CEO AdDuplexa objasnio kako Microsoft uništava Windows ekosustav

trgovina

CEO AdDuplexa Alan Mendelevich objavio je poprilično iznenađujuć tekst u kojem je najavio odustajanje od daljnjeg razvoja aplikacije AppRaisin, koja je stavljena u fazu održavanja, te na neki način argumentirano optužio Microsoft za propalu monetizaciju ulaganja. Alan je svjestan da je primarno on sam kriv jer je svoje procjene temeljio na informacijama koje su dolazile iz Microsofta, a ne na realinim tržišnim zbivanjima. Ukazao je i na netransparentnost Microsoftove Trgovine koja koči izdavače aplikacija u rastu.

Alan je zajedno s timom krajem prošle godine u Trgovini objavio aplikaciju AppRaisin. Aplikacija je bila neko vrijeme u izradi, a odlučeno je da bude UWP formata za Windows 10 uređaje. Vrijeme objave predviđeno je za kraj 2015. jer je tada “najavljen” dolazak Windows 10 Mobile OS-a na tržište. Isto tako Alan nije htio raditi Windows Phone 8.1 aplikaciju jer je Microsoft obećao da će sve Windows Phone 8.1 uređaje nadograditi na Windows 10 Mobile (obećano oko 14. minute ovdje).

Za programere aplikacija, Microsoftovo odgađanje puštanja W10M OS-a i otpisivanje polovice Windows smartfona u uporabi bila je jako loša vijest. Najprije je odgađanje odgodilo povrat od investiranja u UWP aplikacije skoro 4 mjeseca, a nakon toga je Microsoft pola tržišta zakinuo za novi OS. Da bi za izdavače UWP aplikacija stvar bila gora, Windows 10 Mobile može se na podržane starije uređaje preuzeti samo preko aplikacije, a ne sistemski preko ugrađene opcije za nadograđivanje sustava. To je rezultiralo nadograđivanjem svega 12% od ukupnih Windows smartfona u uporabi. Koliko je to kaotično bilo za programere ili bolje rečeno za ovog programera, Alan je objasnio jednostavnom računicom.

trgovina

Da bi njegova aplikacija bila profitabilna, odnosno da prihodi pokriju troškove razvoja, Alan i njegov tim procjenili su da im treba 100.000 aktivnih korisnika mjesečno, a taj cilj su prema vlastitim prognozama trebali ostvariti u roku od godinu dana. AppRaisin trenutno broji 25.000 mjesečnih korisnika uz 1-2 tisuće dodatnih svaki mjesec. Da je Microsoft za sve uređaje izdao nadogradnju kao što je obećao, tada bi oko 7 puta više uređaja koristilo Windows 10 Mobile, a AppRaisin bi tada u teoriji imao preko 150.000 mjesečno aktivnih korisnika. Naravno, ovo je gruba procjena i postoje drugi elementi koji utječu na broj preuzimanja aplikacija, ali s Microsoftom i ti drugi elementi nisu olakšavajući faktor, već upravo suprotno.

Alan se nadao kada je AppRaisin startao da će mu Microsoft preko Trgovine pomoći da mu aplikacija bude bolje vidljiva. Očekivao je da će se naći i na listama najpopularnijih, najboljih ili novih aplikacija, ali to se nije dogodilo. AppRaisin je aplikacija preko koje korisnici prijavljuju i ocijenjuju druge aplikacije i nadogradnje aplikacija. Aplikacija globalno drži visoku ocijenu 4.8. Nakon par mjeseci strpljenja i slanja upita Microsoftu, Microsoft je odgovorio da aplikacija još nije zadovoljila parametre da bude na tim listama. Nakon nastavka zapitkivanja, zaposlenici su mu objasnili da na top liste ne stavljaju aplikacije koje potencijalno ugrožavaju autorska prava (torenti), aplikacije s eksplicitnijim sadržajima i aplikacije koje promoviraju druge aplikacije. Tragedija je u tome što to nije navedeno u uvjetima korištenje Windows Trgovine za programere. Apple ima rigorozniju politiku po ovom pitanju, ali sve je navedeno u uvjetima korištenja.

Dodatnu hrpu nedostataka Windows Trgovine možete pročitati u izvornoj objavi.