EU ponovno zakazala u zaštiti europskih tvrtki

eu

Prije dvije godine Europska Unija i Kina dogovorile su se oko “uvođenja” reda u tržište telekomunikacijske opreme. Europske tvrtke, točnije Nokia i Ericsson čine više od polovice svjetksog tržišta mrežne infrastrukture, a drugom polovicom najviše dominiraju Kinezi Huawei i ZTE. Uz punu potporu kineske vlade, Huawei i ZTE, a posebno Huawei, posljednjih godina značajno napreduju u osvajanju tržišta telekomunikacijske opreme ne toliko kvalitetom, koliko nisko cijenom.

Wireless telecom market

U 2014. godini EU je odustala od uvođenja poreza, odnosno carine na uvezenu telekomunikacijsku opremu kineskih proizvođača u zamjenu za osiguravanje europskim proizvođačima korektno tržišno natjecanje na kineskom tržištu. Povodom tog dogovora obećano je osnivanje nezavisnog odbora koji će nadzirati tržište i paziti da ne dođe do ‘dumpinga’, odnosno rušenja cijena ispod razine isplativosti, što je odlika kineskih proizvođača zbog potpore kineskih vlasti. Taj odbor još nije osnovan, a kineski proizvođači nastavili su s rastom, dok su europski zabilježili smanjenje narudžbi na nekim područjima. Europski birokrati tvrde da se Kina ne drži dogovora, što je bilo za očekivat. Koliko god Kina uvjeravala Zapad, ona nije tržišno gospodarstvo, već gospodarstvo pod kontrolom države koja je žestoko orijentirana na izvoz. Zbog jakog izvoza u određene EU zemlje, velik broj članica ne želi uvesti dodatne carine na kinesku opremu, a slična situacija je i po pitanju solarnih ploča, aluminija i čelika.

U svakom slučaju, EU se opet pokazala nesposobnom u zaštiti svojih tvrtki, dok tvrtke iz SAD-a i Kine nezaustavljivo rastu i, uz potpore svojih vlada, otimaju tržište europskim proizvođačima. EU ne treba i ne smije svojim tvrtkama davati tržišnu prednost i time sprječavati napredak konkurencije koja sa sobom nosi i inovacije, ali kada dvije najjače svjetske ekonomije ne igraju prema pravilima, EU im treba vratiti istom mjerom.

Izvor: WSJ