Microsoft nastavio gašenje Lumia branda njegovim uklanjanjem sa početne stranice svoje trgovine

Store MS Lumia

Da Microsoftu nije pretjerano stalo do hardverske podrške mobilnoj varijanti popularnih Windowsa znamo zahvaljujući nedavnoj rasprodaji svih pogona za proizvodnju smartfona i običnih uređaja. Već neko vrijeme Microsoft guši Lumia seriju uređaja, koju je naslijedio/kupio od Nokije s mnoštvom euforije glede ulaska u proizvodnju hardvera. Međutim, lošom politikom Microsoft Mobile Oy-a, kao i promjenom vlasničke strukture Microsofta, Lumijama je naznačen kraj. On definitivno  nije brz kao što je to bio slučaj sa Symbianom gdje se potezom pera iz dominantnog os-a preselio u postotni razred zajedno sa Blackberry-jem.

Nekoliko interesantnih Lumia uređaja je zaustavljeno pred predstavljanje, a vani su štancani modeli koji su mogli ostati još koji mjesec na promatranju (535, 550, 950), a sve u svrhu brzog uklanjanja Nokia loga iz ponude Lumiaj na policama trgovina. Dok tu imamo jasne razloge zašto, nije nam u potpunosti jasno čemu puste uštede kod predstavljenih Lumija, pogotovo u gornjem cjenovnom razredu, koje su dovele do naglog pada zainteresiranosti kupaca. Tu je kumovalo i sporo predstavljanje Windowsa 10 Mobile, no put Lumia branda nam je u potpunosti sada jasan.

MSPU je upravo javio kako ga je Microsoft čak uklonio sa početne stranice svoje trgovine (naslovna fotografija). Naravno, do Lumija se još može doći ali s nekoliko klikova više nego što je prije bilo potrebno. Ispod možete provjeriti popis linkova prije i poslije sređivanja sadržaja.

No Lumia before and after

Nokia se vraća krajem godine, a vjerojatno će Microsoft do tada Lumia brand poslati u mirovinu i tamo početkom naredne godine je zamijeniti, nadam se dostojno sa Surface uređajima. E sad, kakvi će to biti uređaji pitanje je, i pametno je da ga Microsoft nije predstavio da mu se ne bi dogodio debakl kao s HP Elite X3, gdje na aktualnom softveru/firmveru ne radi dosta opcija. Naravno, postavlja se pitanje hoće li Microsoft tako skoro predstaviti Surface uređaj s obzirom da konstantno radi na smanjenju ulaganja u poslovanje s mobitelima, i rješavanju ljudi koji su na njima radili (bacite oko na postavljen članak s izjavama menadžera o bjegu iz poslovanja s mobitelima). Do sada nismo imali prilike vidjeti pouzdane glasine iz Microsofta glede tog famoznog uređaja, a jedino što znamo je da im mobilni sektor trenutno nije u fokusu. To je u jednu ruku opravdano ako gledamo da im Google konstantno jede udio PC tržišta i plasira sve više aplikacija koje privlače ljude na Android u više varijanti. Ali, kad otplivaš daleko od nečega, treba imati dosta snage za vratit se tome.

Microsoft gasi mobilne uređaje

U glavnom, novi Nokia smartfoni dolaze do kraja godine, s evoluiranim Lumia 925 dizajnom, što baca tračak svjetla na gašenje Lumia branda.