Video: Vizija Nokije za 2016. godinu

nokia SFNokia je na službenom YouTube kanalu objavila video naslova ‘Nokia vision 2016’. Video je pun emocija i ponosa na dostignuća čovječansta i Nokije te tvrtki koje je Nokia kupila. U videu se spominje važnost 5G tehnologije, Internet of Things te se šalje poruka da tehnologija treba služiti čovjeku, a ne obratno. Video pogledajte u nastavku.

via

Tags:,

 • Govorim o otkazima u odjelu za kamere smartfona ne otatku tvrtke. Zeiss je svugdje prisutan dok samo ovaj dio ima partnere poput microsofta, Sonyja i drugih


 • Vidio na njihovim stranicama da imaju ekskluzivan ugovor sa nekoliko tvrtki (Sony, microsoft, Logitech…) Poslao im upit pa ćemo vidit kako će u budućnosti radit.

  • Gagi990

   Pa bio je i ugovor negde pogledaj na netu ima li jos gde, ali imaju exluzivne ugovor to sam bas citao, da nemaju nebi sigurno Samsung i Apple sjedili i ne dogovorili sa Zeissom.Drugo Nokia nema nista sa ovim telefonima vec HMD a oni nemaju toliko para da se sada razbacuju, da je Nokia sigurna u uspeh telefona sigurno bi sama nasla da neko za nju pravi telefone a ne prodala licencu za ime.Logicno da bi Nokia ulagala a ne prodavala tj izdavala 🙂 A najvazniji niti ja niti vecina nebi Nokiu sa andoridom iz koga razloga jer ako vec hoce Nokia dusu a Nokia je uvek se razlikovala od drugih osim kvaliteta izrade i inovacijama tako i OS.A jedini OS koji valja je iOS i WM, a android vodi dominaciju jer su ih veci proizvodjaci prihvatili a i stvorili su ga ti isti, a Kinezi furaju andoroid.A Microsoft ne vidi potecijal i ne vidi kako bi uspeo da se probije a jedini nacin su operateri.Najveca mozda greska i jeste sto Nokia nije nastavila da pravi telefone i da pomaze Microsoftu oko OS, mozda bi danas vidjeli najjace Lumia i najjaci sistem i skroz drugaicji nego sada.


   • Ja bih uzeo Nokiju sa W10M, da je Nokia i dalje proizvođač HW a MS SW. Zar to već nisam napravio prije 2god.? Uzeo bih Nokiju i ovu današnju sa W10M gore, ako nema ničeg iz MS. Nokia na Androidu? Ne!

 • salvator

  neznam zašto nokia nebi ugurala win10 na svoj smartphone,točnije tri,niži,srednji i viši razred.ja bih prvi uzeo srednji model sa zeissom ala 640XL..

  • hapz

   heheh sad će zbog tebe………
   imaš microsoft pa uživaj u tom brendu

   • salvator

    meni je dobar,neznam za tebe


  • zato što se našla sa windowsom u poziciji kakva je dosad bila, a to je da je nokija gotovo nestala u mobilnom okruzenju

 • Nokia4ever

  Želim jim uspešan povratak na scenu…ako jim uspe pobjedit Zeissa sa grafenom cam onda su na pravom putu…da vidimo i to!


  • Ma imat ćeoni Zeiss optiku i u svojim uređajima

   • Gagi990

    To nikad osim ako Microsoft ne raskine ugovor ako pratiš situaciju.Klauzula ugovora je da Zeiss ekskluzivno je pomagao izradi Nokia kamera tj danas Microsoft kamera.I Zeiss je potpisao ugovor sa Microsoftom, ima sa Logitechom za web kamere i za Sony za kamere i fotoaparate, ali ne i za telefone od Sonya.Tako da Nokia vise nikada neće nositi Zeiss logo i kvalitet osim ako Microsoft ne raskine ugovor sa Microsoftom.A i da raskine možda nekada sigurno ce uzeti novi ugovor sa Zeisom ce pre ugrabiti Samsung ili Apple.A opet kažem Nokia ne pravi telefone već HMD, samo ce nositi nalepnicu Nokie, neće oni imati velike pare i ovo za grafena kameru cisto sumnjam.I opet gledam i članak sto ste objavili kao kamera od grafena a slike sto sam video na drugim šahtovima i specifikacije ništa od wau efekta.I ta kamera od grafena trebace dosta da se ulozi da bude bolja od drugih.A Nokia logo može jedino uspeti ako budu pruzali podršku android telefonima primer za low 1 godinu update, za medium 2 a za top 3 godine update.Najbolje je bilo da je Nokia sama shvatila gde gresi i da nikada nije prodala odjeljenje za uredjaje, na vreme skratila radnu snagu i nastavila da razvija jedan od ona tri sistema ili da su pametnije dogovorili sa Microsoftom oko softvera a da je Nokia ostala da pravi telefone.


