Video: Intervju s Ristom Siilasmaaom, “spasiteljem” Nokije

risto Nokia

Za one koji nisu upoznati s likom i djelom Rista Sillasmaae u Nokiji, on je trenutni predsjednik Uprave, a bio je glavni pregovarač u prodaji Odjela uređaja i usluga Microsoftu te jedna od središnjih ličnosti u preoblikovanju Nokijinog poslovanja. Finski mediji nazivaju ga spasiteljem Nokije, a dosta je reći da je od prodaje Odjela uređaja i usluga Nokijina poslovna vrijednost (koja se razlikuje od tržišne) narasla 20 puta. Nokia je najprije otkupila Siemensov dio u NSN-u, pa prodala Odjel mobitele i HERE, da bi potom preuzela Alcatel-Lucent i nekoliko manjih tvrtki vezane za mrežna poslovanja. Video intervju kojeg je napravio bcg.perspectives i transkript videa možete pogledati ovdje.  Neke najzanimljvije odgovore pročitajte u nastavku.

P: Postali ste član Uprave tijekom 2012., najlošije godine u poslovanju Nokije u povijesti. Možete li nam reći zašto ste u takvim vremenima prihvatili tu poziciju i opisati stanje u Nokiji tada?

O: Planirali smo najveća otpuštanja u 150 godina postojanja tvrtke. Prihodi su pali za 26% u kvartalu kada sam došao u Nokiju. Poslovali smo s gubitkom od 2 milijarde dolara i tako dalje s nabrajanjem negativnih strana poslovanja.

Analizirali smo situaciju i unijeli promjene najprije u radu same Uprave tvrtke. Uveo sam, a s tim se i Uprava složila, 7 zlatnih pravila. Tri od tih sedam su:

 1. Iskrenost. Loša vijest je dobra vijest; dobra vijest nije vijest, a kad nema vijesti to je loša vijest.
 2. Rad s puno podataka i više rada od prosječne Uprave u tvrtkama.
 3. Smijeh mora biti prisutan na svakom sastanku, pogotovo kad se donose odluke od presudne važnosti za opstanak tvrtke.

P: Od 5. mjeseca 2012., otkada ste član Uprave, Nokijina poslovna vrijednost narasla je 20 puta. Koji su bili interni potezi koji su omogućili ovakvu transformaciju?

O: Ako pogledate naše zaposlenike, trenutno brojimo 106.000 zaposlenih, ali preko 99% njih radi kraće od 3 godine za tvrtku. Transformaciju možemo opisati kao da na zrakoplovu promijenite motor, kabinu i krila za vrijeme leta kako bi zraklop izgledao izrazito drukčije prije nego što sleti.

bcg.perspectives


 • Moram malo reagirat… “Predsjednik odbora direktora…” Pa – Predsjednik Uprave valjda? Chairman of the Board of Directors. Imamo na engleskim korporativnim stranicama našeg T-a da je ta i ta osoba npr. “Board Member” i “COO Residential” = članica UPRAVE i glavna operativna direktorica za privatne korisnike. Odnosno taj i taj lik je President and CEO… 🙂


  • Dobrodošlo reagiranje. Ispravljeno i hvala.

 • Nokia4ever

  Pravi čovjek na pravom mestu…good luck!


  • Sada ispada stvarno da je Elop bio Trojanski konj za Microsoft… Šalu na stranu, Silaasma i dobor su rezali kako bi spasili tvrtku, no dolaskom Surija je jasno u kojem smjeru su sada krenuli


   • Isto kao kada je došao Nadella. Čovjek iz oblaka, naravno da vodi tvrtku u oblak


    • Ali čim su ga izabrali, znači da je to cilj i uprave… Dakle htjeli su oblak, te su stoga izabrali čovjeka glavnog za “oblačno” poslovanje 😀 Druga je stvar što mi korisnici možda nismo presretni time, i odnosom prema poslovanju s mobitelima itd.