Dokaz da budući #Nokia uređaji neće biti ‘Kinezi’ s Nokia naljepnicom

Nokia-C1-Rumor

Kada je Nokia otkrila shemu po kojoj će svoj brend vratiti na tržište, mnogi su, uključujući i autore bloga, bili sumnjičavi oko kvalitete i razvoja Nokia brendiranih Android smartfona i tableta. Nokia se osigurala mjestom u upravi novoosnovane finske tvrtke HMD, a više puta su naglasili da će kontrolirati sve procese od razvoja do prodaje kako bi uređaj zadovoljio uvjete za nošenje Nokia brenda. To većini nije dovoljno dobro jamstvo i, realno govoreći, koliko smisla ima ovo što Nokia tvrdi vidjet ćemo isključivo kada se prvi uređaji pojave na tržištu.

Surfanjem kroz Nokijine kororativne stranice pronašli smo par oglasa za posao u Nokia Technologies odjelu koji ulijevaju nadu u istinitost i ostvarivost Nokijinog obećanja o kvaliteti budućih ‘Kineza’. Kažem, odnosno pišem ‘Kineza’ zato što će se uređaj proizvoditi u Kini, a proizvodit će ih Foxconn. Nokia i HMD nas uvjeravaju kako ovdje neće biti riječ o generičkom dizajnu na koji je nalijepljen neki brend, već da će uređaji biti dizjanirani od strane HMD-a, uz nadglednje Nokije.

Nokia

Nego, vratimo se natrag na oglase za posao: Nokia Technologies traži ‘Voditelja “doživljaja brenda(!?)” za partnerstva licenciranje brenda’ (eng. Head of Brand Experience for Brand Partnership) i ‘Menadžera brenda za partnerstva licenciranja brenda’ (eng. Brand Manager for Brand Partnership). Opis posla za prvu pozciju glasi:

Odgovornost za nadgledanje i odobravanje aktivnosti vezanih za brend i marketing te planiranje i izvršavanje tih aktivnosti na svim tržištima. Uska suradnja s timom menadžera brenda.

  • Čuvar vrijednosti brenda i stručnjak u dnevnom planiranju i izvršavanju aktivnosti vezanih za licenciranje brenda za smartfone i tableta
  • Naobrazba PR tima i odobravanje korištenja Nokia brenda u marketinške svrhe
  • Praćenje i usmjeravanje poslovanja licenciranja tako da prati strategije matične tvrtke Nokije
  • Pomoć, ukazivanje i ispravljanje grešaka koje bi naštetile brendu (prvenstveno kvalitete uređaja)

Za drugu traženu poziciju menadžera brenda opis posla je:

Izvještavanje nadređenog (Head of Brand Experience) i rad oko naobrazbe, planiranja i odobravanja aktivnosti vezanih za Nokia brend.

  • Podrška ‘Head of Brand Experience’ u zaštiti i rastu Nokia brenda
  • Razvoj i širenje brenda kroz različite regije
  • Nadgledanje regionalnog marketinga 
  • Pomoć u naobrazbi PR tima HMD-a
  • Ispitivanje mišljenja o brendu u regijama
  • Nadgledanje izvršavanja obveza partnera u regijama

Prema navedenim opisima radnih mjesta možemo biti manje skeptični prema kvaliteti nadolazećih uređaja, a što je za tvrtku još bitnije – marketinga. Nokia Technologies angažirat će tim stručnjaka koji će nadgledat razvoj Nokia brendiranih uređaja i ispravljat svako odstupanje od propisanih normi. Pomno će nadlgedati korištenje Nokia brenda u marketinške svrhe te nadzirati rad PR timova kako globalno, tako i u pojedinim regijama.