu službeno podržani za instalaciju Windows 10 Mobile OS-a. Do prije nekoliko dana bilo ih je moguće nadograditi preko Insider programa, ali ni to više nije moguće. Tako da ako posjedujete Lumiju koja nije navedena na popisu, a niste preko Insidera nadogradili uređaj na W10M, vaš uređaj zauvijek ostaje na Windows Phone 8.1 OS-u.

backUp

Prije svake nadogradnje preporučuje se napraviti back up, odnosno kopiju važnih podataka koji se nalaze na uređaju. Za uređaje koji podržavaju MicroSD kartice, fotografije i dokumenti mogu se jednostavne preko ‘Eksplorera za datoteke’ premjestiti na memorijsku karticu. Za one koji nemaju utor za MicroSD ili im je kartice već puna i koriste memoriju telefona, preporuka je podatke kopirati na računalo u slučaju da nešto pođe po zlu. Prije nadogradnje obvezno na računalo preuzmite Windows Device Recovery Tool (WDRT) i ne bi bilo dobro istovremeno nadograđivati i Windows 10 računalo i smartfon jer je moguće da se nadogradnja na računalu oduži, a na smartfonu dođe do nekakve greške za koju je potreban WDRT.

Sigurnosna kopija

Osim podataka, na Lumia smartfonu napravite sigurnosnu kopiju otvaranjem Postavke>Ažuriranje i sigurnost>Sigurnosna kopija. Ta opcija sprema postavke i podatke nekih aplikacija koji se kasnije vraćaju na uređaj prilikom ponovne instalacije tih aplikacija (u slučaju da se uradi Hard Reset), a kontakti se automatski kopiraju na Outlook ili drugi odabrani račun koji je prijavljen na smartfon. Općenito bi bilo dobro da se kontakti sa SIM kartice kopiraju na Outlook (Microsoft) račun odabirom Osobe>Postavke>Uvezi sa SIM-a.

Nadogradnja službeno kreće 2.8., vjerojatno u 19h kao i do sada kada su puštani Insider buildovi. Dona Sarkar, glava Insider programa, najavila je da će smartfoni u više ‘valova’ dobivati nadogradnje. Vjerojatno će na taj sam dan nadogradnju dobiti Lumije 950, 950XL i 650, dok će ostali kroz nekih dva tjedna. Moguće je da nadogradnja bude puštana i u ovisnosti o regijama i uređajima pa bi neke regije mogle prije dobiti, a neke kasnije. Taj dio nije preciziran no znajući da je s Windows 10 Mobile OS-om Microsoft uspio zaobići operatere po pitanju nadogradnji, W10M AU može biti pušten za sve uređaje istovremeno ako serveri to budu dopuštali.

Kada nadogradnja bude službeno dostupna, uređaj će krenuti s preuzimanjem u Postavke>Ažuriranje i sigurnost>Ažuriranje telefona. Riječ je o velikoj nadogradnji pa će biti potrebno više vremena za preuzimanje, a i za instalaciju. Po dosadašnjem iskustvu moguće je da će cijeli proces trajati oko 2 sata (ako ne i više), ovisno o prometu na Microsoftim serverima, hardveru uređaja i brzini mreže preko koje se preuzima nadogradnja. Očekivana verzija W10M AU je 14393.x. U nastavku pogledajte neke kodove pogrešaka koji se mogu pojaviti tijekom nadogradnje te rješenja za iste.

Kod pogreške Što znači Što možete učiniti

801881cd

Nemate dovoljno prostora za pohranu na telefonu za instalaciju ažuriranja.

Uklonite neke medijske datoteke (videozapise, glazbu i fotografije) ili aplikacije kako biste oslobodili dovoljno prostora za ažuriranje. Aplikacija Savjetnik za ažuriranje može vam olakšati oslobađanje prostora za pohranu odabirom datoteka za premještanje na SD karticu ili OneDrive te vam pomoći u vraćanju tih datoteka nakon dovršetka ažuriranja. Možete se povezati s računalom i na njega prebaciti medijske datoteke, a uvijek možete i ponovno instalirati aplikacije iz Trgovine. Ne zaboravite da se brisanjem aplikacije, čak i privremenim, brišu podaci te aplikacije kao što je npr. spremljeni napredak u igri.

Aplikacija Windows Phone može vam pomoći pri nabavljanju ažuriranja kada na telefonu nemate mnogo mjesta za pohranu.

80188264

80188265

Niste pristali na preuzimanje ažuriranja putem mobilne podatkovne veze.

Preporučujemo povezivanje s Wi-Fi mrežom kako biste mogli preuzimati bez briga o mogućim troškovima mobilne podatkovne veze. Ako se ne možete povezati s Wi-Fi mrežom i želite ažurirati telefon pomoću mobilnih podataka, dodirnite Preuzmi kada se zatraži preuzimanje putem mobilne podatkovne veze.

