#Nokia aktivno sudjeluje u razvoju i testiranju #SmartCity platforme za upravljanje dronovima

nokia_uses_drones_for_tower_inspection

U posljednje vrijeme je dronomanija postala sve izraženija te dronovi više nisu dostupni samo profesionalcima ili eventualno onima dubljeg džepa već su postali neizbježan način zabave mnogima. Imali ste priliku vidjeti izrazitu povezanost Nokije sa dronovima s obzirom da ih ona koristi u svrhu testiranja kvalitete mreže operatera ali i druge svrhe. Kako se broj dronova povećava, posebno u područjima gdje bi njihov let mogao izazvati određene probleme ili pak opasnost za pješake ispod, potrebno je uvesti određena pravila po kojima će regulirati njihovo korištenje ili pak upravljanje. Europa je već počela s testiranjem različitih modela kontrole dronova a Nokia će uvelike pripomoći u daljnjem razvoju platforme namijenjene kontroli i upravljanju bespilotnim letjelicama. Nokia je potpisala ugovor sa europskom organizacijom za upravljanje bespilotnim letjelicama čiji je testni poligon smješten na aerodromu Twente, u Nizozemskoj. Ugovorene obveze su kreiranje, instaliranje i testiranje Nokia UAV (Unmanned aerial vehicles) platforme koji će omogućiti u živo simulacije i demonstracije upravljanja dronovima u komercijalne svrhe.

Zanimljivost Nokijine platforme je u tome što su dronovi opremljeni Nokia modemima koji sadrže odašiljače za LTE mreže, GPS i druge senzore bitne za praćenje i kontrolu letjelice, a koji je povezan sa Nokia UAV platformom što na kraju omogućava ubacivanje parametara leta, zoni gdje je let zabranjen, kao i lokalnih propisa. Sve to omogućava i  standardizaciju propisa s obzirom da se različiti zakoni mogu unositi u sustav i prilagoditi pravila letenja bilo kojoj državi. Nokia je ujedno i razvila smartfon aplikaciju pomoću koje se može lako i jednostavno upravljati dronovima i izdavati im određene naredbe vezane uz rutu ili mjesta gdje ne smiju letjeti.

Definitivno se nalazimo u zanimljivom periodu razvoja ovog segmenta i nekako se nadam da će Nokia u budućnosti možda plasirati svoje dronove premda je konkurencija tu poprilično velika.

Nokia press

Tags:,