Glasine: U sljedećih 6 mjeseci stižu 4 Nokia uređaja

nokia party2Azijski blog VTECH od pouzdanih izvora dobio je informaciju da su u pripremi 4 Nokia brendirana uređaja koja bi se na tržištu trebala pojaviti u sljedećih 6 mjeseci.

Koliko me tradicionalni kineski služi, do kraja godine stižu 2 featurephone uređaja koja će u potpunosti proizvoditi FIH Mobile, tvrtka u vlasništvu Foxconna. Sljedeće godine, prema periodu od 6 mjeseci do veljače (2. mjesec) sljedeće godine, možemo očekivati dva Android smartfona od kojih će barem jedan imat odličnu kameru.

Prema informacijama senzor uređaja s boljom kamerom će biti temeljen na grafenu. Valja spomenuti kako grafen u senzoru ima i do 1000 puta veću osjetljivost na svjetlo od standardnih CMOS senzora. Nokia već duže vrijeme proučava ovaj revolucionarni spoj pa nije ni čudno da će ga upotrijebiti u svojim mobilnim uređajima. Kako Nokia kroz svoj Nokia Technologies odjel direktno kontrolira buduće smartfone sa svojim imenom, ne ćudi korištenje vlastitih izuma koji su prijeko potrebni za kreiranje tzv. „WoW“ efekta.

Ranije glasine otkrila su da Nokia i HMD rade na dva Android flagshipa identičnih specifikacija, ali različite veličine zaslona. Vremensko pojavljivanje tih uređaja optimistično je planirano za kraj 2016., a prema ovim glasinama moguće je da je to pomaknuto na početak 2017. godine. Ono najzanimljvije i najinovativnije na novim Nokijama trebla bi biti kamera čiji bi senzor navodno bio izrađen od grafena.

Izvor

 

 

Eng

Asian technology blog VTECH found out from reliable sources that Nokia will present 4 new mobile phones in the next 6 months. Two of those will be feature phones, and remaining two new smartphones that will use new Android Nougat platform. One of the smartphones will have great camera performance since its sensor will be based on graphene, revolutionary compound that will be 1000 times more sensitive to light than standard CMOS camera sensors.

There is no new information regarding new hardware specifications, so we will have to be more patient there. But from already leaked information, new Nokia smartphones will be decent flagship phones.

 • Nermin

  Nema nista od velikog povratka.Prvo moraju napraviti iznadprosjecan uredzja baziran na odlicnoj autonomiji 8to u Android svijetu fali) ,drugo mora imati u sebi sve tehnologije danasnjice i trece i najvaznije CIJENA MORA BITI NIZA OD KONKURENCIJE.Ali ne niska u smislu 100 dolara vec bukvalno da im se flegsih vrti oko 400 Eura MAX.

 • Nokia4ever

  To znači da Zeiss ne ide na Nokio nego na SP…biče zanimljiv dvoboj…čekam ovo!


  • Za sada se jos ne zna, ali je to izgledno. Mislim da Nokia ima dovoljno patenata a Foxconn znanja u izradi komponenti kamera. Danas je lako sredit modul kamere ali sve skupa upakirat je problem. Mozda Juha Alakarhu buderadio na razvoju senzora sa grafenom unutar OZO tima pa plasira kamere prema HMDGlobalu

   • Nokia4ever

    Pa može bolja kamera od Zeissa još da bude?

    • PureView

     Zeiss su leće, ne optički senzor. Dakle polirana konkavna i konveksna stakla ispred samog senzora.

     Dakle moguće je da će netko drugi pored Zeissa proizvoditi leće za optičke senzore, možda ne tako savršene kao Zeiss koji to radi godinama, ali svakako bolje od plastične pločice
     koje se nalaze na uređajima bez Zeiss leća.

     • Nokia4ever

      Aha puno ti fala!

     • Nokia4ever

      Obojici!

     • Nermin

      Moje misljenje je a rezultati dokazuju da najbolje senzore koristi Sony odnosno proizvodi.

     • PureView

      U zadnjih 5 godina je Toshiba radila najbolje CMOS senzore.
      Sony ima jako dobre senzore, no software im je tako loš da ni ne mogu iskoristiti svu blagodat svojih senzora.
      Samsung ih mnogo bolje iskorištava zbog boljeg softwarea.

      No vidjet ćemo što dolazi iz Nokijinog teama. Očekuje nas zanimljiv kraj godine.


     • Govorka se da je riječ o skroz novom senzor od grafena koji nema veze s CMOS senzorima tako da su svi amateri na tom području. Nokia je patentirala način izrade i vjerojatno će nać pouzdanog partnera za proizvodnju…

     • Nermin

      Prvo imali smo Toshiba senzore u HTC M9 i pokazali su se jako losim.Sony dobavlja senzore za iPhone ,90% Kineskih proizvodzaca kupuje Sony senozore.Na dalje mislim da se nesto muckalo i bile su glasine da je Sony ili ce kupiti poslovanje od Toshibe.Prodaja senzora i konzola odrzava Sony u zivotu kao kompaniju.Forca Sony.


     • Pa rade leće za OZO koji ima odlične snimke, ne vidim zašto ne bi istu tehniku stavili i u Nokia smartfone. Nije problem hardver, po meni je najveći problem sve dobro složit sa softverom

     • Idijot

      Koliko sam shvatio,Zeiss radi leće,ali i sami modul kamere po Nokijinim patentima (vjerojatno je komplicirano pakirat i slat tako male leće).S tim da su i Zeiss leće “plastične”. ☺ Ali imaju najbolju tehnologiju proizvodnje i obrade plastičnih leća i zato su ušli u suradnju s Nokijom.


    • Može, nije Zeiss bogom dan. On je jedan od najboljih proizvođača optičkih elemenata, ali ima i jednako dobrih drugih kompanija.

 • dmessia

  Jedva cekam :))))