EU ponovno zakazala u zaštiti europskih tvrtki

eu

Prije dvije godine Europska Unija i Kina dogovorile su se oko “uvođenja” reda u tržište telekomunikacijske opreme. Europske tvrtke, točnije Nokia i Ericsson čine više od polovice svjetksog tržišta mrežne infrastrukture, a drugom polovicom najviše dominiraju Kinezi Huawei i ZTE. Uz punu potporu kineske vlade, Huawei i ZTE, a posebno Huawei, posljednjih godina značajno napreduju u osvajanju tržišta telekomunikacijske opreme ne toliko kvalitetom, koliko nisko cijenom.

Wireless telecom market

U 2014. godini EU je odustala od uvođenja poreza, odnosno carine na uvezenu telekomunikacijsku opremu kineskih proizvođača u zamjenu za osiguravanje europskim proizvođačima korektno tržišno natjecanje na kineskom tržištu. Povodom tog dogovora obećano je osnivanje nezavisnog odbora koji će nadzirati tržište i paziti da ne dođe do ‘dumpinga’, odnosno rušenja cijena ispod razine isplativosti, što je odlika kineskih proizvođača zbog potpore kineskih vlasti. Taj odbor još nije osnovan, a kineski proizvođači nastavili su s rastom, dok su europski zabilježili smanjenje narudžbi na nekim područjima. Europski birokrati tvrde da se Kina ne drži dogovora, što je bilo za očekivat. Koliko god Kina uvjeravala Zapad, ona nije tržišno gospodarstvo, već gospodarstvo pod kontrolom države koja je žestoko orijentirana na izvoz. Zbog jakog izvoza u određene EU zemlje, velik broj članica ne želi uvesti dodatne carine na kinesku opremu, a slična situacija je i po pitanju solarnih ploča, aluminija i čelika.

U svakom slučaju, EU se opet pokazala nesposobnom u zaštiti svojih tvrtki, dok tvrtke iz SAD-a i Kine nezaustavljivo rastu i, uz potpore svojih vlada, otimaju tržište europskim proizvođačima. EU ne treba i ne smije svojim tvrtkama davati tržišnu prednost i time sprječavati napredak konkurencije koja sa sobom nosi i inovacije, ali kada dvije najjače svjetske ekonomije ne igraju prema pravilima, EU im treba vratiti istom mjerom.

Izvor: WSJ

 • Nokia4ever

  Uvek sam kazao radnici su jedina svetla tačka sve na više sama banda koja si štiti leđa…opet če treba veliki punt i bagru uništit!

 • dxdy

  naravno da će ljudi upirati prstom u EU kako je kriva za sve a ne u korumpirane i nesposobne političare. naravno da u SAD-u je povoljnija situacija jer nije 28 korumpiranih država već se oni bore za svoje, a u EU svatko u svoj džep prvo gleda i lakše je kinezima podmititi nekoga u EU nego u SAD-u


  • Lijepo piše da “neće prianjati zajedno…” 🙂 Željezo i pijesak se ne da pomiješat (osim ako je željezo u formi praha, a nije) 🙂


  • Pa EU vode ti političari tako da kada kriviš EU ne kriviš koncept koji bi EU kao trebala predstavljat, već nesposobno vodstvo.

   • dxdy

    ali fućkaš ti tvrtke koje kuže kako kinezi posluju i onda kukaju jer su ih kinezi preduhitrili… ispada da su kineski “kapitalisti” poduzetniji od zapadnih kapitalista. EU birokracija je takva kakva je i ako oni sami (tvrtke) ne budu vršili pritisak (na lijep ili grub) način na nju onda i zaslužuju da ih kinezi i ameri pregaze… pazi oni se izvlače na birokraciju jer ne žele vlastite političare prozivati jer na kraju su ti lokalni političari ti koji bi trebali se boriti za tvrtke iz svojih država… neće EU birokaracija sad reći, a idemo se mi za Nokiju boriti protiv kineza… to moraju obaviti finski političari pri EU da lobiraju, da guraju zakone, olakšice i drugo što im je potrebno da pokrenu tu birokraciju da radi svoj posao…na kraju boli mene ona stvar kao i 90% stanovništa EU da li će nešto biti Made in Finska ili Made in China… na kraju je cijena krajnjeg proizvoda ta koja odlučuje i ako EU tvrtke ne mogu to isposlovat same su si krive… u ljubavi i ratu nema pravila… a sigurno trgovina nije ljubav…