Kineski brand #Uhans koristi #Nokia brand za promoviranje svojeg jeftinog androida

uhans 101

Svima nam je poznato da je Nokia prepoznala vrijednost vlastitog branda, s obzirom da ćemo kasnije ove godine ugledati vrlo vjerojatno dva nova Nokia smartfona. Međutim, vrijednost Nokia branda prepoznaju i drugi proizvođači, poput kineskog branda Uhans koji je napravio novi uređaj Uhans 101 i posvetio ga legendarnoj Nokiji 1100, koja se prodala u preko 15 milijuna primjeraka diljem svijeta. Kada pogledamo dizajn uređaja, na prvu je vidljivo kako on i nema baš mnogo dodirnih točaka s Nokijom 1100, već je riječ o vješto smišljenom marketingu gdje se korištenjem imena Nokije želi postići bolja pozicioniranost na tržištu. Naravno, nije svi ni u posvećenosti jer je Uhans napravio uređaj koji bi trebao biti sve ono što je Nokia 1100 predstavljala, odnosno, kompaktan, čvrst, izdržljiv i nadasve isplativ.

Uhans-A101.jpg

Nisam siguran može li uređaj postići prodaju kao Nokia 1100, ali sigurno će naići na odobravanje dobrog dijela kineskog tržišta. Prema dostupnim informacijama, Uhans 101 dolazi s 5 inčnim zaslonom, četverojezgrenim MediaTek procesorom, Androidom 6.0 i cijenom od ispod 70$ (472 kn prije poreza).

uhans 101 nokia

E sad, bit svega nije promocija još jednog kineskog uređaja već prepoznavanje Nokije kao vrijednog branda. Dapače, izgledno je da će budući Nokia smartfoni napraviti dobar odjek na tržištu, a isto tako i novi osnovni uređaji na tržištu jeftinih uređaja gdje Nokia brand još uvijek dominira i gdje su zarade velike. Ovoga puta je Nokia nešto opreznija jer ide u proces s malo rizika preko tvrtke HMDGlobal (koja je satkana od bivših Nokijaša), no jedna stvar je poprilično  izložena riziku. Nokia brand. Upravo zbog toga Nokia neće dopustiti olako vraćanje natrag u igru, već će dobro kontrolirati nastanak uređaja kako bi oni opravdano nosili njeno ime.

Uhansu želimo sve najbolje :).

Via


 • Vama je ovo simpatično, meni je ovo temelj za nekakvu Nokijinu tužbu prema uhancu 🙂


  • Ako se bude prodavalo izvan Kine, a neće, onda ih mogu tužiti ako će u promociji upotreblkavat zaštićene Nokijine oznake. Ali, u Kini je nemoguće dobit spor protiv kineske tvrtke. Zapravo jedino u Europi može ne-europska tvrtka tužit europsku i dobit.

 • MarkoMS

  Jedna sugestija. Kasnije ove godine, ranije ovog mjeseca, kasnije ovog tjedna… To nije uviježeno kod nas. Tako govore amerikanci i to je doslovan prijevod.

 • kinzi

  gistro Nokia

 • Nokia4ever

  Da mi je znati koliko patenata od Nokie sad radi u drugim smartphonima…to je mogao MS sve naplatiti…zajedno su mogli doči na vrh sa uzajemnim radom…šteta stvarno jer Lumia odlazi a Nokia i SP dolaze svak svojim putem…imao sam u ruci S7edge i mojo 950xl…dizajn ko dan i noč…to su mogli dobit od Nokie ali ne…šteta stvarno!


  • Pa puno, samo šta Kina baš i nije plodno tlo za tužbe velikih kompanija. Patenti se uglavnom plaćaju na uređaje/brandove koji idu osvajati svjetska tržišta. Primjer, Lenovo, Huawei i OnePlus (samo za plus 3) su platili patente. Drugi uopće nisu ali se ne prodaju van Kine. Druga stvar je što se ti uređaji LeEco, Zoppo i drugi brandovi nižih klasa mogu kupiti preko web shopova.
   Hoće li Nokia tužiti ili ne ostaje pitanje, ali ovdje je riječ o korištenju Nokia imena pa bi mogli, međutim ime je spomenuto indirektno i dobra je reklama i Nokiji koliko kinezu.