Apple kriv za nezakonito korištenje Sonyjeva i Nokijina patenta

Nokia_Sign_Copper_Wide

Tvrtka Mobile Media Ideas LLC, u čijoj strukturi vlasništva Nokia i Sony posjeduju 10% udjela, na sudu je dobila spor protiv Applea oko kršenja patenta za stišavanje zvona prilikom primanja poziva registriran kao Patent No. RE 39,231.

Sudski proces započeo je 2010. godine, kada je započeo i patentni rat između Nokije i Applea koji je završio 2012. godine pobjedom Nokije i Appleovim plaćanjem odštete i licence po prodanom uređaju; a prva odluka donesena je 2012. godine kad je Apple proglašen kriv za korištenje 4 od 15 patenata za koje je bio tužen. Apple se žalio, a prije tri dana stigla je odluka da je kriv za krešenje samo jednog i da mora tvrtki Mobile Media LLC isplatiti 3 milijuna dolara, što je 15 milijuna manje od potraživanja tvrtke tužitelja.

Inače, ugovor o licenciranju između Nokije i Applea ističe 2017. godine, kada slijedi revizija i sklapanje novog, za Nokiju puno povoljnijeg ugovora. Razlog tome je što je Nokia prilikom sklapanja ugovora u 2012. sklopila i ugovor o međusobnom licenciranju jer je kao proizvođač mobitela koristila neke Appleove patente, ali sada kada Nokia više nije i neće biti formalno na tržištu, može tražiti veće naknade bez ugovaranja međusobnog licenciranja.

via

  • dmessia

    Nema do Nokie, vristim kada citam informacije o novinama iz LGa, Applea, pa cak i Samsunga, o Wifi punjenju, NFcu, opcenito GPS kartama kao HERE,duplim tapkanjem za otkljucavanje, info zaslonom ..i jos gro sitnica koje je Nokia patentirala i uvodila pod normalno..sjetimo se 2008/09, N8 i HDMIa

  • badjura

    Pa realno bas nemaju nista svoje,sve sto su napravili je uzeto od najveceg,odnosno Nokie..

  • Nokia4ever

    Svi kradu od Nokie…na sud sa njima!