801882cb

Imate poteškoća u povezivanju s mrežom.

Provjerite ima li telefon dobru vezu na internet. Preporučujemo povezivanje s Wi-Fi mrežom kako biste mogli preuzimati bez briga o mogućim troškovima mobilne podatkovne veze. Ako se ne možete povezati s Wi-Fi mrežom i želite ažurirati telefon pomoću mobilnih podataka, dodirnite Preuzmi kada se zatraži preuzimanje putem mobilne podatkovne veze.

801881d0

8018822a

80072f30

80072ee7

80072ee2

80072efd

80072f76

80072efe

Došlo je do privremenih poteškoća s poslužiteljem ili vašom internetskom vezom tijekom ažuriranja.

Provjerite jeste li povezani s internetom i pokušajte ponovno. Preporučamo povezivanje s Wi-Fi mrežom kako biste izbjegli moguće troškove mobilne podatkovne veze.

80188d1

80188d2

Došlo je do pogreške tijekom instalacije ažuriranja.

Ponovno pokrenite telefon i pokušajte ponovno preuzeti ažuriranje.

Je li potrebno napraviti Hard Reset nakon nadogradnje?

windows-10-mobile-gears

 

Kao i poslije svake velike nadogradnje od prvog Lumia ažuriranja na Windows Phone 8 uređajima preporučuje se napraviti ‘Hard Reset’, odnosno vraćanje uređaja na tvorničke postavke i ponovno postavljanje telefona. Problem je na koju će se verziju sustava uređaj vratiti nakon ‘Hard Reseta’. Možda se Lumia vrati na Windows 10 Mobile TH2 (10586.494 ili starije) pa će W10M AU opet biti potrebno preuzeti i nadograditi. Logično bi bilo da se uređaj nadograđen na W10M AU ‘Hard Resetom’ vrati na W10M AU, ali možda Microsoft namjerno ostavi vraćanje na TH2 (10586.494) ako bude problema na Redstoneu 1 (W10M AU). Na koju verziju OS-a ‘Hard Reset’ vraća uređaj znat ćemo nakon same nadogradnje.

Više informacija o Hard Resetu možete pronaći ovdje.

Windows 10 Anniversary stiže i za računala

W10AU računala

Ako posjedujete računalo na Windows 10 OS-u, pod Postavke>Ažuriranja i sigurnost>Windows Update Windows 10 Anniversary nadogradnja trebala bi se pojaviti. Zbog već spomenute očekivane navale moguće je da nadogradnja neće odmah biti dostupna za preuzimanje ili će to preuzimanje biti veoma sporo. Moguće je i da sve prođe bez ikakvih problema i čekanja, ali to je dosta optimistično za očekivati. U svakom slučaju, ostaje nam čekati utorak i službeno puštanje prve velike Windows 10 (Mobile) nadogradnje.

Ako imate pitanja vezana za W10M AU, slobodno ih postavite u komentarima.

 • 5er

  Koristim Asus T100TA i prije Anniversary Updatea sam htio napraviti restore no onda su počeli problem i nisam mogao dovršiti proces nego sam dobivao error da bi nakon nekoliko pokušaja prošlo bez greške no tada sam vjerojatno nešto drugo kliknuo i instalirao mi se Windows 8.1. trenutno se još uvijek instalira i zanima me mogu li ja opet besplatno updateati ako sam prije koristio Windows 10?


 • Isprike, u pravu si. Meni se izgleda pričinja 🙂

  • Gagi990

   Da nisi ti na kakom Beer festu ili Summer festu pa malo popio ahahahaha 😛 ? Ja citam i reko sta ovaj pise hahahaha Ali nema veze tu smo da ukazemo na greske 😛

 • pajser

  prebacio sam se na fast insider prije dva dana. Kazu da je tamo finalna verzija. Nadogradnja prosla bez problema l950. Moje pitanje: sad kad odem u settings na insider program stoji mi samo opcija get started. Dali sam jos uvijek u insider preview?

  • nathan

   ako pise “get started”, onda si odjavljen iz insider preview-a

   da si jos uvijek u insideru, imo bi opcije da stopiras te da se prebacujes izmedju fast/slow/release preview

   • pajser

    nekako si ja tako mislim. A zasto sam ispao van to mi nije jasno. Mozda i bolje tako. Vjerovatno kad opet krenu sa fast preview ce trebati neko vrijeme da sve radi kako treba.

    • nathan

     ma daaa, bolje mir sa fast ringom zasad… dok rs2 ne bude pred kraj 😉


 • Nema smisla da sada ulazite u Insider, strpite se 2-3 dana, i dobit ćete 14393, ovisno o tome koji uređaj imate, noviju i jaču Lumiju, ili ako je starija, a ipak podržana za Anniversary nadogradnju, onda malo kasnije, ali navodno unutar 2 tjedna počevši od 2.8.2016.

