Eldar Murtazin: Zaustavljen razvoj Surface Phone uređaja?!

eldar-stao-razvoj-surface-uredaja

Nakon što smo čuli glasine oko skorašnjeg prestanka prodaje Lumia (Nokia i Microsoft) uređaja, loše vijesti za Surface uređaj je donio i ruski super novinar/špijun Eldar Murtazin. Naime, on je iz svojih izvora saznao da je razvoj Surface uređaja, jednog od razloga gašenja Lumia uređaja, zaustavljen. Eldar u daljnjem razgovoru nagađa kako je moguće da se to dogodilo povratkom Joea Belfiorea sa dužeg godišnjeg odmora. Možda je Joe pozvan jer je negdje u procesu rasipanja nekadašnjeg Nokia odjela za uređaje i usluge, koji je usput rečeno i više nego kvalificiran za izradu kvalitetnog Surface uređaja, zapela proizvodnja Microsoftovog ultimativnog smartfona.

 


 • Nije kriv ni Ballmer a niti taj Belfiore, ne znam kako Belfiore može biti loš za telefone kad je lik tu od samog početka.

  Kriv je Satya Nadella i njegova politika, uporedite ovu njegovu politiku sada i Ballmerovu dok je on bio tu u Microsoftu.

  Ja odgovorno tvrdim da je ostao Ballmer, sad bi gledali i dalje Nokia telefone pod Microsoftom, i Windows bi nastavio napredak kao onda sa 8.0 na 8.1.

  Čim je došao Nadella, vidjelo se da se ide u skroz drugu politiku, odjednom Microsoft je stavio fokus na konkurenciju, a svoj vlastiti OS počeo da zanemaruje.

  Također, Microsoftova nemarnost prema Trgovini, jednostavno u jednu ruku je znalo otjerati developere, recimo ja nikada nisam vidio aplikacije tipa myTube! i 6tag na početnoj stranici, a da ne pričam koliko su samo te aplikacije bile bitne.
  recimo te iste aplikacije su i dan danas naprednije od ovih oficijelnih. i jako mi nedostaju na androidu.

  A zamislite sad vi da toliko truda ulozite, i napravite tako dobre aplikacije, i vaše aplikacije uopšte nema na početnoj stranici, već se mora tražiti ručno, a treba uzeti u obzir i da ima dosta raje koja nije znala za te aplikacije dok nije naletila na internetu tražeći neku dobru alternativu.

  mada ovo govorim dok sam ja bio aktivan na windows phoneu/mobileu, sumnjam da se i sad šta promjenilo.

  također sam se jednom dotakeo ove priče sa Dinom Borogovcem sa stranice Windowsnovosti. I on je slično to mogao potvrditi, njegova app je bila jedno vrijeme bilježila dovoljan broj downloada bar da se nadje jedan dan na prvoj stranici, ali jok.

  sa Windowsom sve kasni, sve što se tiče telefona, evo sad pročita vijest o Alcaltelovom windows flagshipu i kontam jbt i sam zaboravio da to treba izaći, a kad je najavljeno.

 • Vlatko

  Ocekivam procitati nesto pozitivno glede WM mobitela i OS-a, kad skoro svaki dan nesto negativno, dvojbeno, lose… grrrrr 🙁

 • Nokia4ever

  MS neka razvija Windovse a mobitele ostavi drugima bilo bi jim najpametnije!


  • Mislim da se prema tome ide, i da to i žele. Osim možda SurfacePhone-a… Ali možda ni njega ne bude, eto.

  • sinisa

   Pa tako je i bilo dok se nisu upustili u ovu neuspjesnu avanturu 🙂

 • salvator

  ma nek oni razvijaju 10ku,lako ćemo za surface.

 • L930Ri

  Meni se čini da je taj Belfiore došao da do kraja raz*ebe to malo što je još ostalo. Treba to riješiti onaj tip koji je odgovoran za razvoj surface notebooka. Zaboravio sam mu ime. On bi to zgotovio kako spada


  • Panos Panay? On je do sada vodio. Očigledno smartfon nije tablet.

