Nokia Snake nije prva igra za mobilne uređaje?!

snake-3210

 

Da vas netko pita hoće li igre na mobilnim uređajima biti uspješna stvar, vjerojatno bi rekli kao iz topa da hoće. Da vas netko pita koja je prva igra ikada postavljena na mobilni uređaj, vjerojatno kao I ja ne bi znali odgovor na to pitanje. No sigurno je da smo svi mi koji smo imali Nokia uređaje još prije 15 godina garantirano zaigrali Snake, odnosno Zmiju. Ja sam prvi put odigrao zmiju tamo 1998 godine na Nokiji 6110 I tada je to bila odlična razbibriga, kao i Talking Tom mojoj djeci danas.

Snake, u početku linija piksela koja juri omanju hrpicu piksela i pri tome se povećava, je bila predstavljena 1997 godine. Međutim, tri godine prije toga je danski proizvođač predstavio Hagenuk MT-2000 uređaj koji je na tržište došao sa predinstaliranim Tetrisom.

No to nije kraj priče jer je koju godinu prije njega, točnije krajem 1993 IBM u suradnji s tvrtkom BellSouth predstavio Simona, odnosno Simon Personal Communicator uređaj koji je ujedno bio i prvi smartfon uređaj. Naime, na tržište je donio popriličan broj opcija koje vidimo i danas na smartfonima a među njima je bila podrška za fax ali i predinstalirana igra Scramble koja je bila nekakva verzija puzzle igre, a gurala se kutija po ekranu uređaja

Dakle, prema ovome, Snake je bila treća ikada predstavljena igra za mobilne uređaje, no zahvaljujući svojoj popularnosti poprilično je nadživjela prve dvije. Nekako priželjkujem Snake I na novim Nokia uređajima, pa čak I u onoj staroj verziji, premda postoje mnogobrojne aplikacije gdje je moguće igrati snake na Nokiji 5110 :).

 

Via / Izvor

Tags:,
 • gost2

  Taking Tom ili mozda ipak Talking Tom ?


  • Thx, pobjeglo L 🙂

   • gost2

    Pažljivo čitam 🙂

 • Bugy

  Ja bih pohvalio ekipu nokiamob tima jer nam stvarno donosi svakakve i zanimljive clanke i stvarno se ima sta citati za svakoga po nesto. Volim ovaj blog i zelim vam puno uspijeha i srce i u privatnom i poslovnom zivotu.

  • Nokia4ever

   Sa srcem su sa Nokijama…odličan tim!


   • Hvala.
    Neki dan sam za Mob.hr pisao maraton test za Noa H9, i umjesto NOA pisao Nokia u članku :).


  • Hvala, ali mi smo tu samo dio priče. Veći dio ste vi koji odvajate vrijeme i provodite ga ovdje čitajući nas :).