Na današnji dan predstavljena #Maemo #Nokia #N900

Nokia N900

Na današnji dan je svjetlo dana, prije dobrih 7 godina, ugledala Nokia N900, nasljednik Internet tableta Nokije N810. Dok je njen prethodnik bio namijenjen pregledavanju sadržaja na internetu, Nokia N900 je bila punokrvni smartfon. Ono što ju je razlikovalo od ostalih uređaja je bio Maemo Os koji je s njom službeno predstavljen. Ovaj uređaj je svijetu detaljno predstavljen na Nokia World događaju koji se održao 02.09.2009. godine u Stuttgartu (Njemačka). Paralelno s njom još su predstavljeni Nokia X6 i X3, kao i E serija uređaja.

Nokia N900 2

N900 je stigao sa OMAP 3430 ARM Cortex-A8 procesorom, 256 MB RAM-a uz još dodatnih 768 MB internog sadržaja što je kontrolirao Os. Onda je uređaj imao ekstremno velikih 32 GB interne memorije, proširive sa microSD memorijskom karticom do 16 GB. Optiku 5MP kamere je radio Zeiss, a tu su još  bili GPS, stereo FM radio, FM trasmitter, WiFi, BT i hardverska QWERTY tipkovnica koja se podvlačila pod 3.5 inčni zaslon rezolucije 800×480 piksela. Baterija uređaja je bila kapaciteta 1320 mAh što je bilo izvrsno za doba pojavljivanja uređaja.

Nokia N900 usb otg

Uređaj zbog novog os-a i nije bio prodavan u rekordnim količinama ali je naznačio početak MeeGo os-a, nastanak Nokije N950 i kasnije Jolla uređaja zajedno sa Sailfish platformom. Svojevremeno je bio uz Symbiane jedan od boljih uređaja koji je iz kutije donosio mnoge opcije, od kojih neke nemaju ni današnji najbolji uređaji. Eto, lijepo se tu i tamo prisjetiti bogate povijesti Nokia branda koji će nam se uskoro vratiti u novom ruhu, nadam se jednako zanimljivom kao što je svojevremeno bio.


 • Ja mislio da si joj postao vlasnik, kad ono :). Imao sam se prilike igrati s njim ali ga na žalost nikada nisam posjedovao.

  • Idijot

   Nisam takav.Bilo što nađeno na avionu pokušam vratit vlasniku.


   • La la, di je moja zlatna poluga što mi je ostala u avionu prije 3 mjeseca 🙂

 • dmessia

  Imam ga jos doma, ko novi! Zanimljivo je da mi je i dan danas mi je fanscinantan ali i dalje kompliciran, no biti pionir u bilo cemu, nikada nije bila laka stvar.


 • N900 kad je izašla ja sam svršavao okolo, za mene je to bio baš pc in the pocket.

  Ali je bio debel ko gotovo dvije N95