    • Kada su prodavali Odjel, receno je svim dobavljačima da Nokia ostaje i dalje njihov partner za buduca poslovanja i da zadrzavaju postojece ugovore. Nema sta tu Microsoft nakon sto prođe 2 godine od prodaje Odjela, odnosno dok ne budu mogli reklamirati nove uređaje. Zeiss ih moze snabdijevati optikom kao bilo koga drugoga. To je njihovo pravo, oni su razvili optiku za Lumije pa mogu i za Nokije u suradnji sa HMDGlobal ili technologies odjelom. Vidis, nisam razmisljao tko je napravio optiku za Ozo… Idem pronjuskat

     • Idijot

      Rečeno je da ostaju partneri,ali sa MDG,odnosno odjelom uređaja koji je prešao Microsoftu.A Leica jedino što je radila s Huaweijem je pomogla u izradi algoritama.Kamera nema apsolutno nikakve veze s Leicom.Mislim da Zeiss ne smije radit kamere za bilo koga osim za Microsoft.Već bi se oni dokopali više love da smiju.


     • Nisam dalje trazio ali je ovo apsurdno jer bi Zeiss već trebao dijeliti otkaze radi manjeg obima posla i zarade gledajući da Microsoft vise ne proizvodi nove Lumije. Ako se jesu zastitili mozda se to odnosi na dizajn leća i pisanje Zeiss na poleđini uređaja. Nisam siguran ali mi se cini da Oni mogu raditi leće i za druge samo s manje pompe oko posla.

     • Idijot

      Ne slažem se.Pa nije njima Microsoft (i bivša Nokia) jedini izvor zarade.Pa nisu im ni blizu.Proizvode leće za sve od špijunskih kamera do teleskopa.Baš je nedavno bilo da su radili leću za teleskop na nekom otoku (mislim da je negdje oko Hawaiija).Leća je bila debela 2 m!Izrada te leće je sigurno koštala više nego što dobe na godišnjoj bazi od Microsofta.


     • Postoji jedan odjel, radna skupina koja radi lece za mobilne uređaje, odnosno onda Nokiju/Microsoft. Upoznao ljude, pričali… Nije bas da su striktno vezani samo za Lumije jer bi ti dobili otkaz, a nisu. Mogu oni raditi leće i za druge samo određene karakteristike su specifične za Lumije. Mislim da su čak oni i vlasnici patenata za te leće…

     • Idijot

      Pa naravno da je tako. ☺ Uvijek postoji odjel/radna skupina,ali oni razvijaju leće i proizvode module.Jel znaš možda koliko zaposlenih je na tom odjelu?Ovo ozbiljno pitam jer me zanima.Mislim da broj ne ovisi o proizvodnji kamera,odnosno uređaja.Mislim da im broj ovisi o mogućnosti razvoja leće i modula,odnosno koliko Microsoft (prije Nokia) plati da se razvijaju leće.


     • ja sam se s njima upoznao tamo početkom 2014. na MWC-u. Davno je to bilo, ali su bili oboje fizičari taj dan kad sam pričao s njima. Ne znam koliko ih radi ali imaju ugovore kao što je Gagi rekao samo sa Sonyjem, Microsoftom, Logitechom i još jednom tvrtkom. Poslao upit pa ću vidit kako će raditi i mogu li s Nokijom.

  • wwqwqw

   ali “JIM” HAHAHAHA


 • Evo na 2.01 i slika Dubrovnika, mala i velika Petka. odličan video koji dokazuje staru filozofiju Nokije, organsku tehnologiju, odnosno tehnologiju sa ljudskim dodirom.