#Nokia: #HMD će imati našu podršku; moguća jeftinija verzija #OZO #VR kamere; integracija Alcatela bolja od očekivanog

rajeev-suri-nokia-ceo

CEO Nokije Rajeev Suri dao je relativno kratak intervjuu za Bloomberg, ali s mnogo sadržaja koji zahtijeva naknadnu analizu. Kako smo već naviknuli, u korporativnom svijetu pažljivo se biraju riječi prilikom javnih nastupa, a skoro svaka objava zahtijeva seciranje i detaljnu analizu. Suri je u intervjuu dugom 6 minuta, 4 minute posvetio intgraciji Alcaltel-Lucenta, dok je u preostale dvije iznio viziju poslovanja s mobilnim uređajima i budućnost OZO VR kamere. Intervju pogledajte u povezanom članku ispod.

The Reason Behind Nokia’s Swift Alcatel Merger

After gaining control of French network-equipment rival Alcatel-Lucent SA in January, Rajeev Suri put his team at Nokia Oyj on a tight schedule: in just 90 days they had to hash out which products to keep and what to jettison.

Kako Suri kaže, HMD Global će od Microsofta preuzeti licencu za obične telefone te dio zaposlenika, a na 10 godina Nokia će im licencirati brend i patente. Riječ je o samostalnoj tvrtki, a Nokia neće voditi ni proizvodnju ni prodaju, ali će biti u pozadini kao podrška. Suri ističe da će Nokia pomoći oko dizajniranja uređaja jer posjeduje te kapacitete, kao i oko marketinga, ali da će se u konačnici Nokijino poslovanje oko mobitela svesti na licenciranje. Nokiji je u interesu da HMD Nokia-brendirani uređaju budu što bolji jer time raste vrijednost Nokia brenda, a samim time Nokia će biti u mogućnosti naplatiti više za korištenje brenda. Ovu izjavu Surija prati i naše otkrivanje otvorenih poslova u kojima Nokia navodi slične stvari.

Nadalje, nadodaje kako se vraćanje u mobilni svijet uklapa u Nokijinu strategiju digitalnog zdravlja koja je kristalizirana preuzimanjem tvrtke Withings, kao i u poslovanje s VR kamerom jer će doći do istodobnog jačanja brenda u više nadopunjavajućih segmenata. Suri navodi da je u konačnici cilj profesionalnu OZO kameru dovesti iz profesionalnog segmenta u segment entuzijasta, što se jedino može dogoditi značajnijim smanjenjem cijene ili predstavljem jeftinije verzije. Izjava oko jačanja brenda otvara prostor i da Withings zdravstvena i fitness oprema u konačnici bude preimenovana i obilježena Nokia brendom.

Nokia ericsson huawei

Po pitanju integracije Alcatel-Lucenta, Suri hvali odlično obavljanje posla te uspješno izvršavanje likvidacije portfelja uređaja i usluga koji se preklapaju u rekordnom roku od 90 dana. Navodi kako je dovoljno reći da su inicijalne prognoze bile ušteda od 900 milijuna eura u 2019. godini, pa ušteda od 900 milijuna eura u 2018., da bi na kraju prognozirali uštede od 1.2 milijarde eura u poslovanju u 2018. godini. Nokia je s Alcatel-Lucentom postala drugi najveći proizvođač bežične mrežne opreme s udjelom od 25.9% u 2015. godini – samo 2.2% manje od prvog Ericssona, ali 2.9% više od trećeg Huaweia.

Sve što trebate znati o Nokijinom povratku na mobilno tržište