#Nokia #Asha 308 A je trebala biti osvježenje u seriji Asha uređaja

c03325a4462309f745cc5545750e0cf3d6cad644

Asha serija uređaja je trebala popuniti prazninu, odnosno biti svojevrstan prijelaz sa osnovnih na smartphone uređaje. Pokretane s40 softverom bile su osnovni uređaji s elementima smartfona, imaju ći na umu da su mogli pokretati određene naprednije aplikacije (e-mail, web-browser, igre…).

Asha 308 A

Upravo je na kineskoj mreži Baidu osvanula nova fotografija Nokia Asha 308A uređaja koji je trebao umiroviti prethodni, lijepi ali pomalo isluženi, dizajn popularnih s40 uređaja. Ovu Ashu krasi ozbiljniji dizajn kućišta koje je izrađeno u aluminiju, dok je prednja strana nalikovala na Nokiju 515, odnosno bila onaj klasičan osnovni uređaj.

asha 308 a proto

Zanimljivo je i korisničko sučelje uređaja koje nalikuje na Windows Phone platformu. Očito je bila želja postaviti na sve platforme sučelje koje nalikuje na Windows Phone kako bi se ostvario podjednak vizualni identitet raznolike ponude uređaja. Kako je Nokia zajedno sa Microsoftom željela dodatno spustiti cijenu WP uređaja, Ashe sa prepoznatljivim Metro korisničkim sučeljem su postale nepotrebne, pa stoga ne čudi da ovaj lijepo dizajniran uređaj nije zaživio dalje od posve funkcionalnog prototipa.

Čisto da se podsjetite, evo kako je izgledala Nokia Asha 308 koja je predstavljena prije gotovo četiri godine (25.09.2012).

Ako nekoga zanimaju ostali uređaji sa naslovne fotografije evo i popisa (Lumia 2020, Lumia 650 XL, Nokia XL2, Nokia E7, Asha 308A).

Izvor

 • hapz

  Ko je stavio na popis Nokiu E7 da nije izašla kad jeste i bila je u prodaji


  • Pa eno ti je na slici gore

   • hapz

    kakve veze ima što je na slici kad znam da se prodavala to je ona sa HDMI priključkom


    • Nije mi jasno uopće pitaš? Tip je uslikao mobitele i na slici su, među ostalima tri Nokije E7. Što ti tu nije jasno?!

     • hapz

      ovdje kažu da su slike ne objavlenih modela koji se nisu našli u prodaji ,jel tako?


     • Ajde, skoro svih:). Ma lik ima prototipove i prodaje ih. Ovo su vjerojatno ranije verzije i neobjavljeni modeli. Jedino je e7 i izasla od ove ekipe.


 • For international readers, this is the phone that was presented as first Nokia android phone, but then lots of people thought it was Nokia 515. Now we know for sure it’s Nokia Asha 308A

 • WarpigHR

  hmmm da to nije ona “android nokia” koja se vrtila po netu? nekak mi je ova zadnja strana mobitela poznata ^^


  • I meni se to učinilo. Nisam imao snage tražiti slike za usporedbu. U polu snu sam.


  • Evo sam se razbudio pa pronašao slike i članak. Ona je imala LED bljeskalicu, kao i verzija u donjim fotografijama. One na gornjim fotografijama nemaju LED bljeskalicu.
   Onda sam mislio kako je riječ o vrsti Nokije 515 jer djeluje kockasto, dok ovdje ne vidim potpuni izgled kućišta, no ono je očito bila Nokia Asha 308 A.

   http://nokiamob.me/2016/01/22/objavljene-fotografije-buducih-nokia-mobilnih-uredaja/

   • WarpigHR

    da, ova bijela/siva u sredini i ona u donjem desnom kutu nemaju, ali ova na fotografiji ispod mi izgleda jako slično one crte gdje je antena (valjda) i položaj kamere i bljeskalice…