Ramzi Haidamus: #Nokia #Technologies fokusiran na četiri poslovanja. Peto za sada nije u planu!

ramzi_haidamus

Ramzi Haidamus, izvršni direktor Nokia Technologies odjela Nokije, daje je kratak intervju za VentureBeat. U njemu je govorio malo o trenutnom poslovanju ovog Nokijinog odjela, formiranog 2014. godine, nakon prodaje Odjela za uređaje i usluge Microsoftu. Nokia Technologies je nedavno otvorio ured u San Franciscu, kako bi bio u blizini tehnološkog centra izvrsnosti. Trenutno imaju četiri poslovanja, Digital Media, Digital Health, licenciranje patenata i licenciranje Nokia branda.

Svima vam je poznato da Digital Media pokriva sve što se tiče digitalnih medija, odnosno VR, kamere, dodatna oprema. Digital Health je u Nokia Technologies odjel došao kupnjom tvrtke Withings koja razvija digitalne gadgete namijenjene praćenju određenih tjelesnih parametara pojedinca i okoline u kojoj on boravi. Licenciranje preko 30.000 patenata i Nokia branda su preostala dva poslovanja koja će ovom odjelu uz prethodna dva osigurati dobar prinos za buduća istraživanja. Haidamus je naglasio kako sa ovim poslovanjima pokušava ponovno vratiti Nokiju na masovno tržište s obzirom da je Nokia brand popularan i dalje. Upravo nam to daje nadu kako ćemo vidjeti mnoštvo proizvoda s Nokia logom koji će biti dostupni širokom spektru kupaca.

Nije se baš mnogo osvrnuo o budućnosti, dapače rekao je kako pored trenutna četiri poslovanja ne planiraju ući u peto. Trenutno je cijeli odjel u fazi fokusiranja na postojeća poslovanja kako bi bili u njima još uspješniji. Međutim, ipak je na pitanje o budućim pothvatima kratko rekao: „Sve je moguće“. Naime, gotovo 1000 inženjera svakodnevno radi na novim, ali i na prethodno započetih projektima iz kojih će se sigurno izroditi neko buduće poslovanje. Koje, e to nam predaje mašti na volju.

 • WarpigHR

  nevezano uz ovo, jel ima tko problema s messengerom?nekad ne mogu kliknut na send niti iskopirat napisano, gašenje aplikacije ne pomaže nego moram mob gasit i palit da proradi kak spada

 • Nokia4ever

  Nokia sa Androidom 7 Nougat ima više novih stvari nego Win10…sad me zanima šta sve treba MS da nadgradi da 2017 SP biče konkurentan drugima a tek oblik treba ličit na čudo…jeli to moguče reče nekad vaš pokojni sportski novinar Delič?


  • U nekoliko prethodnih dana sam si samo dodatno potvrdio da ne želim Android, na konkretnom iskustvu (sa Android 6.0). Ako je i bilo ikakve sumnje trebam li tek tako samo otpisat Android, a bilo je – više je nema. Ne želim ga na svome mobu.


 • Među četiri nema ni slova o mobitelima…. je li to to peto?


  • Čitaj bolje. Licenciranje branda. U članku doduše stoji da neće Nokia Technologies sudjelovati u izradi i dizajnu ali to baš i nije rekao Haidamus već novinar. Činjenica da senzor od grafena stiže u budući Nokia smartfon (ako se pokaže istinitom) je mali dokaz da Technologies sudjeluje u izradi.


   • Ok, valjda bi mobiteli spadali pod licenciranje Nokia branda… ali na prvu, nigdje spomena.


    • Da, nije spomenuto nigdje ništa o mobitelima. Evo, nadopunio odgovor prije. Čuj, imaju mjesto u upravnom odboru HMD-a kako bi sve nadzirali sve planove. Pazi, postavit svojeg čovjeka tu ne znači da će sudjelovati, ali i da neće.


     • Jednostavno, treba da postoji i W10M opcija na tim telefonima budućim 🙂 Onda bih razmislio o Nokiji, ako bi bili dostupni kod nas. Žnj proizvođači mi nisu privlačni, HP preskup, SP je još kao neki duh, i ako bude, vjerojatno skup i nedostupan… ni za glavu ni za rep, Lumiju gase… Ma ok, barem sljedeće 2 god. sam na miru, nadam se i više od 2.


     • To možeš zaboravit, kako sada stvari stoje. Mozda ce neko bootat Win10M na Nokia smartfon ali je to malo vjerojatno.

     • Nokia4ever

      A što misliš ako molbu šaljemo na Nokio…ako je MS udovoljijo dt onda če i Nokia?

     • Gordan

      Jedini način da HMDglobal (licenciraju Nokia logo za buduće smartfone) izbaci mobitel s W10 je da W10 bude popularan kao Android. Tako da, ono… nisu baš neki izgledi.

     • Gala

      HP nije preskup, bit će jeftiniji od iPhonea. A iPhone se bolje prodaje nego daleko jeftinije Lumie. Tako da, nije cijena ta koja je presudna… 🙂 A taman kad ti isteknu te dvije godine, moći ćeš si kupiti SP 😀


     • Ako bude dostupan kod nas, naših…-eg…operatera…

     • Gala

      Pa ljudi kupuju neke kineske androide kojih nema kod nas, pa ne vidim zašto ne bi 😀 W Central je upravo objavio da će biti dostupan i za europsko tržište, a moći će se kupovati i izravno od HP-a ili MS-a (ako ga neće imati operateri).


     • Ma onda će to bit neke bajoslovne cifre… pa još tarifa… a niš’, živi bili pa vidjeli kako će bit. Nekako će bit, uvijek nekako bude 🙂