  • deki1111ww

   nisam ni misli na insider

 • deki1111ww

  skoro sam kupio lumiu, pa nekontam sta je insajder i kako da vidim imaml insajder verziju iosa


  • Ako si skoro kupio Lumiju i ako se nisi prijavio u Insider program onda nisi Insider …evo kako provjeravas…Sve postavke/Sustav/O programu/ u podaci o uređaju klikneš na Dodatne informacije i pogledaj pod Međuverzija….
   10.0.10586.494 je službena verzija a 14393.5 je Insider verzija


   • Kao da se utrkujemo lol 😀


    • Mislis ako sam metuzalem da nisam brz 😉


     • Ma nitko ništa loše ne misli, najmanje ja… Nekad se ne slažemo u mišljenjima, ali rekao sam već, dragi ste mi svi tu 🙂
      Edit: meni je SloMo drugo ime, pa ti vidi 😛 Brzina je razvikana, precijenjena 🙂


     • Ma znam…zezam se..niti se ne trebamo u svemu slagati….to je normalno… 😉


  • iOS nemate na Lumiji, to je jedino sigurno 😛 😉 Windows Insider je Microsoftov program testiranja novog softvera koji je još u ranoj ili malo kasnijoj fazi razvoja, i više ili manje je pun rizika, pogotovo nije preporučljiv za instalaciju na bilo primarni ili jedini Lumia uređaj. Službena/oficijelna W10M verzija trenutno je 10586.494, a testna Insider Fast ring verzija je ona koja uskoro dolazi svim podržanim uređajima, to je 14393.xx. Koju imate, provjerite pod Postavke, Sustav, O programu, dodatne informacije.

 • Tomislav Lozančić

  Mislim da nema smisla raditi hard reset nakon nadogradnje. Isprobano na dva identična mobitela (l930) nikakve razlike nije bilo iako je na jednom redovito rađen “hr” nakon svake nadogradnje, a na drugom niti jednom. No, dobro, uzimam savjet kao validan, s obzirom da sam informatički laik.


  • Preporuka stoji….i neko to rade, ali i ja nikada do sada nisam radio hard reset nakon nadogradnje ako stvarno nije bilo potrebno…a nije…

   • salvator

    ja sam protiv hard reseta 🙂

   • L930Ri

    Ja bih to sročio na ovaj način: “Nakon velike nadogradnje preporuča se napraviti vraćanje na tvorničke postavke (“hard reset”) samo u slučaju potrebe, odnosno ako primijetite da sve propisane funkcije uređaja nisu operativne” 😉

    Ja iz praktičnih razloga nisam pobornik “hard reseta” nakon velike nadogradnje, osim ako primijetim gore navedene nedostatke.

  • nathan

   preporuka je bila hard reset nakon 8.1 na 10. jer se neke postavke nisu pravilno migrirale… no i to su sredili sa kumulativnim nadogradnjama.

   zadnja dva uredjaja (635 i 640) sto sam nadogradio sa 8.1 na 10 rade perfektno bez hard reseta 😉

   • Judge Judy

    635 sa 512mb rama?

    • nathan

     635 1GB, preko Update Advisor-a

     • Judge Judy

      Gdje si kupio?

     • nathan

      Kupljena u T-Mobile potkraj prosle godine.

      Vizualno se po nicem ne razlikuje od 512MB verzije.

      Jedino na kutiji sa strane (sitnim slovima) pise “Nokia 635 1GB”.

      Za 512Mb verziju pise samo “Nokia 635” – jedino tak mos razaznat bez da upalis.

      Kad upalis pod extras+info isto pise 1GB te Update Advisor propusta nadogradnju na W10M

 • Alen

  Ja mislim da ce oni pustit odma za sve a ne odugovlacit. Jel ako pogledamo puno ljudi su insideri i na pc i na mobile. I koriste zadnji bild zmaci za njih nema nikakve nadogradnje, znaci ostaju korisnici za sluzbenim buildovima a njih predpostavljam nema tako puno tako da je moje misljenje da ide za sve

 • Nokia4ever

  Jeli to ista verzija kao Redstone insider ili bolja i varnija?

  • Gagi990

   Ja mislim ista, meni na 1520 dobro radi, jedinu greksu sto sam primetio je to gore sto nekada ono gde su brze postavke nestane.I primetio sam vise ne radi povezivanje sa uredjajima kao sa tv i td, cak ni na 950, vec odmah prebaci u continium.