   • L930Ri

    E da, taj 🙂
    Ma gledaj, što se mene tiče, ne mora biti Microsoft-ov uređaj. O.K. bilo bi to dobro u smislu da mogu strogo kontrolirati situaciju, prvenstveno zaradu pa kvalitetu na svom hardware-u kao recimo Apple …
    Ja sam kompjuterski “opismenjen” i opremljen već skoro 25 godina. Uvijek sam na kompjuterima imao windowse (od W95 na dalje :-D), ali nikada nisam imao baš microsoftov uređaj. Znaš i sam kako su se PC-evi sklapali (i sklapaju se) od komponenti … Prvi mi je bio HP-ov laptop sa bult-in windowsima (7-ica) koji je sada nadograđen sa W10 (beplatno!).
    Evo specifikacije HP-a Elite X3, ovog Alcatela iz današnjeg članka, Samsunga (ako se uključi) su super.
    Bitno je da je software i firmware dobar, odnosno funkcionalan, da može perfektno pogoniti sve funkcije i mogućnosti uređaja.
    Microsoft je sa software-om uvijek bio “top”, a izgleda da im avantura sa ulaskom u sektor vlastitog hardware-a trenutno nije uspjela, osim Surface Book-a. To je jedan proces koji je dugotrajan a mi smo se tu našli “na vremenskoj crti”, usred promjena. Ali oni rade, pokušavaju, hvala bogu imaju love da to mogu financirati, pa će jedan dan i “ubosti” nešto veliko, kao i nebrojeno puta do sada. Ovo što se sada događa je samo jedna greška na njihovoj konstanti. Evo da povučem jednu paralelu, Apple je imao bezbroj promašaja u zadnjih 35 godina, pa zamisli one korisnike tada, koji su se našli usred tih previranja, uspona i padova …


    • Točno to, nalazimo se na vremenskoj crti njihovih početničkih (hardver vlastiti) pokušaja (i pogrešaka), i to nije za one bez strpljenja. Kako bi jedan naš veleuvaženi (ovisi koga pitate) trener rekao: Utvaram si, da ga ja još imam (strpljenja).

     • L930Ri

      Naravno, Nadella je to skužio i hoće prioritetno Microsoft vratiti na vrh glede udjela svog software-a na globalnoj razini. Razvoj hardware-a (onoga koji nema “prođu”) će biti po strani (u “garaži”).
      Meni je bitan W10M, da radi što poželim, a je li to na Lumiji, Surface-u, Alcatelu, HP-u, nije mi bitno. Planiram imati 950XL-a još godinu i pol (ako se opet ne skrši da popravak bude neisplativ :-P), a do tada W10M treba biti kompletiran. Pa majku mu, valjda će i izbor uređaja tada biti bogatiji 🙂


     • Nadajmo se da hoće…

     • Mare

      Proglasavam i svoju L930 gotovu 🙁 place mi se :((((


  • Da nije ‘joso lipicvitak’ Ballmerov čovjek, i sad ono: Ne gasimo Lumije, nego nastavljamo, a gasimo SPhone… hahaha… Edit: možebit da je zaustavljeno zbog Intela…


   • Pa da. To je i Mary Jo rekla, samo što je kod nje odgođeno, kod Eldara zaustavljeno. Ballmer je sumnjivo tih zadnjih godina. Mene još drži teorija da on stoji iza fonda Smart Connects Lp koji je vlasnik HMD-a.


    • Hihihi…. ja mislim da je odgođeno a ne zaustavljeno, nisam čitao što piše MJF. I miriše mi na klanovsku borbu unutar M$-a. Čitao sam bio o nekim razgovorima Nadella-Ballmer, nakon što se ovaj (potonji) kao navodno iz svega povukao u MS. Mislim da je na djelu javnosti nevidljiva klanovska borba za prevlast. Još otkada je Joe bio otišao (na ‘hlađenje’ izgleda).


     • Pa zapravo tako i izgleda. Ballmer se smrtno posvađa s Gatesom i Nadellom. Elop ih mrzi jer su mu oteli mjesto predsjednika, a Joeov duuuuugi godišnji odmor može se tako objasniti. Elop i Ballmer zajedno sabotiraju Microsoft iznutra namećući podjele (Divide et impera) najprije sa surfacephoneom pa kako je sve jedan odjel i na tablet, xbox i u konačnici na windows. Ostat će samo desetak Nadellinih farmi servera prije nego što ih kupi Telstra 😛


     • Iskreno, barem zasad trenutno i do daljnjega, ja želim W10M na nekom Microsoftovom hardveru. Za Android neću ni čut, iPhone je skup a i ne volim ga. Koji god način/put dovede do toga da ću ja kod operatera imat W10M za uzet, meni odgovara. Ako se vrati Ballmer i vrati Lumije, meni ok. Ako će bit Nadella i SPhone najjeftiniji model dostupan, meni opet ok.

 • …monteparadiso…

  …totalna koma,nemozes vjerovati,koliko toga negativnog…