Microsoft službeno objavio odustajanje od tržišta smartfona

vahe-torossian

Do sada smo u nekoliko navrata imali prilike izjave određenih čelnih ljudi koje su upućivale na odustajanje Microsofta od smartfona, odnosno općenito potrošačkog tržišta smartfonima. Prve izjave je natuknuo već davno Terry Myerson, pa čak i sam Satya Nadela no sve su one bile izvučene iz šireg konteksta. Već smo imali prilike pisati, a vi čitati, slične informacije koje su pristzale od zaposlenika Microsofta, no ova ima popriličnu težinu. U intervjuu za francuske novine LePoint je Vahe Torossian, potpredsjednik Microsofta i trenutno predsjednik Microsofta Francuska, je prvi put službeno najavio odustajanje Microsofta od smartfon tržišta kao i Windows Phone platforme. On je naglasio kako je trenutni fokus softverskog giganta usmjeren ka poslovnom sektoru i razvoju softvera za isti, a da se miču od tržišta namjenjenog širokim masama. Spomenuto je kako je trenutno ulaz na tržište smartfona preskup te da se Microsoft ne može boriti protiv androida i iOsa koji njime dominiraju. Microsoft je zato odlučio pričekati nekoliko godina dok se ne dogode određene promjene na tržištu. Nakon očekivanih promjena Microsoft će nastojati biti među prvima koji će pa će ponovno pokušati osvojiti udjele na tom zahtjevnom tržištu. Za vrijeme tranzicije Microsoft će nastaviti raditi na razvoju trenutne mobilne platforme, a njen opstanak na tržištu prepustiti partnerima.

Vidimo iz posljednjih statističkih podataka da partneri ne uspijevaju baš pokoriti tržište te da bi uskoro mobilna platforma mogla ostati na posljednjim Lumijama (950, 650 i pokoja Nokia Lumia), te eventualno na HP-ovom top modelu. Možda griješim, ali svaki ozbiljniji povratak na tržište smartfona će Microsoft koštati još više, umjesto da je nastavio gurati dva do tri uređaja godišnje iz vlastite proizvodnje. Definitivno je dobro zgotoviti os i plasirati ga kada on bude ostavljao dojam dovršenog, ikad kao takav postane privlačan dobrom djelu Android i iOs korisnika. Ipak, postavlja se pitanje kako razvijati nešto što se ne koristi masovno, tko će ga testirati i zašto bi uopće…

Zanimljivo će biti pratiti nastojanja partnera u plasiranju novih uređaja jer osuđeni na minimalnu podršku tvrtke koja isporučuje samo softver je nimalo inspirativno. Windows 10 Mobile nije punokrvni Windows os, kao što laptopi i kompjuteri nisu mobiteli te u tim tržištima vladaju druga pravila. Nokia je da bi gurala Symbian, radila uređaje koji su kasnije privlačili druge (Ericsson i ine), no Symbian se nije mnogo raširio radi skupih licenci i djelomične zatvorenosti os-a.

Ovo je definitivni adio Lumijama, što smo već znali, ali i potvrda da je Nazwil ipak više fan nego li toliko provjeren izvor. Na svu sreću, Nokialjupci i Nokiamobaši znaju da će se Nokia vratiti na smartfon tržište pa imamo trenutno sigurnu opciju :).

Via