   • Nokia4ever

    Hvala Gagi990…lp

    • Gagi990

     A molim 😉 Tu sam uvek za pomoc 😛 Ko pita ne skita 😛 ahahahhaa Jel tako ? 😉


  • Za sada to je ista oznaka kao i na insideru 14393.5 ali dok ne dođe nadogradnja i vidimo koju oznaku ima ne može se ništa sto posto tvrditi…

 • Gagi990

  Otkud vam informacija da nakon nadogradnje na Redstone hard reset vraca na stariju verziju WM ? Ja kako znam jedino ako se ide preko WDRT onda se vraca ja mislim, mada mislim da nece vise nakon Redstona ni to.Nebuloza cista, ja kako znam i sada na insider kada uradis hard reset ostajes na redstonu ne vraca na officijalni. 🙂 Bespotrebno stvaranje konfuzije kod korisnika, bez zvanicne potvrde 🙂


  • Ovisno o uređaju – ako vraćaš neki koji je došao s Wp8.1 preko WDRT-a vrati na 8.1 dok 550, 650, 950 i Xl vrati na WM. Inače, kad god sam uradio hard reset ne vrati me na trenutnu verziju (ne na .494 nego na .420 i sl.). A potvrdu ćemo imat kad nadogradimo i napravimo hard reset, što i piše 😉

   • Gagi990

    Ja mislim da ce oni skroz WP8.1 povuci sa WDRT jer nema vise potrebe da bude, jer ko je nadogradio na Redston sigurno nece vracati na WP8.1.A sto se tice hard reset to je za mene vracanje fabricki postavki kada sam uradio neki dan na Lumiji 950 me vratio na 494. tj zadnju nadogradnju.E preko WDRT nisam radio jer nisam imao poterbe pa ne znam na koji vraca ja mislim na 107 ili 218, ali hard reset nije kako ja znam WDRT vec fabricko restartovanje, soft je kada restartujes onako.Ja mislim da ti strasno gresis, na 1520 sam isto radio hard reset i ostavio me naverziji kojoj jesam, a WDRT je ustvari flesovanje uredjaja stavljanje officijalnog roma, kojeg oni stave na server da bude glavni.Hard reset samo brise podatke i reinstalira sistem na verziji kojoj jeste, ne vraca ti verziju nazad.Da vraca na stariju verziju ja bih odmah sa redstona vratio na officijalni pa vratio na full kada sada izadje, a posto moramo da vratim na WP8.1 pa na WM10 mrsko mi to raditi preko WDRT.


    • Na Lumiji 950 i 535 kada sam na službenom OS-u radio Hard Reset nije me vratilo na .494 već na prethodnu verziju. Znam da sam morao jednu nadogradnju odradit jer je bila dostupna što mi je bilo čudno. Možda sam nešto pobrkao, napravit ću HR na L830 pa javim.

   • Hatunic

    Ma nije brate tacno hard reset bez obzira koji je uređaj vraca na poslednju verziju koja je bila instalirana na telefonu.A preko WDRT vraca na fabricku sa kojom je telefon i dosao.

 • Vlatko

  Znaci, nakon hard reseta vjerojatno ce mi se mobitel (640XL) vratiti na win 8.1?


  • Neće ti se vratiti ako imaš instaliran W10M, ali u slućaju da radiš hard reset prije nego što ga napraviš spoji Lumiju preko WDRT programa da ti server zapamti koju zadnju verziju w10M imaš na njoj.

   • Vlatko

    Da, imam W10M instaliran.
    Bit ce sta bude 🙂

   • salvator

    odkad mi je krepala win vista,već 2 god.+nemam komp nego samo lumie,630pa640XL,tako da svu nadogradnju radim preko moba i nadam se da će sve ići svojim putem bez hard reseta i wdrt-ova lili griješim.sutra kad budem nabavljao novi komp biće win10 i nadam se da će sve štimat i da ću bit zadovoljan.meni dosta.

 • dmessia

  i za starije uređaje od 512 ram napraviti Win 10 Lite.. Zasto izgubiti svw kada jednostavno mogu zadrzati ..postojece. Vecini ne treba continum opcija, iris scanner, Wifi cahrging, i jos puno, puno toga.. osobno imam L930, od kada je izasao i to je mozda moja ponajbolja odluka ( iako sam razmisljanja da bi ga mogao mjenjati za L1520 iskljucivo zbog baterije ), skoro vec tri godine uzivam u aparatu od 8.1 pa do sada zadnjeg inider build i doslovno nemam potrebe za novim aparatom. I vjerujem da bi sa svakim uređajem tako trebalo biti..

  • Alen

   Kakvo je stanje sa baterijom na zadnjem bildu redstone?

   • Nokia4ever

    Več nekoliko builda isto na 950xl…skoro celi dan u umjerenom korištenju bez igranja igric!

 • PireView

  U insider aplikaciju treba dodati “Legacy”, za starije uredjaje i starije buildove. Predloziti M$-u.


  • Predloži onda u Windows Feedback (Povratne informacije)